Czym są witaminy?
Witaminy stanowią grupę organicznych związków chemicznych. Dzieli się je na te rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy odpowiadają między innymi za koordynację złożonych reakcji biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Człowiek, poza niektórymi wyjątkami, nie jest w stanie sam wytwarzać witamin, więc musimy je dostarczać do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Słowo witamina pochodzi z łacińskiego słowa "vita", czyli życie, a jego autorem jest polski uczony - Kazimierz Funk. To właśnie on, jako pierwszy odkrył witaminę B1 i jej życiodajne właściwości.
Czytaj także: Jakie witaminy dla sportowców są najlepsze? Źródła witamin dla aktywnych fizycznie
Czytaj także: Czy suplementując witaminę D należy brać również witaminę K2-MK7? W jakich źródłach naturalnych znajduje się ta witamina?
Jakich witamin potrzebuje Twoje dziecko?
Dieta dziecka powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy potrzebne do prawidłowego rozwoju, jednak są wśród nich takie, które są szczególnie ważne.
Witamina A
Odgrywa bardzo ważną rolę we wczesnym życiu dziecka. Witamina A odpowiada bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzrok. Jej niedobory mogą spowodować rozwój "kurzej ślepoty". Witamina A odpowiada również za kondycję skóry, włosów i paznokci naszych dzieci.Występuje głównie w produktach zwierzęcych, takich jak:
- tłuste ryby i tran
- mleko i jego przetwory,
- wątróbka,
- żółtka jaj.
Witamina A w produktach roślinnych występuje jako beta-karoten, czyli prowitamina. Najwięcej beta-karotenu zawierają warzywa i owoce o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej, np. marchew, dynia i pomidory. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A pokryje np. porcja gotowanej marchewki.
Czytaj więcej: Niedobór witaminy A – konsekwencje dla zdrowia. Jak uzupełnić braki witaminy A?
Witamina C
Witamina C odpowiada za codzienną syntezę nowych komórek i tkanek w organizmie. Wspomaga wchłanianie żelaza, bierze udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, wspomagając gojenie się ran, a także wzmacnia odporność. Jest bardzo ważna w diecie naszych dzieci, a jej niedobór może skończyć się chorobą nazywaną szkorbutem, zwłaszcza w wieku niemowlęcym.
Doskonałym źródłem witaminy C są takie owoce, jak:
- aronia;
- czarna porzeczka;
- truskawki;
- maliny;
- owoce cytrusowe;
- czerwona papryka;
- natka pietruszki.
Czytaj więcej: Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do odpowiedniego rozwoju mózgu dziecka. To właśnie one mają wpływ na jego pamięć, czy koncentrację. Ponadto witamina B 1 odpowiada za metabolizm węglowodanów, a witamina B 12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Witamina B 12 odpowiada również za prawidłową pracę układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Jej niedobór może być groźny i doprowadzić do niedokrwistości złośliwej, zaniku błony śluzowej żołądka, a także zmian w układzie nerwowym.
Źródłem witamin z grupy B są między innymi:
- ryby;
- jajka i nabiał;
- orzechy;
-
szpinak;
- wątróbka;
- fasola.
Czytaj więcej: Tiamina (witamina B1) - niedobór, występowanie i źródła
Czytaj więcej: Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B
Witamina D
Na niedobór witamy D szczególnie narażone są małe dzieci, u których zapotrzebowanie na nią jest czterokrotnie większe niż u osób dorosłych. Witamina D odpowiada za prawidłowy rozwój kości i wzrost dziecka. U starszych dzieci oraz młodzieży jej niedobór grozi krzywicą. Krzywica jest poważną chorobą, której rozwój prowadzi deformacji kostnych.
Czytaj także: Krzywica u dzieci – objawy, przyczyny, leczenie
Źródłem witaminy D mogą być:
- tłuste ryby;
- mleko i jego przetwory;
- a przede wszystkim słońce.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wieku dziecka, diety i pory roku. Witaminę D można też suplementować w miesiącach, w których poziom nasłonecznienia jest niewystarczający, jednak warto najpierw skonsultować to z lekarzem pediatrą. Nadmiar witaminy D jest równie szkodliwy jak jej niedobór i może prowadzić do uszkodzenia nerek.
Czy witamina C naprawdę wzmacnia odporność? Dowiesz się tego z filmu:
Czytaj także: Jak pozyskać witaminę D w czasie pandemii?
Czytaj także: Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D
Witamina E
Witamina E odpowiada między innymi za dostarczenie składników odżywczych do komórek, ma silne działanie antyoksydacyjne, a także zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych,.
Produkty bogate w witaminę E to między innymi:
- orzechy laskowe;
- pestki dyni;
-
szpinak;
- papryka;
- natka pietruszki.
Czytaj także: Witamina E – sposób na urodę i płodność
Witamina K
Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Jej niedobór u noworodków i niemowląt może powodować krwawienia. Niestety, to właśnie niemowlęta są szczególnie narażone na deficyt witaminy K. Wynika to z ograniczonego przepływu tej witaminy przez łożysko w czasie ciąży oraz wyższego zużycia jej zapasu tuż po narodzinach. Ponadto mleko matki jest ubogie w witaminę K. Dla dorosłego człowieka źródłem witaminy K jest dieta oraz synteza bakteryjna zachodząca w jelitach. Niestety w jelicie grubym noworodka nie ma bakterii odpowiedzialnych za produkcję witaminy K.
Produkty będące źródłem witaminy K to:
- wątróbka;
- pomidory;
- truskawki;
- rośliny strączkowe.
Czytaj więcej: Piramida Żywienia dla dzieci. Jak powinni odżywiać się najmłodsi?
Czytaj więcej: Witamina K dla noworodka – dlaczego warto ją podać?