Dieta jaglana wykazuje właściwości detoksykacyjne oraz przyspiesza procesy przemiany materii ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana stanowiąca podstawę diety jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit.
Dieta jaglana – jakich składników dostarcza?
Dieta jaglana<, nazywana inaczej detoksem jaglanym lub monodietą jaglaną stosowana jest w celu oczyszczenia organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Kuracja trwa od 3 do 14 dni. Polega na codziennym jedzeniu kaszy jaglanej, najlepiej w postaci 5 posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu – co 3-4 godziny. W składzie kaszy znajduje się wiele cennych dla organizmu składników, takich jak witaminy: z grupy B, kwas foliowy, witamina E i K oraz minerały: żelazo, magnez, sód, potas, wapń, fosfor oraz cynk. Kasza jaglana dostarcza również krzemionki wpływającej na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie
>Nie zawiera glutenu,
dlatego zalecana jest w jadłospisie osobom z celiakią czy
nietolerancją glutenu. Ponadto znajdują się w niej substancje o
działaniu antyoksydacyjnym, które chronią organizm przed wolnymi
rodnikami tlenowymi. Te szkodliwe związki mogą prowadzić do
rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów.
Antyoksydanty obecne w kaszy zapobiegają tym schorzeniom oraz hamują
procesy starzenia się skóry. Kasza
jaglana jest źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny
dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Reguluje pracę jelit, przeciwdziałając zaparciom i przyczyniając się do przyspieszenia procesów przemiany materii. Ponadto zwiększa uczucie sytości, dzięki temu hamuje łaknienie i zapobiega podjadaniu między posiłkami. W składzie kaszy jaglanej obecna jest duża ilość skrobi należącej do węglowodanów złożonych stanowiących główne źródło energii dla organizmu. Kaloryczność kaszy wynosi około 350 kcal na 100 gramów produktu. Mimo dość wysokiej kaloryczności monodieta jaglana nie przyczynia się ona do przyrostów masy ciała, a zapewnia detoks i przyspiesza metabolizm.
Zasady
diety jaglanej
Decydując się na dłuższą wersję diety jaglanej, czyli trwającą około dwóch tygodni, należy zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie organizmu. W ten sposób osiągnie się lepsze efekty bez obciążenia organizmu gwałtowną zmianą sposobu żywienia. Na dwa tygodnie przed wprowadzeniem diety jaglanej zadbać o optymalne nawodnienie, pijąc m.in. ciepłą, przegotowaną wodę, naturalną i niegazowaną wodę mineralną oraz herbatę: zieloną lub ziołową.
Z jadłospisu należy wyeliminować cukier, tłuste rodzaje mięs, produkty wysoko przetworzone, sery żółte i pleśniowe, słodzone napoje gazowane. Dieta przygotowująca do detoksu jaglanego powinna dostarczać dużej ilości warzyw i owoców. Przez pierwsze dwa dni diety jaglanej zaleca się jeść wyłącznie zupę na bazie kaszy. Po tym wstępnym etapie wskazane są posiłki złożone z kaszy, wzbogacone o warzywa i owoce. Proponowaną potrawą jest zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem papryki i cukinii. Na śniadanie sprawdzi się natomiast kasza jaglana na słodko w formie „jaglanki” uzupełnionej o świeże owoce, np. jabłka, śliwki oraz odrobinę orzechów i cynamonu. W trakcie diety jaglanej powinno się wypijać dużą ilość płynów, eliminując kawę, czarną herbatę i napoje słodzone.
Właściwości
kaszy jaglanej i efekty diety
Kasza jaglana posiada właściwości detoksykacyjne. Monodieta jaglana przyczynia się do szybszego usunięcia z organizmu szkodliwych toksyn. Dieta jaglana przyspiesza procesy przemiany materii wspomagając odchudzanie. Prowadzi również do lepszego samopoczucia i poprawy kondycji zdrowotnej, a także do wzmocnienia skóry, włosów i paznokci. W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Wpływają na poprawę pamięci oraz koncentracji. Osiągnięcie pożądanych efektów jest możliwe, jeżeli detoks jaglany jest stosowany przez co najmniej 3 dni. Nie może trwać jednak dłużej niż dwa tygodnie, gdyż opiera się na jednym produkcie i z czasem mógłby doprowadzić do niedoborów pokarmowych i pogorszenia stanu zdrowia. Detoks jaglany można stosować kilka razy w roku – maksymalnie do 4 powtórzeń. Zalecany jest zwłaszcza w okresie jesiennym, gdyż wzmocni organizm przed nadchodzącą zimą.
Dla kogo przeznaczona jest dieta jaglana?
Dieta
jaglana może być stosowana przez każdego, zdrowego człowieka.
Przeciwwskazaniem są choroby przewlekłe, które często wymagają
specjalnego sposobu odżywania dostosowanego do potrzeb chorego
organizmu i stanowiącego element złożonego leczenia. Detoks
jaglany najbardziej wskazany jest osobom palącym oraz prowadzącym
nieregularny tryb życia uniemożliwiający zdrowe odżywianie się.