Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości

Kawałki chleba oraz łyżeczka zanurzona w jajku

Fot: pixarno / fotolia.com

 Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Dozwolonymi produktami są: pieczywo jasne i czerstwe, chude mięso, niskotłuszczowy nabiał oraz gotowane warzywa i owoce. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości. 

Dieta trzustkowa stosowana jest najczęściej u osób z ostrym lub przewlekłym zapaleniem trzustki. Jest to dieta łatwostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego oraz tłuszczu. Dieta w tych schorzeniach jest jednym z elementów leczenia, a jej celem jest wspomaganie funkcjonowania chorobowo zmienionego narządu.

Dieta dla chorej trzustki

Trzustka jest gruczołem o spłaszczonym kształcie zlokalizowanym w górnej części jamy brzusznej. W organizmie człowieka narząd ten pełni bardzo ważne funkcje wydzielnicze. Odpowiada m.in. za produkcję i wydzielanie enzymów trawiennych (niezbędnych do trawienia tłuszczów, białek i skrobi) oraz hormonów – insuliny i glukagonu, które regulują poziom cukru we krwi. Najczęstszymi chorobami trzustki wymagającymi leczenia i zmodyfikowania dotychczasowej diety są: ostre i przewlekłe zapalenie trzustki oraz rak trzustki. Przyczyną tych schorzeń jest często nieprawidłowy styl życia, a zwłaszcza nadmierne spożywanie alkoholu. Chorobom towarzyszy m.in. silny ból w nadbrzuszu, nudności, wymioty oraz wzdęcia. Celem stosowania diety trzustkowej jest odciążenie chorego narządu i wspomaganie jego prawidłowego funkcjonowania. Jadłospis diety trzustkowej powinien składać się z 4-5 łatwostrawnych posiłków o małej objętości, które należy jeść w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny.

Dieta trzustkowa: co można jeść?

Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Z jadłospisu należy wyeliminować tłuste i pikantne potrawy oraz produkty bogate w błonnik pokarmowy. Przeciwwskazane są:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, makaron razowy, ryż brązowy, gruboziarniste kasze,
  • kwaśne przetwory mleczne,
  • wędzone i konserwowe produkty rybne i mięsne,
  • tłuste rodzaje mięs i ryb,
  • mięso peklowane,
  • produkty bogate w cholesterol i tłuszcze nasycone: łój, słonina, smalec, boczek,
  • wszystkie owoce i warzywa w postaci surowej, nieobranej,
  • warzywa ciężkostrawne i wzdymające: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, rzodkiewka, papryka,
  • owoce: gruszki, czereśnie, śliwki,
  • słodycze oraz desery zawierające kakao oraz tłuszcz, np. ciasta z kremem, torty, czekolady
  • napoje gazowane, słodzone.

Przeciwwskazanymi technikami przyrządzania potraw są: smażenie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu oraz duszenie ze wcześniejszym obsmażaniem. W jadłospisie nie powinny pojawić się zupy na wywarach mięsnych i grzybowych oraz sosy i zupy z dodatkiem zasmażek czy zabielane śmietaną. Do produktów wskazanych w diecie trzustkowej zalicza się:

  • ryż biały, drobne kasze (np. manna) oraz drobny makaron,
  • jasne i czerstwe pieczywo,
  • chude mleko i jego przetwory, np. chudy ser twarogowy, jogurt naturalny niskotłuszczowy,
  • chude ryby,
  • obrane, gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta karoten, np. marchew, dynia, owoce cytrusowe, truskawki itd.,
  • oleje roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy i oliwa z oliwek,
  • chude mięsa i wędliny: drób, cielęcina,
  • ziemniaki: gotowane, puree.

Jak dbać o trzustkę? Dowiesz się tego z filmu:

    Zobacz film: Jak leczyć chorą trzustkę? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Potrawy w diecie trzustkowej powinny być gotowane, duszone bez obsmażania oraz pieczone w folii aluminiowej lub w pergaminie bez dodatku tłuszczu. Zalecanymi posiłkami są gotowane i rozdrobnione warzywa i owce, przecierane zupy, potrawki oraz mielone mięso, np. w postaci pulpetów. Dozwolone są łagodne sosy, które można zaprawiać odrobiną masła, żółtka jaj oraz słodką śmietanką z mąką.

