Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie ważna jest jej suplementacja - Polacy cierpią na niedobór witaminy D3, która jest wytwarzana w naszych organizmach pod wpływem słońca oraz znajduje się w tłustych rybach, jajkach i serze. Około 80 proc. Polaków cierpi na niedobór witaminy D3, z czego 40 proc. ma ten niedobór tak duży, że powoduje on różne schorzenia, m. in. osteoporozę, pogorszenie gospodarki wapniowej, podatność na choroby autoimmunologiczne i nowotwory.
Witamina D odpowiada za regulację gospodarki wapniowej (jest szczególnie ważna do prawidłowego rozwoju małych dzieci), usprawnia układ krwionośny, a także spowalnia rozwój nowotworów. Odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie zapobiega spadkowi dobrego cholesterolu HDL, wyrównuje poziom cukru we krwi oraz w połączeniu z wapniem skutecznie chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową.
Czy można przedawkować witaminę D?
Jeśli pozyskujemy ją z naturalnych źródeł, to jest to praktycznie niemożliwe - trzeba byłoby zjeść około 50 kg ryby! Jednak suplementując witaminę D istnieje ryzyko przedawkowania. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:
Polecamy także: Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D
Witamina D buduje odporność
Z badań naukowych wynika, że dla naszego układu odpornościowego najważniejsze witaminy to D, E i C. Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i najwięcej znajdziemy w tłustych rybach, czyli w łososiu i węgorzu, nieco mniej w śledziu czy makreli oraz niewielkie jej ilości występują w jajkach, mleku czy jogurcie.
Teoretycznie wystarczy 15 minut działania słońca na 18 proc. powierzchni ciała, aby w organizmie wytworzyła się odpowiednia ilość witaminy D. Niestety ilość dni słonecznych w Polsce jest ograniczona, dlatego witaminę D trzeba suplementować.
Polecamy: Żywność, która wzmocni odporność. Co jeść, aby nie chorować?
Więcej o wpływie witaminy D na układ immunologiczny znajdziecie na filmie: