Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem
menu
Polub nas na Facebooku

Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Dlaczego warto jeść pory?

WS Studio/Getty Images

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Por - jakie cenne dla nas substancje zawiera? 

Por należy do tej samej grupy warzyw co, cebula i czosnek. Jest bogaty w kemferol. Związek ten zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Chronią one przed rozwojem stanu zapalnego w organizmie, mogą też zapobiegać cukrzycy. 

Przeciwutleniacze niszczą tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. Zdaniem badaczy dieta, w której nie brakuje porów, ale i czosnku, szczypiorku czy cebuli zmniejsza ryzyko rozwoju rak prostaty, żołądka czy przełyku

Dodatkowo por jest dobrym źródłem luteiny oraz zeaksantyny, które wspierają nasze oczy. Dzięki tym substancjom możemy uniknąć zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Dlaczego pory powinny jeść osoby po 50. roku życia?

Warzywo do swojego menu powinny wprowadzić przede wszystkim osoby, które skończyły 50 lat. W tym wieku zmienia się struktura kości i może rozwinąć się osteoporoza (schorzenie znacznie częściej dotyka kobiety). Obecna w porze witamina K, która jest niezbędna dla zdrowych kości, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby.

Na tym jednak prozdrowotne właściwości pora się nie kończą. Warzywo zawiera też witaminę C oraz te z grupy B, a także mangan, miedź i żelazo. Dostarcza także błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz pomaga obniżyć poziomo tzw. złego cholesterolu, tym samym chroni przed chorobami układu krążenia. 

Zobacz wideo: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: fakt.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?