    Przepis na obiad: pulpeciki w sosie koperkowym

    Składniki:

    • ½ kilograma mielonego mięsa z cielęciny,
    • 1 mała czerstwa bułka (pszenna),
    • mleko do namoczenia bułki,
    • bułka tarta,
    • 1 jajko,
    • warzywa na bulion (włoszczyzna),
    • masło do zaprawienia sosu,
    • jogurt naturalny,
    • 2/3 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
    • Przyprawy: sól, pieprz, ząbek czosnku, pęczek koperku.

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotowanie pulpecików rozpoczyna się od nastawienia warzywnego wywaru na sos z dodatkiem włoszczyzny: marchewki, pietruszki, selera.
    2. Zmielone mięso z cielęciny umieszcza się w misce i łączy z jajkiem oraz namoczoną w mleku czerstwą bułką. Mięso doprawia się solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    3. Całość należy dokładnie wyrabiać ręką – jeśli jest potrzeba, można dodać bułki tartej.
    4. Z wyrobionego mięsa formuje się kulki, które następnie obtacza się w mące.
    5. Z przygotowanego bulionu wyjmuje się warzywa. W wywarze umieszcza się uformowane pulpety, które gotuje się przez około 30 minut.
    6. W trakcie gotowania pulpetów należy drobno posiekać koperek. W miseczce łączy się jogurt naturalny z mąką, który następnie wlewa się do pulpecików. Dodaje się również masło, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
    7. Marchewkę gotowaną wcześniej w wywarze kroi się w plasterki i dokłada do sosu.
    8. Całość należy gotować przez 5-10 minut. Pulpeciki w sosie koperkowym doskonale smakują z tłuczonymi ziemniaczkami.

    Przepis na pożywne śniadanie, czyli zupa mleczna z kaszy manny

    Składniki:

    • 2 szklanki chudego mleka,
    • 4 łyżki kaszy manny,
    • 2 łyżeczki cukru,
    • garstka malin.

    Sposób przygotowania:

    1. Mleko z cukrem należy zagotować w rondelku.
    2. Do mleka wsypuje się kaszę mannę, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do powstania grudek. Zupę odstawia się około 1 minutę.
    3. Gotową zupę mleczną z kaszy manny podaje się w miseczkach z dodatkiem malin.
    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    1106
    94
    Polecamy
    Dieta wątrobowa, czyli dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.
Wskazania do jej stosowania, zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie wątrobowej
    Dieta wątrobowa, czyli dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Wskazania do jej stosowania, zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie wątrobowej TVN zdrowie
    Dieta w chorobie wrzodowej – produkty wskazane i przeciwwskazane.
Przykładowy jadłospis
    Dieta w chorobie wrzodowej – produkty wskazane i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis TVN zdrowie
    Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie
    Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie Dzień Dobry TVN
    Anna Lewandowska go unika.
Oto cała prawda o glutenie – co to jest, gdzie jest go najwięcej?
Czy jest szkodliwy?
    Anna Lewandowska go unika. Oto cała prawda o glutenie – co to jest, gdzie jest go najwięcej? Czy jest szkodliwy? Dzień Dobry TVN
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Wrzody żołądka - dlaczego dokuczają jesienią? Czy domowe leczenie jest skuteczne?
    Wrzody żołądka - dlaczego dokuczają jesienią? Czy domowe leczenie jest skuteczne?
    Serce płucne a przerost prawej komory serca – jak rozpoznać? Objawy i leczenie
    Serce płucne a przerost prawej komory serca – jak rozpoznać? Objawy i leczenie
    Koper włoski – składniki odżywcze, właściwości lecznicze
    Koper włoski – składniki odżywcze, właściwości lecznicze
    Jakie witaminy działają na trądzik? Gdzie występują naturalnie?
    Jakie witaminy działają na trądzik? Gdzie występują naturalnie?
    Jakie są objawy egzemy? Kryteria rozpoznania atopowego zapalenia skóry
    Jakie są objawy egzemy? Kryteria rozpoznania atopowego zapalenia skóry
    Ostre zapalenie migdałków podniebiennych i gardła
    Ostre zapalenie migdałków podniebiennych i gardła