Cena kawy w Polsce jest jedną z najtańszych w całej Europie. Do naszego kraju najwięcej importuje się jej z Wietnamu, jednego z największych producentów tego czarnego napoju na świecie. W roku 2014 było to prawie 40% całego importu kawy do Polski.
Czy kawa przedłuża długość życia? - wyniki badań naukowców
„Projekt SUN” prowadzony przez hiszpańskich naukowców, rozpoczął się w 1999 roku. Jego celem było zbadanie, czy picie kawy ma wpływ na zdrowie i długość życia ludzi zamieszkujących tereny Morza Śródziemnego. Przebadano prawie 20 tysięcy osób o średnim wieku około 38 lat. Okazało się, że u ludzi wypijających przynajmniej 4 filiżanki kawy dziennie, ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci było o 64 % niższe niż u kawowych abstynentów. W trakcie badań wzięto pod uwagę stan zdrowia, dietę, wiek oraz płeć. Co ciekawe, okazało się, że największe korzyści z picia kawy zaobserwowano u osób w wieku 45 lat oraz starszych.
Warto przeczytać: Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Picie kawy a aktywność fizyczna
Regularna aktywność fizyczna pozwala dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem, co także może przekładać się na długość życia człowieka. Specjaliści z Uniwersytetu Kent w Wielkiej Brytanii postanowili zbadać wpływ picia kawy na jakość wykonywania treningu czy motywację do ćwiczeń. Wyniki ich obserwacji wykazały, że wypicie kawy przed treningiem powoduje, że jest on postrzegany za mniej męczący i pozwala wydłużyć go nawet o 11%. Kofeina bowiem przeciwdziała wpływowi adenozyny, czyli substancji, której stężenie w mózgu zwiększa się, np. na skutek niedotlenienia czy niedokrwienia. Kawa zatem ma działanie pobudzające i zwiększające koncentrację, przez co trening jest bardziej efektywny i satysfakcjonujący.
Warto przeczytać: Zielona kawa a odchudzanie. Jakie są jej właściwości i działanie?
Czy kawa chroni przed nowotworami?
Na łamach pisma „International Journal of Cancer” opublikowano wyniki badań włoskich naukowców na temat wpływu picia kawy a ryzyko zachorowania na raka prostaty. W trakcie 4 lat przebadano prawie 7 tysięcy Włochów, w wieku 50 lat i starszych. Specjaliści z ośrodka neurologicznego IRCCS Neuromed w Pozzilli wykazali, że mężczyźni, którzy pili przynajmniej 3 filiżanki kawy dziennie byli o 53% mniej narażeni na nowotwór. Okazało się, że komórki nowotworowe poddane działaniu ekstraktu kawy były mniej skłonne do podziałów, a co za tym idzie zmniejszało się ryzyko wystąpienia przerzutów. Warto jednak pamiętać, że procedura wytwarzania włoskiej kawy może różnić się od tej w innych częściach Europy. Badania dotyczyły także mężczyzn zamieszkujących tylko tereny Włoch.