Polub nas na Facebooku
Czytasz: Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 
menu
Polub nas na Facebooku

Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Dlaczego warto jeść krupnik?

Westend61/Getty Images

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Krupnik - jakie ma właściwości? 

Zupa to proste danie, które rozgrzewa, syci, a także dostarcza cennych dla naszego zdrowia białka, węglowodanów oraz minerałów. To, co wyróżnia krupnik wśród innych zup, to dodatek kaszy jęczmiennej (można ją zastąpić kuskusem lub kaszą gryczaną).

Ten rodzaj kaszy jest dobrym źródłem m.in. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Związek ten reguluje poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. 

Dodatkowo sprawia, że dłużej czujemy się syci, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Na tym jednak nie  koniec. Błonnik wspomaga naszą mikrobiotę jelitową oraz proces trawienia.

Kasza jęczmienia zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K, która wpływa na procesy krwiotwórcze, uszczelnia naczynia krwionośne. Jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.  

Krupnik - jak go zrobić? 

Krupnik można przygotować na kilka sposobów. Bazą tego klasycznego stanowi wywar mięsny (wołowina, udziec z indyka, czy skrzydełka z kurczaka) lub ten powstały w czasie długiego gotowania kości. Zaletą tego ostatniego z całą pewnością będzie kolagen, który działa odmładzająco.   

Osoby, które nie jedzą mięsa, aby uzyskać ten charakterystyczny smak umami, mogą sięgnąć po olej roślinny lub sos sojowy. Nie bez znaczenia jest także odpowiedni dobór przypraw.   

Zobacz wideo: Jak czytać datę ważności na opakowaniu?

36,6 

Źródło: poradnikzdrowie.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
8
Polecamy
5 najzdrowszych zup.
Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?
5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu? Dzień Dobry TVN
Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze.
Jak ją ugotować?
Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze. Jak ją ugotować? TVN zdrowie
Dieta oczyszczająca organizm.
Co jeść po świętach? 
Dieta oczyszczająca organizm. Co jeść po świętach?  Dzień Dobry TVN
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze.
Przepis na pęczotto po meksykańsku
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok