Kawa zbożowa uznawana jest za najzdrowszy rodzaj tego pobudzającego trunku. Nie zawiera kofeiny, jednak dzięki wysokiej zawartości węglowodanów złożonych dodaje energii i redukuje uczucie zmęczenia. Kawa zbożowa jest bezpiecznym produktem dla kobiet ciężarnych, a nawet dla dzieci.
Czy w ciąży można pić kawę zbożową?
Kawa zbożowa jest naturalnym produktem otrzymywanym z prażonych ziaren zbóż, najczęściej żyta i jęczmienia. Jest także produkowana na bazie pszenicy, orkiszu, buraka cukrowego i korzenia cykorii. W składzie kawy zbożowej nie występują sztuczne barwniki i konserwanty. Niekiedy produkt ten wzbogacany jest o dodatkowe witaminy i minerały, które podnoszą wartość odżywczą napoju. Kawa zbożowa w ciąży jest produktem zalecanym i zupełnie nieszkodliwym dla zdrowia przyszłej matki i jej dziecka. Nie zawiera kofeiny, która jest związkiem przeciwwskazanym w diecie kobiet ciężarnych. Kofeina wraz z metabolitami wykazuje zdolność przenikania przez barierę łożyskową i może stanowić zagrożenie dla dziecka wywołując np. nadpobudliwość psychoruchową. Z tego w powodu tradycyjna kawa nie jest wskazana kobietom spodziewającym się dziecka, a jej bezpiecznym zamiennikiem jest kawa zbożowa.
Kawa zbożowa - co zawiera?
Kawa zbożowa jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. W jej składzie występuje błonnik pokarmowy, który wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Związek ten usprawnia trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit i pobudza metabolizm, dzięki czemu chroni przed zaparciami i wspomaga odchudzanie. Ponadto, przynosi długotrwałe uczucie sytości zmniejszając apetyt i zapobiegając podjadaniu między posiłkami, które sprzyja przyrostowi masy ciała. Kawa zbożowa dostarcza składników mineralnych i witamin, wśród których wyróżnia się m.in.: magnez, selen, cynk, potas, fosfor, żelazo i witaminy z grupy B. Częstym składnikiem kaw zbożowych jest korzeń cykorii zawierający cenny związek - inulinę, która wykazuje właściwości prebiotyczne. Dzięki nim inulina stymuluje wzrost dobroczynnej mikroflory jelit, a tym samym podnosi odporność organizmu, reguluje trawienie i przeciwdziała stanom zapalnym przewodu pokarmowego. Kawa zbożowa z cykorią przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu i obniża glikemię poposiłkową.
O tym, kto powinien pić kawę dowiecie się z filmu:
Kawa zbożowa - właściwości
Kawa zbożowa w ciąży jest zalecana nie tylko ze względu na brak kofeiny, ale również z uwagi na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Jest to napój niskokaloryczny pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki czy ulepszacze smaku. Kawa zbożowa ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, gdyż reguluje trawienie i przeciwdziała zaparciom stanowiącym częsty problem kobiet ciężarnych. Obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, takimi jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna mięśnia sercowego. Kawa zbożowa wspiera pracę układu nerwowego, gdyż jest źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych m.in. za działanie przeciwdepresyjne, łagodzenie stanów lękowych i napięcia nerwowego oraz podnoszących zdolności poznawcze (pamięć, myślenie, koncentrację, uwagę). Kawa zbożowa w przeciwieństwie do zwykłej czarnej kawy nie powoduje wypłukiwania magnezu z organizmu. Minerał ten jest niezwykle ważny w diecie kobiety ciężarnej. Odpowiada m.in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, działa odprężająco, łagodzi stres i uczucie zmęczenia. Ponadto, magnez w ciąży zapobiega bolesnym skurczom oraz wzmacnia kości i szkliwo zębów. Niedobór magnezu u kobiet ciężarnych powoduje rozdrażnienie, apatię, narastające zmęczenie, ociężałość, bóle głowy, skurcze mięśni, bezsenność. Kawa zbożowa jest źródłem polifenoli roślinnych należących do naturalnych związków przeciwutleniających. Ich działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych wywołujących wiele chorób. Polifenole zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów serca, cukrzycy i chorób nowotworowych. Ponadto, naturalne przeciwutleniacze zawarte w kawie zbożowej hamują procesy starzenia się skóry poprawiając jej wygląd, kondycję i działając odmładzająco.
Kawa zbożowa - czy ma wady?
Kawa zbożowa mimo licznych korzystnych właściwości posiada również pewne wady. Jedną z nich jest wysoki indeks glikemiczny kawy zbożowej. Wskaźnik ten określa szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Wysoki indeks glikemiczny świadczy o tym, że kawa zbożowa powoduje szybki skok stężenia cukru we krwi. Z tego powodu powinna być ograniczana w diecie diabetyków, a tym samym u kobiet ciężarnych ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową. Większość kaw zbożowych zawiera gluten, który jest składnikiem toksycznym dla osób z celiakią, alergią i nietolerancją glutenu. Kawy zbożowe bezglutenowe oznaczone są międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa.