Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze przepisy na domowe syropy. Na odporność, wzmacniające i rozgrzewające!
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze przepisy na domowe syropy. Na odporność, wzmacniające i rozgrzewające!

Madeleine Steinbach/Getty Images

Domowe syropy są zdrowe i mogą pomóc organizmowi w walce z chorobą lub po prostu nas wzmocnią. Jak je przygotować? Zobaczcie zdrowe przepisy na syropy!

Syrop z czarnuszki, czyli syrop poprawiający odporność organizmu

Czarnuszka zawiera ponad 120 bioaktywnych składników, w tym najmocniejszy z nich - tymochinon, o udowodnionym w badaniach naukowych działaniu przeciwbakteryjnym przeciwgrzybiczym. Czarnuszka ma potwierdzone w licznych badaniach działanie immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne.

syrop z czarnuszki

Fot: kadr z programu 36,6

Przepis na syrop z czarnuszki. Skład:

  • 90 ml zmielonych nasion czarnuszki, lub 2 łyżki zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju z czarnuszki (ja polecam olej - bo to już ekstrakt);
  • łyżeczka zmielonego imbiru;
  • 200 ml miodu - najlepiej lipowy lub spadziowy;
  • 10 kropli olejku tymiankowego lub majerankowego (muszą być takie jadalne).

Przygotowanie:

Całość przelewamy od razu do słoika i podgrzewamy na łaźnie wodnej do max 35 st C. - po połączeniu składników trzymamy w chłodnym miejscu.

Polecamy: Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki

Dawkowanie:

  • między 2 a 6 rokiem życia - jedna łyżeczka dziennie (można podzielić na mniejsze porcje);
  • powyżej 6 roku życia i dorośli - 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (można dodać syrop do herbaty).

Działanie:

  • dzięki zawartości miodu - przeciwkaszlowe, miód jest naturalnym antybiotykiem;
  • dzięki każdemu ze składników - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, dezynfekujące;
  • dzięki czarnuszce - stymulujące odporność;
  • dzięki olejkowi tymiankowemu - działanie dezynfekujące drogi oddechowe i lekko wykrztuśne.
syrop z buraka

Fot: kadr z programu 36,6

Syrop z buraka - na wzmocnienie organizmu i kaszel

Syrop ten wykorzystuje właściwości rewitalizujące buraka oraz wszystkie właściwości miodu (łagodzące kaszel, przeciwbakteryjne, immunostymulujace).

Polecamy także: Sok z buraka - skład, właściwości prozdrowotne, przeciwwskazania

Składniki: 

  • buraki;
  • miód.

Przygotowanie:

  • obieramy buraki, kroimy w kostkę;
  • do słoika wkładamy naprzemiennie warstwę miodu (albo cukru trzcinowego) i buraków;
  • trzymamy to w temperaturze pokojowej aż puści sok i później przekładamy do lodówki.

Stosowanie:

  • od 2 roku życia - 1-3 łyżeczka dziennie.

Działanie:

  • burak i sok z buraka - zawiera komplet witamin i mikroelementów - w tym dużo żelaza, cynk i witamin z grupy B;
  • czerwony barwnik buraków - betanina - jest bardzo silnym przeciwutleniaczem - wspiera układ odpornościowy podczas infekcji;
  • wzmacnia osłabiony infekcją organizm, działa krwiotwórczo, wspiera działanie układu odpornościowego.

Warto wiedzieć: Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
syrop z lipy i czarnego bzu

Fot: kadr z programu 36,6

Syrop z kwiatów czarnego bzu i lipy - na wygrzanie

Składniki:

  • dwie bardzo duże garście kwiatostanów lipy, i tyle samo kwiatostanów czarnego bzu. Im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskamy;
  • można luźno upakować mieszankę ziół w 1 litrowym słoiku - zioła można kupić w sklepie zielarskim, lub samemu suszyć w sezonie kwitnienia;
  • zalewa - syrop bazowy (połączyć i zagotować): 1 kg cukru, 1 litr wody, sok z jednej dużej cytryny lub 20 g kwasu L-askorbinowego, czyli witaminy C w proszku albo kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

  • przygotuj syrop bazowy - połącz składniki i zagotuj, następnie zalej susz i zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem;
  • zostaw na 2 dni do naciągnięcia;
  • mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie;
  • w międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz - może być w łaźni wodnej, może być w piekarniku nastawionym do temperatury 70 stopni Celsjusza;
  • na koniec sączymy syrop przez drobne sitko albo jałową gazę i przelewamy do mniejszych słoiczków i trzymamy w chłodnym miejscu.

Stosowanie:

  • od 2 roku życia - 1-3 razy dziennie 5 ml

Działanie:

Syrop działający napotnie, wygrzewająco, lekko przeciwgorączkowo, przeciwbólowo świetnie się sprawdza na pierwsze objawy przeziębienia i podczas infekcji. Zaleca się picie go przed snem. Substancją czynną w kwiatach bzu są flawonoidy - głównie pochodne kwercetyny, kemferolu i akacetyny, a także olejek eteryczny i związki śluzowe.

Czytaj także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?

Jak przygotować domowe syropy? Dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak przygotować domowy syrop z: buraka, czarnuszki, lipy? Źródło: 36,6 °C


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
77
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?