Na rynku dostępnych jest wiele ekspresów: ciśnieniowe, przelewowe oraz wiele metod parzenia kawy: po turecku, zalewana wrzątkiem. Możemy wybierać między kawą ziarnistą, już zmieloną, kawą rozpuszczalną. Jak mądrze wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na piciu kawy?
Czytaj też:
- Picie kawy przed śniadaniem może podnosić poziom cukru
-
Czy picie kawy może wydłużyć życie? Zaskakujące wyniki badań!
-
Kawa zbożowa w ciąży - czy jest bezpieczna?
Właściwości zdrowotne kawy
Ziarna kawy są źródłem polifenoli roślinnych należących do przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, wykazują dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz wzmacniają odporność. Kawa może mieć też korzystny wpływ na kondycję psychiczną. W jej składzie występują cenne minerały, takie jak: wapń, cynk, magnez i mangan.
Sposoby parzenia kawy - jakie mają zalety?
W ekspresie ciśnieniowym woda pod wysokim ciśnieniem przechodzi bardzo szybko przez kawę - wszystko, co dobre, zabiera ze sobą do filiżanki, a negatywne substancje nie zdążą się wytrącić. W ekspresie przelewowym woda również ma krótki kontakt z kawą, wytrącone tłuszcze zostają na papierowym filtrze, ale taka kawa ma mało kofeiny.
A co z kawą po turecku? Tę kawę gotuje się długo, woda doprowadzana jest do wrzenia, gotuje się kilka minut, w zaparzanym napoju podnosi się pianka. Kawa po turecku jest bardzo wyrazista w smaku, ale niestety w swoim składzie ma zarówno to co dobre, jak i tłuszcze, które mogą podnieść cholesterol.
Typowo polskie picie kawy to... kawa z fusami na dole, zalewana wrzątkiem. Taka kawa nie podniesie nam cholesterolu, ale nie jest zbyt dobra. Podobnie jak kawa rozpuszczalna, kawa źle przechowywana, kawa mielona. Zobaczcie na filmie, co warto wiedzieć o kawie! I czego do kawy nie wolno dodawać - cukru, mleka skondensowanego itp.
Kupuj kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed zaparzeniem. Ziarna kawy powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dochodziło do procesu utleniania. W kawie również mogą pojawić się szkodliwe grzyby i pleśń.
Jak przyrządzić zdrowa kawę na początek dnia? Zobacz wideo:
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Kawa rozpuszczalna spożywana w umiarkowanych ilościach jest produktem zdrowym. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z kawą naturalną jest znacznie bardziej przetworzona. Kawa rozpuszczalna, podobnie jak zwykła zawiera cenne przeciwutleniacze, ale warto pamiętać, że obok składników pożądanych znajdują się w niej również metale ciężkie, m.in. glin i nikiel.
Słodzicie kawę? Warto przeczytać: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm.