Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można przedawkować witaminę D? 
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można przedawkować witaminę D? 

Kobieta zażywa witaminę D.

Fot. apomares / Getty Images

Witamina D jest nam niezbędna i trzeba ją suplementować cały rok. Jednak czy istnieje szansa na przedawkowanie tej witaminy? Czy połączenie słonecznych dni, diety bogatej w produkty zawierające duże ilości witaminy D i jeszcze tabletek to dobry pomysł? Przekonajcie się.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie ważna jest jej suplementacja - Polacy cierpią na niedobór witaminy D3, która jest wytwarzana w naszych organizmach pod wpływem słońca oraz znajduje się w tłustych rybach, jajkach i serze. Około 80 proc. Polaków cierpi na niedobór witaminy D3, z czego 40 proc. ma ten niedobór tak duży, że powoduje on różne schorzenia, m. in. osteoporozę, pogorszenie gospodarki wapniowej, podatność na choroby autoimmunologiczne i nowotwory.

Witamina D odpowiada za regulację gospodarki wapniowej (jest szczególnie ważna do prawidłowego rozwoju małych dzieci), usprawnia układ krwionośny, a także spowalnia rozwój nowotworów. Odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie zapobiega spadkowi dobrego cholesterolu HDL, wyrównuje poziom cukru we krwi oraz w połączeniu z wapniem skutecznie chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową.

Czy można przedawkować witaminę D?

Jeśli pozyskujemy ją z naturalnych źródeł, to jest to praktycznie niemożliwe - trzeba byłoby zjeść około 50 kg ryby! Jednak suplementując witaminę D istnieje ryzyko przedawkowania. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Suplementacja witaminy D. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Polecamy także: Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D

Witamina D buduje odporność

Z badań naukowych wynika, że dla naszego układu odpornościowego najważniejsze witaminy to D, E i C. Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i najwięcej znajdziemy w tłustych rybach, czyli w łososiu i węgorzu, nieco mniej w śledziu czy makreli oraz niewielkie jej ilości występują w jajkach, mleku czy jogurcie. 

Teoretycznie wystarczy 15 minut działania słońca na 18 proc. powierzchni ciała, aby w organizmie wytworzyła się odpowiednia ilość witaminy D. Niestety ilość dni słonecznych w Polsce jest ograniczona, dlatego witaminę D trzeba suplementować. 

Polecamy: Żywność, która wzmocni odporność. Co jeść, aby nie chorować?

Więcej o wpływie witaminy D na układ immunologiczny znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Witamina D najważniejsza dla naszej odporności. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Zespół Aspergera - objawy, przyczyny i leczenie zaburzenia ze spectrum autyzmu
Zespół Aspergera - objawy, przyczyny i leczenie zaburzenia ze spectrum autyzmu
Badanie CRP wykrywa stan zapalny w organizmie: norma CRP, interpretacja wyników
Badanie CRP wykrywa stan zapalny w organizmie: norma CRP, interpretacja wyników
Bezpłatne szczepienia przeciwko HPV dla dzieci od 9. do 18. roku życia 
Bezpłatne szczepienia przeciwko HPV dla dzieci od 9. do 18. roku życia 
Dieta dr Dąbrowskiej - wskazania, jadłospis i opinie
Dieta dr Dąbrowskiej - wskazania, jadłospis i opinie