Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Można ją wzbogacać o różne dodatki – śmietankę, mleko, słodkie syropy. Nowym kulinarnym trendem jest picie kawy z masłem, która ceniona jest za swoje unikalne walory smakowe, ale również za właściwości odchudzające.
Kawa z masłem – jakie ma właściwości?
Kawa z masłem jest połączeniem stworzonym przez Amerykanów, który zyskuje coraz większą popularność wśród kawowych smakoszy na całym świecie. Przypisuje się jej nie tylko silne właściwości pobudzające i zapewnienie dużej dawki energii na cały dzień. Kawa z masłem posiada również działanie odchudzające. Kofeina obecna w kawie jest substancją, która przyspiesza procesy przemiany materii, wykazuje lekkie działanie przeczyszczające oraz stymuluje tkankę tłuszczową powodując jej szybsze spalanie.
Tłuszcz dodawany do kawy hamuje łaknienie i zapewnia organizmowi długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu wypicie kawy z masłem zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami zmniejszając przy tym kaloryczność dziennego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że kawa z masłem wykazuje swoje odchudzające właściwości jedynie wtedy, gdy doda się do niej odpowiedniego tłuszczu, czyli niesolonego masła klarowanego. Zawiera on kwasy tłuszczowe (krótko- i średniołańcuchowe), które pobudzają metabolizm i proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie.
Czytaj więcej:
- Kawa kuloodporna, czyli innowacyjny, silnie pobudzający napój. Jakie ma właściwości i jak ją przygotować?
- Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie.
- Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?
Kawa z masłem jest doceniana przez osoby zabiegane, które często wychodzą do pracy lub na uczelnię bez zjedzenia śniadania. Działa silnie pobudzająco, gdyż dostarcza dwóch źródeł energii – kofeiny i tłuszczu. Likwiduje zmęczenie, znużenie oraz uczucie senności. Kawie z masłem przypisuje się również inne właściwości. Odznacza się wysoką wartością odżywczą, gdyż masło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Przypisuje mu się działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Kwasy tłuszczowe obecne w maśle mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera.
Zobacz także: Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?
Kawa kuloodporna, czyli kawa z masłem i olejem kokosowym
Kawa z olejem kokosowym i masłem nazywana „kawą kuloodporną” została stworzona przez Amerykanina – Davida Aspreya prowadzącego blog na temat odchudzania i zdrowego żywienia. Pomysł na dodanie tłuszczu do kawy zaczerpnął w trakcie swojego pobytu w Tybecie, gdzie tamtejsza ludność zwyczajowo piła herbatę z masłem wyprodukowanym z mleka jaków. Kawa kuloodporna zyskała dużą popularność zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie oraz wykonujących pracę umysłową. Stosowana jest przez osoby dążące do redukcji tkanki tłuszczowej i spadku masy ciała. Właściwości kawy kuloodpornej w porównaniu z kawą z dodatkiem samego klarowanego masła są potęgowane przez jej trzeci składnik – olej kokosowy. Produkt ten jest źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają metabolizm i spalanie kalorii dostarczanych wraz z pożywieniem. Olej kokosowy wykorzystywany jest przez organizm do produkcji energii, dlatego nie ulega odkładaniu się w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto zmniejsza łaknienie i daje uczucie sytości. Kawa z masłem i olejem kokosowym odznacza się również innymi właściwościami prozdrowotnymi. Regularne picie kawy kuloodpornej chroni przed powstaniem choroby Alzheimera, Parkinsona, a także zapobiega cukrzycy i zespołowi metabolicznemu. Zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Kawa z masłem i olejem kokosowym pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, przyczyniając się do zwiększenia ogólnej sprawności umysłowej oraz poprawy zdolności poznawczych, do których zalicza się: pamięć, uwagę i koncentrację.
Zobacz, jaka kawa jest najlepsza i jak ją parzyć
Zobacz także: Zielona kawa a odchudzanie. Jakie są jej właściwości i działanie?
Kawa z masłem: jak zrobić?
Przygotowanie kawy z masłem jest bardzo proste. Najważniejsze jest użycie odpowiednich składników posiadających wysoką jakość. Do przyrządzenia odchudzającego napoju wykorzystuje się naturalną, czarną kawę arabica. Nie należy stosować kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Po zaparzeniu około 100-200 mililitrów espresso, do napoju dodaje się przynajmniej jedną łyżkę klarowanego i niesolonego masła oraz dwie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego. Całość należy ze sobą dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu blendera. Odchudzającą kawę można przygotować również z samym dodatkiem klarowanego masła (bez oleju kokosowego). Przeciwwskazane jest dodawanie do kawy z masłem cukru oraz słodkiej śmietanki, które zwiększają kaloryczność napoju, a jednocześnie tłumią jego właściwości prozdrowotne. Dozwolone jest natomiast wzbogacanie kawy o przyprawy, takie jak: cynamon, kardamon czy wanilia. Przygotowana kawa, poza korzystnym wpływem na organizm, odznacza się unikalnym smakiem i aromatem.
Czyli 8-10 kaw + masełko na śniadanko ... no nie dziwota, że dostajesz kopa