Podstawa to witaminy i minerały
Zarówno witaminy, jak i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów, regulują pracę między innymi układu immunologicznego, krwionośnego czy pokarmowego, które muszą być sprawne, aby organizm wytworzył naturalną barierę obronną przed czynnikami chorobotwórczymi. Niezbędnymi witaminami są witamina A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. Jeżeli chodzi o minerały, organizm nie może obejść się bez żelaza, cynku i selenu.
Warzywa
Chcąc uzupełnić wyżej wymienione witaminy, powinniśmy sięgać po czerwone, pomarańczowe, żółte i zielone warzywa. Zawierają one spore ilości witaminy A i C. Witamina A zwiększa odporność organizmu poprzez wzmacnianie błon śluzowych nosa, gardła, płuc i jelit. Witamina C natomiast odtruwa organizm, ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Idealnymi warzywami są pomidory, kapusta, brokuł, marchewka czy szpinak, który również jest źródłem żelaza i przeciwdziała utlenianiu beta-karotenu. Warzywa bogate są również w błonnik, który dzięki temu, że posiada rozpuszczalne frakcje inuliny i oligofruktozy jest pożywką dla bakterii probiotycznych. Te natomiast są naturalnym antybiotykiem i m.in. stanowią barierę dla bakterii chorobotwórczych czy ułatwiają wchłanianie się wapnia, żelaza i cynku (bez pożywki nie mogą pełnić swoich funkcji).
Owoce cytrusowe
W chłodne pory roku należy sięgać po grejpfruty, pomarańcze czy mandarynki. Wszystkie są bogate w witaminę C, beta karoten, potas oraz polifenole. Te ostatnie chronią system obronny organizmu przed wolnymi rodnikami. Cytrusy wypłukują toksyny i wykazują działanie przeciwbakteryjne.
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Dowiesz się tego z filmu
Produkty pochodzenia zwierzęcego
Cennym składnikiem mineralnym dla organizmu jest żelazo. Znajdziemy je w podrobach np. w wątróbce wieprzowej czy cielęcej, a także w chudej wołowinie, mleku i tłustym żółtym serze. Dlaczego żelazo jest tak ważne? Główna rola tego pierwiastka wiąże się z procesem transportu, magazynowania i wykorzystania tlenu w organizmie. Żelazo jest również składnikiem hemoglobiny i jego niedobór powoduje osłabienie czerwonych krwinek. Co to oznacza? Gdy organizm zaatakuje infekcja wszystkie składniki odżywcze, które są dostarczane wraz z pokarmem, są znacznie słabiej rozprowadzane po organizmie. Aby zwiększyć przyswajalność żelaza należy go spożywać z produktami, które są źródłem witaminy C np. kapusta kiszona, papryka, czy miedzi np. płatki owsiane, nasiona słonecznika.
Kasza
Kasze są źródłem wielu składników mineralnych. Kasza gryczana zawiera między innymi fosfor, miedź, potas czy witaminy z grupy B. Wspomaga odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia naczynia krwionośne. Kasza jaglana natomiast w swoim składzie ma żelazo, krzem, lecytynę i aminokwas tryptofan, który reguluje temperaturę ciała. Dodatkowo kasza ta ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
Tłuszcz nie taki straszny
Tłuszcze są istotnym składnikiem pożywienia dostarczającym energii, a także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Te z kolei, są potrzebne aby wszystkie wyżej wymienione witaminy mogły się rozpuszczać w organizmie i pełnić swoje funkcje. Nienasycone kwasy tłuszczowe są również wykorzystywane do budowy błon komórkowych i zapewniają ich właściwe funkcjonowanie.
Orzechy
W ramach przekąski zdecydowanie warto sięgnąć po garść orzechów. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasów omega 3 i 6, magnezu, cynku, selenu oraz kwasu foliowego. By poprawić odporność, warto sięgnąć po migdały. Wzmacniają one układ immunologiczny, zawierają witaminę B₂ i E oraz błonnik, dzięki czemu skutecznie zmniejszają uczucie głodu.
Ryby i owoce morza
Ryby morskie są bogate w kwasy omega 3, które wzmacniają system odpornościowy, wspierając wytwarzanie przeciwciał. Dodatkowo kwasy Omega 3 poprawiają przepuszczalność błon komórkowych czyli wpływają na wymianę wartości odżywczych. Ryby są również źródłem fosforu, selenu, wapnia czy jodu. Cynk dostarczymy wraz z ostrygami i krewetkami.
Naturalne antybiotyki
- Niedoceniony czosnek
O właściwościach czosnku można napisać bardzo dużo. Już samo to, że działa silniej niż penicylina, mówi samo za siebie. Wykazuje on właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, wspiera wchłanianie cynku, pomaga w odbudowie zniszczonej flory bakteryjnej jelit. Pozytywnie działa w leczeniu bólu gardła, przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli i płuc. Naprawdę warto go jeść codziennie! Czosnek należy pokroić czy rozdrobnić, ponieważ przy uszkodzeniu jego struktury uaktywniana jest allicyna. Dzięki temu enzymowi czosnek ma właściwości hamujące rozwój mikroorganizmów. Allicyna jest substancją lotną i ulatnia się w ciągu kilkunastu godzin, dlatego im wcześniej czosnek zostanie spożyty po rozdrobnieniu, tym jego działanie będzie silniejsze. Enzym ten nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego czosnek może być smażony, gotowaczy czy pieczony.
- Miód
Miody są bardzo bogate w niezbędne witaminy i pierwiastki. Posiadają sporo witaminy C, E i A, pomagają walczyć z przeziębieniem, infekcjami dróg oddechowych i bólem gardła. Do zabezpieczenia przed infekcjami najlepiej nada się miód lipowy i spadziowy, które mają właściwości antybiotyczne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Dobrym sposobem jest rozpuszczenie miodu w ciepłej wodzie, mleku czy herbacie (temperatura nie może przekroczyć 45°C!), co potęguje właściwości bakteriobójcze.
- Imbir
Imbir działa rozgrzewająco, przeciwgrzybiczo, antywirusowo oraz przeciwzapalnie, zwalcza bakterie chorobotwórcze, w składzie zawiera witaminę A, C, E i witaminy z gruby B oraz gingerol, który likwiduje stany zapalne. Imbir również zmniejsza ból mięśni i stawów. Zdecydowanie warto zetrzeć na tarce świeży imbir i dodać go do lekko przestudzonej herbaty.
- Kwas mlekowy
Kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus jest bardzo ważny dla organizmu. Kwas ten usprawnia pracę jelit ponieważ zawiera bakterie, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej jelit, dodatkowo ułatwia trawienie, wspomaga wchłanianie żelaza i jest niezbędny do syntezy witaminy K i witamin z grupy B oraz eliminuje bakterie chorobotwórcze. Gdzie można znaleźć kwas mlekowy? Należy spożywać kiszoną kapustę, kiszone ogórki, jogurty naturalne, kefiry i maślanki. W jelitach znajduje się ponad 60% komórek odpornościowych i nie bez powodu mówi się, że zdrowe jelita to zdrowy organizm!
Zobacz film i dowiedz się na czym polega badanie niedoboru odporności