Syrop z czarnuszki, czyli syrop poprawiający odporność organizmu
Czarnuszka zawiera ponad 120 bioaktywnych składników, w tym najmocniejszy z nich - tymochinon, o udowodnionym w badaniach naukowych działaniu przeciwbakteryjnym przeciwgrzybiczym. Czarnuszka ma potwierdzone w licznych badaniach działanie immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne.
Przepis na syrop z czarnuszki. Skład:
- 90 ml zmielonych nasion czarnuszki, lub 2 łyżki zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju z czarnuszki (ja polecam olej - bo to już ekstrakt);
- łyżeczka zmielonego imbiru;
- 200 ml miodu - najlepiej lipowy lub spadziowy;
- 10 kropli olejku tymiankowego lub majerankowego (muszą być takie jadalne).
Przygotowanie:
Całość przelewamy od razu do słoika i podgrzewamy na łaźnie wodnej do max 35 st C. - po połączeniu składników trzymamy w chłodnym miejscu.
Polecamy: Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Dawkowanie:
- między 2 a 6 rokiem życia - jedna łyżeczka dziennie (można podzielić na mniejsze porcje);
- powyżej 6 roku życia i dorośli - 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (można dodać syrop do herbaty).
Działanie:
- dzięki zawartości miodu - przeciwkaszlowe, miód jest naturalnym antybiotykiem;
- dzięki każdemu ze składników - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, dezynfekujące;
- dzięki czarnuszce - stymulujące odporność;
- dzięki olejkowi tymiankowemu - działanie dezynfekujące drogi oddechowe i lekko wykrztuśne.
Syrop z buraka - na wzmocnienie organizmu i kaszel
Syrop ten wykorzystuje właściwości rewitalizujące buraka oraz wszystkie właściwości miodu (łagodzące kaszel, przeciwbakteryjne, immunostymulujace).
Polecamy także: Sok z buraka - skład, właściwości prozdrowotne, przeciwwskazania
Składniki:
- buraki;
- miód.
Przygotowanie:
- obieramy buraki, kroimy w kostkę;
- do słoika wkładamy naprzemiennie warstwę miodu (albo cukru trzcinowego) i buraków;
- trzymamy to w temperaturze pokojowej aż puści sok i później przekładamy do lodówki.
Stosowanie:
- od 2 roku życia - 1-3 łyżeczka dziennie.
Działanie:
- burak i sok z buraka - zawiera komplet witamin i mikroelementów - w tym dużo żelaza, cynk i witamin z grupy B;
- czerwony barwnik buraków - betanina - jest bardzo silnym przeciwutleniaczem - wspiera układ odpornościowy podczas infekcji;
- wzmacnia osłabiony infekcją organizm, działa krwiotwórczo, wspiera działanie układu odpornościowego.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i lipy - na wygrzanie
Składniki:
- dwie bardzo duże garście kwiatostanów lipy, i tyle samo kwiatostanów czarnego bzu. Im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskamy;
- można luźno upakować mieszankę ziół w 1 litrowym słoiku - zioła można kupić w sklepie zielarskim, lub samemu suszyć w sezonie kwitnienia;
- zalewa - syrop bazowy (połączyć i zagotować): 1 kg cukru, 1 litr wody, sok z jednej dużej cytryny lub 20 g kwasu L-askorbinowego, czyli witaminy C w proszku albo kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
- przygotuj syrop bazowy - połącz składniki i zagotuj, następnie zalej susz i zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem;
- zostaw na 2 dni do naciągnięcia;
- mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie;
- w międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz - może być w łaźni wodnej, może być w piekarniku nastawionym do temperatury 70 stopni Celsjusza;
- na koniec sączymy syrop przez drobne sitko albo jałową gazę i przelewamy do mniejszych słoiczków i trzymamy w chłodnym miejscu.
Stosowanie:
- od 2 roku życia - 1-3 razy dziennie 5 ml
Działanie:
Syrop działający napotnie, wygrzewająco, lekko przeciwgorączkowo, przeciwbólowo świetnie się sprawdza na pierwsze objawy przeziębienia i podczas infekcji. Zaleca się picie go przed snem. Substancją czynną w kwiatach bzu są flawonoidy - głównie pochodne kwercetyny, kemferolu i akacetyny, a także olejek eteryczny i związki śluzowe.
Czytaj także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?
Jak przygotować domowe syropy? Dowiecie się z filmu: