Polub nas na Facebooku
Czytasz: Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19?

witamina D

Fot: ironstealth / gettyimages.com

Kolejne badania pokazują, że między niedoborem witaminy D a podatnością na zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 istnieje związek. Badacze z University of Chicago Medicine wykazali, że osoby, które mają niedobry tej witaminy znacznie częściej chorują na COVID-19.

Specjaliści z Uniwersytetu Chicago Medicine przebadali grupę 489 osób. Jeszcze przed wybuchem pandemii badacze sprawdzili ich poziom witaminy D w surowicy. Kolejne testy - tym razem w kierunku zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 - wykazały, że osoby, które miały zbyt niski poziom witaminy D dwukrotnie częściej "łapalły" nowego wirusa.

Prof. David Meltzer, współautor publikacji, która ukazała się na łamach pisma „JAMA Network Open” jest zdania, że witamina D ma olbrzymi wpływ na działanie całego układu odpornościowego i jej prawidłowe stężenie może chronić przed rozwojem infekcji, zwłaszcza w obrębie dróg oddechowych.

Czy zatem suplementowanie witaminy D może chronić przed COVID-19? Na to pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Konieczne są dalsze badania, które ustalą, jak duży wpływ na działanie układu immunologicznego ma witamina D.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Czy witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

O tym, że związek między witaminą D a COVID-19 istnieje informowali już naukowcy z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie. Badacze opublikowali w serwisie MedRxiv pracę, w której sugerują, że niedobory witaminy D mogą mieć wpływ na przebieg COVID-19. Naukowcy na dowód przytaczają dane ze stanu Luizjana (USA), gdzie aż 70 proc. zgonów z powodu tej choroby odnotowano wśród Afroamerykanów. Ze względu na ciemną pigmentację skóry ta grupa mieszkańców ma niedobory witaminy D (dotyczą 80-90 proc. populacji Afroamerykanów i nieco ponad 41 proc. ogólnej populacji). Z kolei w Bostonie wszyscy mieszkańcy schroniska dla bezdomnych (147 osób) przeszli COVID-19 bezobjawowo, mimo że stan ogólny ich zdrowia jest gorszy.

Dlaczego witamina D jest taka ważna? Dowiesz się tego z filmu:

zobacz film: Dlaczego witamina D jest taka ważna? Źródło: 36,6

Co ciekawe, czynniki które podnoszą ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, takie jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, zaburzenia krzepnięcia krwi, obniżona odporność - mają bezpośredni związek z niedoborem witaminy D.

Jaki procent chorych z niedoborem witaminy D przechodzi COVID-19 ciężej?

Aby potwierdzić zależność między COVID-19 a witaminą D naukowcy pod kierunkiem Franka H. Lau'a z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie (Luizjana, USA) przeanalizowali dane medyczne pacjentów z okresu od 27 marca do 21 kwietnia 2020 roku. Z badanej grupy wyodrębniono 20 osób, u których zbadano poziom witaminy D. 

Okazało się, że aż 65 proc. z nich wymagało pobytu na oddziale intensywnej terapii, a blisko 85 proc. miała niedobór witaminy D. Wśród chorych na COVID-19 nie wymagających pobytu na ICU odsetek ten wyniósł 57 proc. Niedobór tej witaminy stwierdzono u wszystkich chorych poniżej 75 r. życia, z czego blisko 65 proc. miało krytycznie niski poziom witaminy D, tj. poniżej 20 ng na mililitr. W grupie przebywającej na oddziale intensywnej terapii częste były zaburzenia krzepnięcia, a u ponad 92 proc. stwierdzono znacznie obniżoną aktywność układu odpornościowego (poziom limfocytów we krwi był bardzo niski).

Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Jak witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

Badacze są zdania, że niedobory witaminy D wywołują cięższy przebieg COVID-19 przede wszystkim dlatego, że zaburzają działanie układu odpornościowego oraz krzepnięcie krwi. Amerykańskie badanie przeprowadzone na grupie liczącej ponad 14 tys. osób wykazało, że niedobór witaminy D o blisko 60 proc. zwiększa ryzyko ostrej infekcji wirusowej. Natomiast zaburzenia krzepnięcia są bardzo częste u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19. W Wuhan w Chinach występowały one u ponad 71 proc. osób, które zmarły z powodu tej infekcji i u 0,6 proc. tych, które ją przeżyły.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
15
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?