Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Dziecko je usmażoną rybę na talerzu.

Fot. Radist / Getty Images

Ryby są bardzo ważnym elementem w diecie człowieka. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Na rynku jest wiele dostępnych gatunków ryb, które różnią się od siebie wartością odżywczą i poziomem zanieczyszczeń, chociażby ze względu na środowisko, w którym wcześniej przebywały. Zatem na jakie ryby warto zwrócić uwagę, a których lepiej unikać?

Jakie korzyści niesie ze sobą mięso ryb?

Ryby są bogate w witaminy i minerały, co pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Przede wszystkim są źródłem kwasów omega – 3, których organizm nie jest w stanie wytworzyć sam, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te są ważne w profilaktyce chorób serca czy układu krążenia oraz wzmacniają układ odpornościowy. Osoby, które jedzą ryby regularnie, mają lepszą pamięć, zdolność kojarzenia, w późniejszych latach rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera i demencję. Dodatkowo, łagodzą procesy zapalne, zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy. Mięso ryb jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, D i E, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wzrok, poprawiają zdolności umysłowe i pamięć. Witamina D pomaga utrzymać w dobrej kondycji kości i stawy. Witaminy z grupy B chronią przed nowotworami, pomagają utrzymać równowagę psychiczną i działają antydepresyjnie. Co więcej, ryby wspomagają prawidłowy rozwój płodu oraz dzieci. Oprócz witamin, zawierają również cenne minerały takie jak fosfor, potas, magnez, cynk, jod, miedź i selen.

Jak przygotować rybę w galarecie? Zobaczcie sprawdzony przepis:

Zobacz film: Jak przygotować rybę w galarecie? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czym ryby są zanieczyszczone?

Ryby są zdrowe, jednak należy pamiętać o tym, że ich mięso także jest zanieczyszczone toksynami. Do tych zanieczyszczeń należą metale ciężkie (ołów, kadm i rtęć), dioksyny i pestycydy. Stopień tych zanieczyszczeń zależy od gatunku ryby, od zbiornika wodnego, w którym żyje i od wieku. Im starsze ryby, tym więcej skumulowanych metali ciężkich. Główną przyczyną tego jest zanieczyszczenie wód. Źródłem zanieczyszczeń jest przemysł, ropa naftowa, ścieki komunalne i przemysłowe. Dioksyny oraz dioksyno podobne PCB są substancjami powstającymi w wyniku skażenia przemysłowego i są obecne w dużej ilości w środowisku. W bałtyckich śledziach i łososiach odnotowano ich wysoki poziom. Toksyny te mogą mieć wpływ na układ odpornościowy i nerwowy, a także na zdolności rozrodcze, mogą powodować deformacje płodu i opóźnić rozwój umysłowy. Duże ryby takie jak rekin, miecznik, tuńczyk i merlin, kumulują większe ilości metali ciężkich, np. rtęci w toksycznej formie organicznej, niż ryby mniejsze i roślinożerne. Ryby te wchłaniają metale ciężkie wraz z wodą i pożywieniem. Kobiety w ciąży oraz karmiące, powinny unikać jedzenia tych gatunków ryb. Ryby bałtyckie i hodowlane trafiające na polski rynek mają niską zawartość rtęci w stosunku do wartości dopuszczalnych. Dorsz, śledź i łosoś zawierają mało rtęci, kadmu i ołowiu, natomiast poziom dioksyn i PCB jest dość wysoki, ale dalej nie przekraczający dopuszczalnych norm.

Jakie ryby jeść, a jakich należy unikać?

Jedz częściej:

  • pstrąg
  • dorsz
  • makrela
  • karp
  • łosoś
  • mintaj
  • sola
  • szprot

Unikaj:

  • panga
  • tilapia
  • ryba maślana
  • tuńczyk
  • rekin
  • miecznik

Polecamy: Czego nie można jeść i pić w ciąży? Lista owoców, ryb, serów i innych pokarmów

Łosoś i śledź – z jednej strony mają wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D₃, z drugiej natomiast, wysoki poziom dioksyn i PCB. Ich korzystne oddziaływanie na zdrowie wiąże się z obecnością w znaczących ilościach kwasów EPA i DHA należących do rodziny omega 3.

Makrela - zawiera sporo omega 3 (DHA i EPA), których często brakuje w diecie i trzeba je dostarczać na bieżąco. Jest również dobrym źródłem selenu (jest istotny w leczeniu chorób tarczycy), magnezu, jodu, fosforu witaminy B12, B2, PP, B6, D. Na rynku najczęściej makrelę można kupić w postaci wędzonej.

Dorsz - wykorzystywany jest przez koncerny farmaceutyczne do produkcji tranu, gdyż zawierają dużo kwasów omega 3. Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, selen fosfor i witaminę B12, PP i B6.

Śledź - jest trochę niedoceniany, popularnością cieszy się w święta. Jest bogaty w potas, selen, cynk, fosfor, jod oraz w witaminę B12, B2, PP i B6. Najlepiej kupić śledzia świeżego i przyrządzić samemu niż spożywać kupne wersje w gotowych marynatach lub sosach.

Pstrąg - jest rybą słodkowodną i bardzo smaczną. Pstrągi potrzebują czystej i dotlenionej wody, co przekłada się na ich walory odżywcze. Poziom zanieczyszczenia antybiotykami, pestycydami, dioksynami i metalami ciężkimi jest niski. Zawiera sporo omega 3, witaminy D3, B12, selenu, fosforu oraz cyku. Zdecydowanie warto przyrządzić go na parze, piec dusić lub grilować z dodatkiem ziół.

Tilapia i panga - są karmione paszą z antybiotykami, często w mocno zanieczyszczonej wodzie. Nie wyróżniają się zawartością składników odżywczych, dlatego warto je pominąć w jadłospisie.

Ryba maślana - jest smaczna ze względu na sporą zawartość tłuszczu, ale jest bardzo ciężko strawna. Zawiera dużo olejów i estrów parafiny (woski), które u niektórych mogą powodować zatrucie pokarmowe.

Tuńczyk - ma wysokie stężenie metali ciężkich, gdyż żyje dość długo przez co sprzyja gromadzeniu się toksyn i zanieczyszczeń.

Według obecnych ustaleń, spożycie tygodniowo 2 posiłków rybnych z różnych gatunków ryb (dorsz, śledź, łosoś, mintaj, sola, pstrąg, karp), nie powoduje zagrożeń dla zdrowia i jednocześnie daje ogromne korzyści prozdrowotne.

Jakie ryby warto jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
39
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?