Sok z kiszonego buraka, tak jak sok z innych kiszonych produktów, np. kapusty czy ogórków, ma właściwości prozdrowotne dzięki niskiemu (kwaśnemu) odczynowi pH, a także zawartości pożytecznych bakterii. Dzięki tym cechom sok z kiszonego buraka czerwonego może pozytywnie wpływać na organizm, jeśli stosuje się go regularnie przez długi czas.
Zobacz, jak zrobić sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem:
Sok z kiszonych buraków: właściwości lecznicze i zastosowanie
Sok z kiszonego buraka właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości kwasu mlekowego, a także witamin i minerałów. Duża ilość kwasu mlekowego wiąże się z zawartością w soku z kiszonych buraków pałeczek tego kwasu, dzięki czemu jest on naturalnym probiotykiem. Pozytywnie wpływa to na naturalną florę bakteryjną jelit, ponieważ jest ona stymulowana do rozwoju. Dzięki temu sok z kiszonych buraków właściwości ma także ochronne i wspierające układ odpornościowy (barierę jelitową). Regularnie pity sok z kiszonych buraków zmniejsza ryzyko infekcji.
Witaminy i minerały zawarte w soku z kiszonych buraków to:
- witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, witamina B3 lub inaczej PP);
- wapń, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.
Tak bogaty skład oddziałuje na organizm kompleksowo. Pozwala zachować na dłużej młody wygląd, dba o wzrok, a także o układ krwionośny. Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy oraz układ kostny. Sok z kiszonych buraków w ciąży jest pożyteczny ze względu na zawartość m.in. kwasu foliowego, ważnego składnika dla rozwoju układu nerwowego płodu, a także zawartość żelaza, które chroni przed anemią ciążową.
Sok z kiszonego buraka przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego. Tego rodzaju detoksykacja stanowi profilaktykę kamicy nerkowej oraz wspiera leczenie chorób reumatycznych. Wspomaga także odchudzanie. Redukcja masy ciała może być szybsza też dlatego, że sok z kiszonych buraków pozytywnie wpływa na trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu.
Betanina zawarta w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że chroni ona komórki przed rakiem. Substancja ta może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego).
Sok z kiszonych buraków a cukrzyca
Sok kiszony z buraków mogą pić diabetycy, ale powinni zrezygnować z jego dosładzania lub słodzić go naturalnymi słodzikami, np. stewią czy erytrolem. Dla tej grupy osób szczególnie pozytywnym działaniem jest ochrona układu krwionośnego oraz obniżenie cholesterolu.
Cukrzycy powinni jednak unikać jedzenia gotowanych buraków, ponieważ ich indeks glikemiczny jest wysoki, co skutkuje dużym i szybkim wzrostem stężenia glukozy we krwi.
Sok z kiszonych buraków: ile pić i jak? Dawkowanie soku z kiszonych buraków
Jak pić sok w kiszonych buraków? Najlepiej regularnie co dzień w dwóch dawkach po pół szklanki. Taka kuracja powinna trwać od 2 do 3 tygodni. Sok z kiszonych buraków przechowuje się w lodówce, ale kiszenie powinno odbywać się w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić sok z kiszonych buraków? Przepis i jak poznać pleśń
Sok z kiszonego buraka przyrządza się z niewielu składników. Ich lista to:
- 3 kilogramy obranych czerwonych buraków,
- 4 litry przegotowanej wody,
- kromka żytniego chleba na zakwasie – do kolejnych porcji przyrządzanego soku kiszonego z buraków można użyć soku z poprzedniej partii,
- 2 główki czosnku,
- 10-15 ziarenek ziela angielskiego,
- czarny mielony pieprz,
- opcjonalnie sól – 2-3 łyżki.
Oprócz tego potrzeba odpowiedniego naczynia, by sok kiszony z buraków przyrządzić. Najlepszy do tego celu jest naczynie kamionkowe o pojemności 5 czy 6 litrów, by od razu zrobić dużą porcję soku (można go przechowywać nawet kilkanaście dni w lodówce). Naczynie od słoika jest lepsze dlatego, że składniki na sok kiszony w buraków można dociążyć talerzykiem i w ten sposób zminimalizować ryzyko, że podczas fermentacji zacznie pleśnieć.
Sposób przyrządzenia soku z kiszonych buraków:
Buraki obrać i pokroić w plastry. Główki czosnku bez obierania przekroić na pół.
Ułożyć na dnie słoika pół główki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, włożyć część buraków, ponownie czosnek i przyprawy i tak do wyczerpania składników, każdą warstwę popieprzyć. Na wierzchu ułożyć kromkę chleba na zakwasie (najlepiej wcześniej podsuszonego).
Naczynie kamionkowe zalać przegotowaną i ostudzoną wodą z solą, a następnie dociążyć czystym, wyparzonym we wrzątku i osuszonym talerzykiem.
Naczynie nakryć gazą lub ściereczką i odstawić na od 4 do 7 dni w temperaturze pokojowej.
W trakcie fermentacji ważne jest, by wszystkie składniki były zanurzone pod wodą, w przeciwnym razie sok może spleśnieć i trzeba go będzie wyrzucić.
Na soku z kiszonych buraków pleśń pojawia się wtedy, gdy niezanurzone składniki mają kontakt z powietrzem. Pleśń można rozpoznać po jej początkowo niewielkich skupiskach, np. białych kropeczkach na powierzchni soku. Z czasem rozwija się i zajmuje coraz większą powierzchnię. Spleśniały sok ma stęchły zapach. Najlepiej w takim wypadku sok z kiszonego buraka wylać i zrobić nowy.