Polub nas na Facebooku
Czytasz: Miód malinowy – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Miód malinowy – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

miód

Fot. Relax Images / Getty Images

Miód malinowy – jak sama nazwa wskazuje – powstaje z kwiatów malin. Z tego powodu jest to produkt stosunkowo rzadko spotykany. Maliny mają bowiem krótki okres kwitnienia. Co więcej, by powstał miód, pasieka musi znajdować się w pobliżu plantacji tych owoców, co nieczęsto się zdarza.

Zasięg lotu pszczół to mniej więcej 2 km i duże zagęszczenie plantacji malin w takim promieniu jest niezbędne, by mógł powstać miód malinowy. W Polsce najwięcej pozyskuje się go na Lubelszczyźnie, która jest wiodącym producentem malin. Pierwsze zbiory nektaru następują z końcem maja, gdy kwitną krzewy wczesnych odmian. Po raz drugi pszczoły mogą przystąpić do pracy z końcem sierpnia. Miód malinowy można zatem uzyskać dwukrotnie w ciągu roku, a jego smak zależy od pory kwitnienia krzewów.

Miód malinowy – właściwości

W chwili pozyskania miód malinowy ma słomkową, złocistą barwę. Szybko krystalizuje się i jaśnieje, uzyskując niemal biały kolor i mazistą strukturę. W miodzie zawartych jest ponad 50 olejków eterycznych (pochodzących z nektaru), które odpowiadają za jego charakterystyczny owocowy aromat, przypominający zapach kwiatów malin. Smak produktu pozyskanego ze wczesnych odmian jest lekko kwaskowy. Miód z odmian późniejszych jest bardziej słodki. Oba rodzaje mają smak delikatny, z owocową nutą.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Skład miodu malinowego

Miód malinowy składa się głównie z węglowodanów, wśród których przeważają cukry proste – glukoza (około 34%) i fruktoza (około 39%). Zawiera także wiele kwasów organicznych, m.in. jabłkowy, cytrynowy i glukonowy, które mają znaczący wpływ na jego smak. Swój aromat miód malinowy zawdzięcza takim substancjom, jak alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony, estry i związki polifenolowe. Za barwę odpowiadają karotenoidy, m.in. beta-karoten i ksantofil. W skład miodu malinowego wchodzą też liczne enzymy pochodzące ze śliny pszczół – inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza i inne. W smakowitym produkcie obecne są pewne ilości cennych minerałów, głównie potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Stanowi on również źródło witamin z grupy B (B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12). Wartość kaloryczna 100 g miodu malinowego to około 320 kcal.

Miód malinowy – właściwości lecznicze

Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnych cukrów, które – w zależności od bieżących potrzeb – przetwarzane są na energię lub odkładane w postaci m.in. glikogenu, miód malinowy ma doskonałe właściwości wzmacniające. Odżywia i regeneruje organizm, dodaje sił, poprawia samopoczucie. Dlatego jest dobrą propozycją dla osób, które wykonują duży wysiłek fizyczny lub umysłowy albo cierpią na przewlekłe zmęczenie. Regularne spożywanie miodu malinowego zalecane jest dzieciom, które potrzebują wiele energii, by się prawidłowo rozwijać. Mali konsumenci doceniają wyjątkowo łagodny smak tego produktu, który wyróżnia go na tle innych gatunków miodu.

Podobnie jak inne miody, malinowy wykazuje silne właściwości antyseptyczne. Włączenie go do diety służy wzmocnieniu układu odpornościowego. Wspomaga walkę organizmu z bakteriami czy wirusami. Ponadto miód malinowy działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, dzięki czemu można stosować go w leczeniu przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych.

Miód malinowy ma korzystny wpływ na układ krwionośny. Zawarte w nim substancje wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, usprawniają krążenie i stymulują wytwarzanie hemoglobiny. Są również skuteczne w profilaktyce miażdżycy, hamują procesy związane z rozwojem tej choroby.

Składniki miodu malinowego oddziałują pozytywnie na układ pokarmowy. Znajdują zastosowanie w przypadku nieżytów żołądka i jelit. Chronią i wzmacniają wątrobę oraz stymulują wydzielanie żółci.

Miód malinowy wpływa korzystnie na samopoczucie, ponieważ zawarte w nim witaminy i minerały regulują pracę układu nerwowego. Regularna konsumpcja tego przysmaku pomaga redukować stres, poprawia koncentrację, ułatwia zdrowy sen.

W celach profilaktycznych miód malinowy warto stosować regularnie w dawkach 7 g (1 łyżeczka) dziennie dla dzieci w wieku 1–4 lat, 20–40 g dziennie dla dzieci w wieku 5–12 lat i 20 g dziennie dla nastolatków i osób dorosłych. Najlepsze efekty można uzyskać, spożywając wskazane ilości miodu w postaci roztworu wodnego, przygotowanego na 12 godzin przed wypiciem. Należy przy tym pamiętać, że temperatura napoju nie może przekraczać 45°C. W wyższej ulegają rozpadowi zawarte w miodzie związki i traci on swoje cenne właściwości prozdrowotne.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Miód malinowy – zastosowanie

Miód malinowy smakuje wyśmienicie z pieczywem lub twarożkiem. Stanowi także wartościowy substytut cukru. Można słodzić nim napoje, koktajle, musli, soki warzywne. Używany do wypieków czy gotowania, traci wprawdzie wiele cennych właściwości (ze względu na obróbkę w wysokiej temperaturze), ale dodaje potrawom wspaniałych walorów smakowych. Z miodu malinowego można także przygotować aromatyczną, rozgrzewającą nalewkę.

Miód malinowy znajduje zastosowanie w kosmetyce. Dzięki działaniu antybiotycznemu i nawilżającemu wpływa korzystnie na skórę, pozwalając zachować jej młody wygląd. Ze względu na wyjątkowe bogactwo olejków eterycznych sprawdza się jako element masażu czy odprężającej kąpieli. Dlatego miód malinowy często wykorzystywany jest w salonach spa. Dodając kilka łyżek do wody w wannie, można zapewnić sobie w domowych warunkach wspaniałą chwilę relaksu po ciężkim dniu. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
116
3
Komentarze (3)
Ina
Do Tereski-Można kupić na jarmarku świątecznym w M1 w Czeladzi.
Czytaj całość
LoosNQueis
Wczoraj zakupiliśmy córka wybrała
Czytaj całość
Tereska
Ulubiony, ale ciężko znaleźć :(
Czytaj całość
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?