Inulina to produkt, który może zastąpić tłuszcz. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością w formie sproszkowanej lub jako składnik suplementów. Inulina składa się z cząsteczek fruktozy, jednak jej właściwości są nieco odmienne. Przypisuje się jej zdolność do wzmocnienia odporności i zmniejszenia nasilenia dolegliwości skórnych. Ma mniej obciążające działanie na narządy wewnętrzne w porównaniu ze zwykłą sacharozą (cukrem). Zadaniem inuliny jest hamowanie apetytu, uzupełnianie niedoborów błonnika pokarmowego, a także wspieranie prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej jelit.
Co to jest inulina?
Inulina to polisacharyd, czyli struktura składająca się z wielu cukrowych podjednostek. Zbudowana jest z kilkudziesięciu cząsteczek fruktozy, połączonych wiązaniem glikozydowym. Wykorzystywana w przemyśle inulina ma najczęściej jedynie 10 cząsteczek. W organizmie człowieka inulina ulega rozłożeniu do pojedynczych cząsteczek fruktozy. Inulina występuje w wielu różnych roślinach, stanowiąc w nich materiał zapasowy. W bardzo dużych ilości można ją spotkać w cykorii, słoneczniku bulwiastym, mniszku lekarskim czy korzeniu omanu. Jej źródłem mogą być w mniejszym stopniu cebula, czosnek, szparagi, ziemniaki czy zboża.
Najczęściej inulinę pozyskuje się z cykorii. Do tabletek stosowanych jako suplement diety można ją pozyskać ze słonecznika bulwiastego.
Inulina a odchudzanie
Inulina jest uznana za środek wspomagający odchudzanie. Produkty z nią są mniej kaloryczne w porównaniu z analogicznymi, zawierającymi tłuszcz. Inulina w dawce 1 g ma jedynie 1,5 kcal. Ta dawka odpowiada 4 g tłuszczu, czyli 36 kcal. Poza zapewnieniem niższej kaloryczności potrawom inulina hamuje łaknienie. Może być traktowana jako błonnik pokarmowy, czyli nie jest wchłaniania przez organizm. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i składu mikroflory jelitowej.
Inulina sprawdza się doskonale w diecie chorych na cukrzycę czy osób z otyłością. Traktowana jest jako zamiennik tłuszczu w produkcji słodyczy.
Zobaczcie, jakie błędy popełnia się najczęściej podczas odchudzania:
Inulina – właściwości zdrowotne
Inulina ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zaliczają się do nich:
- stymulacja układu odpornościowego,
- zmniejszenie oporności tkanek na insulinę,
- poprawa tolerancji glukozy,
- spadek poziomu cholesterolu całkowitego,
- normalizacja poziomu glukozy we krwi,
- poprawa perystaltyki jelit,
- 10-krotny wzrost korzystnych bakterii Bifidobacterium mikroflory jelitowej,
- ograniczenie wzrostu szkodliwych dla zdrowia bakterii w przewodzie pokarmowym, a także grzybów,
- korzystne działanie na wątrobę i skórę,
- zapobieganie chorobom zapalnym,
- profilaktyka chorób nowotworowych.
Wobec korzystnego wpływu na mikroflorę jelitową inulina doskonale sprawdza się w inwazyjnych zakażeniach wywołanych przez salmonellę czy bakterię Escherichia coli. Redukuje dolegliwości w przebiegu zespołu jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Hamuje uporczywe wzdęcia czy objawy chorób wątroby. Inulina stanowi bardzo ważny składnik probiotyków, czyli suplementów wspomagających naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, stosowanych przede wszystkim podczas antybiotykoterapii.
Jak stosować inulinę w kuchni?
Inulina ma szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje potrawom słodki smak, ma właściwości zagęszczające i żelujące. Może więc zastąpić w kuchni wysokokaloryczny tłuszcz w produkcji słodyczy. Dodaje się ją do pieczywa, ciast czy naleśników. Dzięki jej zastosowaniu można zrezygnować ze skrobi czy żelatyny, a także zmniejszyć kaloryczność przekąsek.