Polub nas na Facebooku
Czytasz: Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 
menu
Polub nas na Facebooku

Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Dlaczego warto jeść krupnik?

Westend61/Getty Images

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Krupnik - jakie ma właściwości? 

Zupa to proste danie, które rozgrzewa, syci, a także dostarcza cennych dla naszego zdrowia białka, węglowodanów oraz minerałów. To, co wyróżnia krupnik wśród innych zup, to dodatek kaszy jęczmiennej (można ją zastąpić kuskusem lub kaszą gryczaną).

Ten rodzaj kaszy jest dobrym źródłem m.in. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Związek ten reguluje poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. 

Dodatkowo sprawia, że dłużej czujemy się syci, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Na tym jednak nie  koniec. Błonnik wspomaga naszą mikrobiotę jelitową oraz proces trawienia.

Kasza jęczmienia zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K, która wpływa na procesy krwiotwórcze, uszczelnia naczynia krwionośne. Jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.  

Krupnik - jak go zrobić? 

Krupnik można przygotować na kilka sposobów. Bazą tego klasycznego stanowi wywar mięsny (wołowina, udziec z indyka, czy skrzydełka z kurczaka) lub ten powstały w czasie długiego gotowania kości. Zaletą tego ostatniego z całą pewnością będzie kolagen, który działa odmładzająco.   

Osoby, które nie jedzą mięsa, aby uzyskać ten charakterystyczny smak umami, mogą sięgnąć po olej roślinny lub sos sojowy. Nie bez znaczenia jest także odpowiedni dobór przypraw.   

Zobacz wideo: Jak czytać datę ważności na opakowaniu?

36,6 

Źródło: poradnikzdrowie.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?