Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
menu
Polub nas na Facebooku

Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie

NAN

Fot: Photographee.eu / stock.adobe.com

Ból gardła może być objawem wielu poważnych chorób, w tym ospy, szkarlatyny, mononukleozy czy odry. Pojawia się także jako objaw towarzyszący zapaleniu zatok, czy próchnicy. Jednak w większości jest kojarzony z anginą oraz przeziębieniem.

Ból gardła to powszechna dolegliwość, której przyczyną mogą być wirusy, bakterie, a nawet choroba nowotworowa. Na złagodzenie dolegliwości jest wiele sposobów, w tym domowych. Jednak każdy ból gardła powinien być zbadany przez lekarza. Infekcja obniża samopoczucie, utrudnia pracę i codzienne funkcjonowanie.

Co wywołuje ból gardła?

Ból gardła powstaje w wyniku lekkiej infekcji, jak i przy poważnych chorobach, takich jak mononukleoza. Nie można go lekceważyć. W większości przypadków powoduje go infekcja wirusowa (są to m.in. adenowirusy, grypa czy koronawirusy), znacznie rzadziej – bakterie. Przyczynami bólu gardła są:

  • infekcje wirusowe: ospa wietrzna, odra, zakaźna mononukleoza,
  • infekcje bakteryjne: bakteryjne zapalenie migdałków podniebiennych (angina), błonica, szkarlatyna (płonica), choroby przemiany materii czy nerek, zapalenie gardła,
  • choroby zębów i dziąseł: ropień zęba, próchnica zębów, zapalenie dziąseł,
  • czynniki środowiskowe: palenie papierosów, spożywanie alkoholu, zanieczyszczenia środowiska.

Objawy bólu gardła

Ból gardła powoduje duży dyskomfort. Towarzyszą mu najczęściej:

  • drapanie w gardle,
  • pieczenie i suchość gardła,
  • chrypka,
  • trudności w połykaniu,
  • obrzęk gardła,
  • ból występujący podczas mowy,
  • podwyższona temperatura ciała,
  • kaszel,
  • katar,
  • bóle mięśni,
  • zapalenie błon śluzowych.

W przypadku infekcji bakteryjnej najczęstszymi objawami są silny ból gardła, wysoka temperatura, biały nalot na migdałkach oraz zaczerwienienie. W przypadku zainfekowania wirusami pojawia się także katar, bóle mięśni, kaszel i ogólne rozbicie. Gdy występuje długotrwała chrypka, ból i trudności podczas przełykania oraz uczucie ciała obcego w gardle, może oznaczać to złośliwy nowotwór gardła.

Ból gardła w ciąży

Ból gardła podczas ciąży jest wywoływany przez wirusy, grzyby albo bakterie. W większości przypadków wystarczy leczenie objawowe, domowymi sposobami. Gdy istnieje podejrzenie, że powodem bólu gardła są bakterie albo grzyby, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Leki można przyjmować po rozmowie ze specjalistą, nigdy według własnego uznania, ponieważ niektóre substancje są przeciwwskazane w ciąży.

Ból gardła w ciąży najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym. Dopóki nie pojawi się wysoka temperatura ciała, nie ma potrzeby konsultować się z lekarzem. Tej dolegliwości może towarzyszyć katar, kaszel, chrypka oraz zaczerwienie ściany gardła w tylnej jego części.

Domowe sposoby na złagodzenie bólu gardła

Choroba gardła początkowo przejawia się nieprzyjemnym bólem, który po pewnym czasie słabnie, aż wreszcie ustępuje. Zanim jednak infekcja całkowicie zniknie, można złagodzić ból gardła. Chory powinien pić dużo herbaty z sokiem malinowym, cytryną oraz miodem, a także napary z rumianku, kwiatu lipy albo bzu. Ich właściwości rozgrzewające i antyseptyczne wspomagają leczenie. Ponadto 3 lub 4 razy dziennie może płukać gardło wywarami z szałwii, rumianku czy kory dębu, a z mniejszą częstotliwością także roztworem wody z sodą albo solą (zbyt intensywne zastosowanie może prowadzić do dodatkowego podrażnienia).

W diecie chorej osoby sprawdzi się rosół, którego działanie rozgrzewające wspomaga walkę z wirusami. Można także pić rozrobiony miód w specjalnie przygotowanej, ostudzonej wodzie, wykonywać inhalacje z dodatkiem olejku mentolowego, co znacząco oczyszcza gardło oraz wpływa uspokajająco na organizm. Innym domowym sposobem na ból gardła jest stosowanie syropu z cebuli. Wykonuje się go z pokrojonej cebuli i cukru.

Wśród naturalnych składników wspomagających leczenie są także czosnek, ziemniaki, sok z buraków oraz ocet jabłkowy z wodą. Czosnek to organiczny antybiotyk, który może być podawany w swojej pierwotnej postaci, ale także jako syrop. Papką z ziemniaków okłada się szyję, natomiast sok z buraków służy do płukania gardła. Miesza się go z 1 łyżką octu winnego albo jabłkowego i stosuje nawet 10 razy dziennie. Podobnie wykorzystuje się ocet jabłkowy zmieszany z wodą. Jednak po każdym płukaniu trzeba dokładnie oczyścić usta wodą. Nie można zapomnieć o siemieniu lnianym na ból gardła. Wystarczy wymieszać go z miodem i wodą. Taką miksturę należy spożywać dwa razy na dzień. Chorzy mogą korzystać także z maści czy olejków rozgrzewających szyję – po zaaplikowaniu preparatu należy ją dokładnie owinąć ręcznikiem.

Ból gardła – leczenie farmakologiczne

Leczenie bólu gardła polega na usuwaniu przyczyn, które go wywołały. Mogą być do tego wykorzystywane środki przeciwgorączkowe, zwalczające kaszel czy ból gardła, a także powstrzymujące katar. Leki mają zazwyczaj postać syropów, tabletek oraz aerozoli. Ból gardła łagodzą również specjalne tabletki do ssania dostępne bez recepty. Jednak należy się powstrzymać od korzystania z nich przed konsultacją z lekarzem.

Przy infekcji bakteryjnej potrzebna jest terapia antybiotykowa, dlatego tak ważna jest diagnoza postawiona przez specjalistę. Ból gardła może być wywoływany przez wysuszoną błonę śluzową, należy zatem odpowiednio nawilżać powietrza. Ponadto optymalna wilgotność gardła może być spowodowana za małą ilością spożywanych płynów. Walkę z infekcją wspomaga odpoczynek, chorzy powinni wystrzegać się picia alkoholu, spożywania ostrych potraw czy palenia papierosów.

Zobacz film: Narodowość a odczuwanie bólu. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
16
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?