Kawę kuloodporną przygotowuje się poprzez dodatek masła i oleju kokosowego do zaparzonej, czarnej kawy. Przygotowany napój stanowi dużą dawkę energii, działa pobudzająco oraz przyczynia się do poprawy funkcjonowania mózgu.
Kawa kuloodporna, czyli nowy trend kulinarny
Kawa kuloodporna stanowi połączenie czarnej kawy, masła i oleju kokosowego. Głównym propagatorem tego kawowego trendu jest Amerykanin – David Asprey zajmujący się prowadzeniem bloga dotyczącego tematyki zdrowego odżywiania i odchudzania. Swój pomysł na stworzenie kuloodpornej kawy zaczerpnął w trakcie pobytu w Tybecie, gdzie mieszkańcy przyrządzali herbatę z dodatkiem masła wytworzonego z mleka jaków. Modyfikując zwyczaj tybetańskiej ludności, stworzył nowy trend kulinarny, który rozprzestrzenił się niemal po całym świecie. Kawa kuloodporna zyskała dużą popularność wśród wielbicieli czarnego naparu. Jest ceniona nie tylko za swoje właściwości, ale również za oryginalny smak z delikatnym kokosowym aromatem.
Zobacz także: Kawa z olejem kokosowym – napój o właściwościach odchudzających. Jakie ma inne pozytywne działanie?
Właściwości kawy kuloodpornej
Kawę kuloodporną zaleca się pić przede wszystkim w godzinach porannych, gdyż jest źródłem dużej dawki energii. Napój ten przeznaczony jest głównie dla sportowców oraz osób wykonujących pracę umysłową. Najczęściej spożywany jest przed intensywnym treningiem lub przed ważnym egzaminem, gdyż poza likwidowaniem uczucia zmęczenia i senności stymuluje również mózg do pracy. Kawa kuloodporna dzięki zawartości kofeiny wykazuje właściwości pobudzające, które odczuwane są przez długi czas. Energetyczne działanie kawy kuloodpornej jest spotęgowane przez dodatek tłuszczu, co sprawia, że jej właściwości pobudzające przewyższają tradycyjną kawę. Ten innowacyjny napój działa również odchudzająco, gdyż tłuszcz obecny w maśle hamuje łaknienie i daje długotrwałe uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami, a tym samym zmniejszając ilość kalorii przyjmowanych przez organizm w ciągu dnia. Kawa kuloodporna dostarcza także oleju kokosowego będącego źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Związki te przyspieszają procesy przemiany materii, przyczyniając się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej.
Stosowanie oleju kokosowego pozwala również na zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, zawału serca oraz udaru mózgu. Składniki kawy kuloodpornej wpływają również na funkcjonowanie mózgu, prowadząc do polepszenia ogólnej sprawności intelektualnej, zwiększenia wydajności pracy umysłowej oraz poprawy procesów poznawczych, czyli pamięci, uwagi i koncentracji. Ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe chronią przed powstaniem choroby Alzheimera i Parkinsona. Wypicie kawy kuloodpornej przyczynia się do polepszenia ogólnego samopoczucia oraz nastroju. Masło dodawane do kawy zawiera niezbędne dla organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na pracę mózgu oraz narządu wzroku, a także posiadają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają chorobom sercowo- naczyniowym. Należy jednak pamiętać, że kawy kuloodpornej, podobnie jak każdej innej, nie należy nadużywać. Nadmiar kofeiny w diecie może prowadzić do rozdrażnienia, bezsenności, niepokoju i nadmiernego pobudzenia, a nawet do powstania niebezpiecznego dla zdrowia i życia uzależnienia.
Zobacz także: Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Jak przygotować kawę kuloodporną?
Kawa kuloodporna wykazuje pobudzające, odchudzające i prozdrowotne właściwości wyłącznie wtedy, gdy przyrządzana jest ze składników najwyższej jakości. Do jej przygotowania nie należy używać kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Zalecana jest natomiast czarna kawa arabica, najlepiej ze świeżo zmielonych ziaren. Zgodnie z podstawowym przepisem na kawę kuloodporną należy zaparzyć 100-200 mililitrów espresso. Następnie do kawowego wywaru dodaje się co najmniej jedną łyżkę klarowanego, niesolonego masła oraz jedną lub dwie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego. Wszystkie składniki powinno się ze sobą zmiksować za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Niewskazane jest dodawanie do kawy kuloodpornej cukru oraz śmietanki, które zwiększają jej kaloryczność. Alternatywą jest użycie słodzika, np. stewii. Dodatkiem do kawy mogą być natomiast przyprawy, np. cynamon, wanilia czy kardamon, które nadadzą napojowi niezastąpiony smak i aromat.