Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

dieta roślinna

mat. prasowe

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Dieta roślinna, czyli jaka?

Weganizm i wegetarianizm to dwa główne rodzaje diet roślinnych, z których korzystają ludzie na całym świecie. Oba typy jadłospisu charakteryzują się wykluczeniem pewnych grup produktów spożywczych. Jakich?

  • Wegetarianie eliminują z jadłospisu mięso, ryby oraz owoce morza. Często spożywają jednak jajka oraz inne produkty pochodzenia odzwierzęcego, takie jak mleko i jego przetwory.
  • Weganie wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, włączając w to mięso, ryby, jajka, produkty mleczne (takie jak śmietana, jogurty, masło, sery) oraz np. żelatynę.

Konsekwencje takich wyborów żywieniowych mogą być różnorodne, zarówno korzystne, jak i niekorzystne[1]. Zależą one nie tylko od tego, które grupy produktów są dozwolone do spożycia. Ważne jest też to, co wybiera się w ramach schematu żywieniowego.

Jakie są korzyści dla serca z wprowadzenia diety roślinnej?

Podstawową korzyścią dla serca płynącą z wprowadzenia diety roślinnej jest ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych, zwłaszcza tych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans.

W tym miejscu trzeba jednak postawić ważną "gwiazdkę".

  • Nie wszystkie tłuszcze roślinne są bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Np. oleje "tropikalne", a zatem kokosowy i palmowy, które mają postać stałą, są bogate w tłuszcze nasycone.
  • Wegetarianie mogą zwiększać podaż tłuszczów nasyconych i trans, sięgając po masło czy tłuste sery.
  • Tłuszcze trans mogą powstawać również w efekcie długiego smażenia lub wielokrotnego korzystania z tego samego oleju.

Jeśli jednak osoba prowadząca dietę roślinną będzie świadoma powyższych zastrzeżeń, może zmniejszyć podaż tłuszczów trans i nasyconych na rzecz nienasyconych.

Dlaczego to ważne z perspektywy zdrowia serca? Ponieważ wspomniane dwie grupy substancji mają zły wpływ na poziom cholesterolu. Mówiąc dokładniej:

  • nasycone kwasy tłuszczowe podwyższają stężenie ''złego'' cholesterolu LDL[2];
  • izomery tłuszczów trans (obecne np. w czerwonym mięsie, tłustym nabiale i maśle) nie tylko podnoszą poziom LDL, ale równocześnie obniżają ilość "dobrego" cholesterolu HDL[3].

Jedząc produkty pochodzenia roślinnego, ograniczasz spożycie tych substancji, w szczególności w modelu wegańskim i "przerzucasz się" na tłuszcze nienasycone. To ich grupa wspiera działanie kardioprotekcyjne, w tym obniżanie stężenia "złego" cholesterolu[4].

Czy dieta roślinna jest dobra dla serca? Potwierdzają to badania

Opisane powyżej mechanizmy, które mogą sprawiać, że dieta roślinna jest korzystna dla serca, znajdują odzwierciedlenie w badaniach.

Pokazują one, że:

  • wegetarianie mają o 16% niższą śmiertelność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego w porównaniu z nie-wegetarianami;
  • ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej u wegetarian spada o 29% w porównaniu z nie-wegetarianami;
  • wegetarianie mają mniejszą grubość kompleksu IMT w tętnicy szyjnej niż nie-wegetarianie, co wskazuje na mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca w przyszłości;
  • zarówno u wegetarian, jak i u wegan obniżają się typowe czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wskaźnik masy ciała, poziom cholesterolu całkowitego, stężenie LDL i apolipoproteina B[5].

Przejście na taki sposób żywienia może więc mieć pozytywne skutki dla zdrowia serca. Trzeba jednak wdrożyć tego typu zmiany dietetyczne z rozwagą – tak, aby organizm nadal otrzymywał wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Wprowadzasz dietę roślinną z myślą o sercu? Zrób to z głową!

O czym należy pamiętać, przechodząc na dietę roślinną? Przede wszystkim o tym, że rezygnacja z mięsa czy innych produktów zwierzęcych pozbawia cię części składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia (lub zmniejsza ich podaż). Dlatego ważną kwestią będzie zwiększenie spożycia takich substancji jak[6]:

  • witamina B12 (zazwyczaj konieczne jest sięgnięcie po suplement);
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – dla wegan i wegetarian dobrym ich źródłem są mikroalgi morskie; olej z nich (bogaty zwłaszcza w DHA) jest zawarty np. w margarynie roślinnej Omega Neuro;
  • wapń;
  • jod;
  • żelazo.

Z tego względu ważne jest, aby dietę układać, pilnując odpowiednich proporcji, a także unikając sięgania po duże ilości żywności przetworzonej. Może ona – podobnie jak masło czy tłusty nabiał – zawierać izomery trans[7] – a te, jak już wiesz, mają szkodliwy wpływ na Twoje serce. Jeżeli zatem chcesz być ''wege'', rób to z głową!

Bibliografia:

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-dieta-roslinna-chroni-przed-otyloscia/

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[5] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/ 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
94
6
Polecamy
Fleksitarianizm – podstawowe zasady, jadłospis, wpływ na zdrowie
Fleksitarianizm – podstawowe zasady, jadłospis, wpływ na zdrowie Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej? Dzień Dobry TVN
Weganizm – na czym polega i jaki ma wpływ na zdrowie?
Weganizm – na czym polega i jaki ma wpływ na zdrowie? TVN zdrowie
Laktoowowegetarianizm – na czym polega i czy warto go stosować?
Laktoowowegetarianizm – na czym polega i czy warto go stosować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby