Kawa ceniona jest za swój unikalny smak i aromat, ale przede wszystkim za silne działanie pobudzające, co zawdzięcza zawartości kofeiny. Skutecznie redukuje zmęczenie i uczucie senności, a także przyspiesza przemianę materii. Dodatek oleju kokosowego do kawy przyczynia się do wzmocnienia jej korzystnych właściwości.
Dlaczego warto dodać olej kokosowy do kawy?
Picie kawy z dodatkiem oleju kokosowego jest jednym z nowszych trendów dietetycznych. Zestawienie to odznacza się korzystnym działaniem na organizm. Kofeina obecna w kawie jest substancją pochodzenia roślinnego, która wykazuje silne właściwości pobudzające. Związek ten oddziałuje bezpośrednio na układ nerwowy przyczyniając się do poprawy ogólnego samopoczucia i nastroju. Polepsza również zdolności poznawcze – logiczne myślenie, pamięć, uwagę, koncentrację oraz sprawność umysłową. Kofeina działa lekko przeczyszczająco i przyspiesza procesy przemiany materii. Dodatek oleju kokosowego do kawy potęguje pozytywny wpływ tego popularnego, czarnego napoju.
Olej kokosowy jest źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie odkładają się w organizmie. Zostają one niemal natychmiast wykorzystane przez organizm do produkcji energii. Ponadto przyspiesza metabolizm oraz prowadzi do szybszego spalania kalorii dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Dzięki temu olej kokosowy wykazuje właściwości odchudzające. Produkt ten jest również łatwo przyswajalny. Skutkuje zmniejszeniem apetytu, gdyż dostarczane przez niego tłuszcze zwiększają uczucie sytości. Produktowi temu przypisuje się także właściwości detoksykacyjne oraz obniżanie poziomu tzw. „złego” cholesterolu w surowicy krwi. Regularne picie kawy z olejem kokosowym prowadzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia zachorowalności na infekcje bakteryjne, wirusowe oraz grzybicze.
Kawa z olejem kokosowym i cynamonem, czyli jeszcze skuteczniejsze odchudzanie
Kawa z olejem kokosowym wykazuje właściwości odchudzające, które można spotęgować przez dodatek cynamonu. Przyprawa ta wspomaga proces odchudzania, gdyż przyspiesza przemianę materii oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego, a tym samym stymuluje trawienie. Cynamon ułatwia organizmowi pozbycie się szkodliwych toksyn oraz sprzyja redukcji cellulitu. Kawa z olejem kokosowym i cynamonem poza działaniem odchudzającym wykazuje wiele innych korzystnych właściwości. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu, podobnie jak olej kokosowy. Przyczynia się również do usprawnienia dopływu krwi do mózgu, a wraz z nią tlenu i substancji odżywczych. Skutkiem tego jest zwiększenie koncentracji i zdolności do zapamiętywania.
Zalecanym dodatkiem do kawy z olejem kokosowym i cynamonem jest również miód wykazujący właściwości bakteriobójcze, wzmacniający odporność oraz pobudzający metabolizm. Przygotowanie kawy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie prozdrowotnej mieszanki. Niezbędnymi składnikami są: ¾ szklanki oleju kokosowego, łyżeczka cynamonu oraz pół szklanki miodu. Wszystkie produkty należy ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Mieszankę można przechowywać w lodówce i dodawać ilości 1-2 łyżeczki do zaparzonej kawy.
Kawa z olejem kokosowym i masłem – dla kogo jest wskazana?
Popularnym połączeniem wśród kawowych smakoszy jest kawa z olejem kokosowym i masłem. Napój ten odznacza się znacznie silniejszym działaniem pobudzającym niż zwykła „mała czarna”. Z tego powodu określany jest jako kawa kuloodporna. Łączenie kawy z tłuszczem zostało zapoczątkowane przez amerykańskiego blogera – Davida Aspreya, dla którego inspiracją do stworzenia nowego żywieniowego trendu był pobyt w Tybecie. Ludność wywodząca się z tego regionu ma w zwyczaju pić herbatę z dodatkiem masła, które produkowane jest z mleka jaków. Kawa z olejem kokosowym i masłem dostarcza dużej dawki energii, likwiduje uczucie zmęczenia oraz poprawia sprawność intelektualną i wydajność pracy mózgu. Wskazana jest przede wszystkim osobom intensywnie trenującym, sportowcom oraz osobom wykonującym pracę umysłową (np. studentom w okresie sesji egzaminacyjnej). Kawa kuloodporna ceniona jest również za swoje właściwości odchudzające. Zawdzięcza je nie tylko obecności kofeiny i oleju kokosowego, ale również dodatkowi klarowanego masła. Produkt ten dostarcza kwasów tłuszczowych, które sprzyjają procesowi redukcji masy ciała. Masło klarowane jest źródłem niezbędnych organizmowi witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K, dzięki czemu jego dodatek jest tym bardziej pożądany. Ważne jest, by do przygotowania kawy z olejem kokosowym i masłem użyć odpowiednich składników o najwyższej jakości, czyli czarnej kawy arabica, nierafinowanego oleju kokosowego oraz niesolonego, klarowanego masła. Korzystne właściwości napoju zostają osłabione, jeżeli przygotuje się go na bazie kawy bezkofeinowej lub rozpuszczalnej.