Woda mineralna zawiera, w zależności od rodzaju, wiele wskazanych dla organizmu pierwiastków i cennych związków. Trzeba jednak wiedzieć, na które jej parametry wymienione na etykiecie zwracać uwagę, ponieważ nie każdą wysoko zmineralizowaną wodę można spożywać w dużych ilościach.
Jaką wodę wybrać? Co zawiera woda mineralna?
Woda mineralna a woda źródlana
Nie ma wątpliwości, że woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywa się ją w kawie, herbacie i napojach, a także w postaci „czystej” wody mineralnej, którą wiele osób często myli z wodą źródlaną. Obie pochodzą z tzw. hydrosfery (powłoki powierzchniowe Ziemi, które obejmują m.in. wody podziemne), ale to mineralna zawiera większe ilości różnych pierwiastków. Ma przez to często charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu odpowiada. Znacznie łagodniejsze są wody źródlane o mniejszej ilości pierwiastków, przez co lepiej nadają się do parzenia kawy czy herbaty. O wyborze często decydują indywidualne preferencje.
Każda woda jest zdrowa, ale nie każda może być spożywana w nieograniczonych ilościach, o czym należy wiedzieć przy układaniu codziennego jadłospisu. Zastrzeżenie to dotyczy zwłaszcza wód wysokozmineralizowanych, których nadmiar może prowadzić do kumulacji biopierwiastków w organizmie, czego następstwem jest np. kamica nerkowa.
Dlaczego warto pić wodę? Odpowiedź na filmie:
Woda mineralna z jodem
Woda mineralna z jodem zawiera stałą ilość tego pierwiastka i może stanowić jedno z jego źródeł. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i powinien być stale, w niewielkich ilościach dostarczany wraz z pożywieniem. Jego niedobory wywołują często niedoczynność tarczycy, która, pozbawiona możliwości wytwarzania odpowiedniej ilości hormonów, zaczyna się powiększać. Zapotrzebowanie na jod wzrasta zwłaszcza u kobiet w ciąży, ale też zmienia się wraz z wiekiem, dlatego należy kontrolować jego podaż.
Zobacz: Jod – naturalne źródła w pożywieniu
Woda mineralna dla dzieci i niemowląt
Z niewątpliwych zalet wód mineralnych należy korzystać z rozsądkiem. Przykładowo woda mineralna o wysokiej zawartości pierwiastków nie jest wskazana dla dzieci. Zwłaszcza jeśli poziom mineralizacji wynosi 1500 mg/l i więcej. Nie nadaje się też do przygotowania pokarmu dla niemowląt, ponieważ mieszanki dedykowane dla małych dzieci zawierają już w swoim składzie optymalną ilość pierwiastków i substancji wskazanych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy ich zwiększać, gdyż dojdzie do zbytniej kumulacji, która nie jest wskazana.
Najlepsze są wody źródlane o niskim stopniu mineralizacji, które mogą być spożywane w zasadzie bez ograniczeń i przez osoby w każdym wieku, nawet kobiety w ciąży i matki karmiące. Nadają się też jako baza posiłków dla małych dzieci – zup, przecierów i napojów. Ich używanie zalecane jest zwłaszcza w sytuacjach, kiedy woda z wodociągów jest niskiej jakości – butelkowana może być znacznie lepszym i zdrowszym zamiennikiem, pod warunkiem, że nie jest wysokozmineralizowana.
Zastanawialiście się kiedyś czy można przedawkować minerały zawarte w wodzie? Zobaczcie sami:
Najzdrowsza woda mineralna
Nie ma jednego rodzaju produktu, który można określić mianem uniwersalnej najzdrowszej wody mineralnej. Każdorazowo wyboru należy dokonać, uwzględniając preferencje smakowe, ale też bieżącą kondycję organizmu i zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki. Z dobrodziejstw wód wysokozmineralizowanych należy korzystać z umiarem. Każdy producent ma obowiązek umieścić na etykiecie nie tylko miejsce, z którego pochodzi lub wydobywana jest woda, ale także ilości poszczególnych pierwiastków w niej zawartych oraz pozostałych związków. Zawsze podana też jest ich suma, czyli mineralizacja ogólna:
- poniżej 500 mg/l – niska,
- od 500 do 1500 mg/l – średnia,
- powyżej 1500 mg/l – wysoka.
Wybierając wodę, warto wiedzieć, że wszelkie biopierwiastki zawarte w wodach w postaci zjonizowanej są łatwo przyswajalne przez organizm. Przez wzgląd na jego prawidłowe funkcjonowanie najważniejsze są jony wapnia i magnezu, które często nie są dostarczane w odpowiednich ilościach z pożywieniem. Regularne picie wody pokrywa od kilku do nawet kilkudziesięciu procent dziennego zapotrzebowania na nie. Ważne jest, aby mieć świadomość, jakie substancje dostarczane są wraz z dietą do organizmu i na tej podstawie regulować spożycie wody. Zbyt duża ilość pierwiastków takich jak cynk, wapń, żelazo czy mangan może prowadzić do niedostatecznego wchłaniania innych substancji.
Jeśli chodzi o wybór wody pod względem problemów np. z układem pokarmowym, to wskazane są te z większą ilością siarczanów. Zaleca się je zwłaszcza przy skłonnościach do zaparć i niestrawności. Zawarte w nich substancje poprawiają perystaltykę jelit i dobrze jest pić je przed posiłkiem. W nadmiarze mogą jednak powodować efekt przeczyszczający.
Natomiast zawarty w wodzie dwutlenek węgla nie tylko poprawia smak i ma działanie konserwujące, ale również ma działanie bakteriostatyczne. Ułatwia trawienie, nie drażniąc delikatnej śluzówki żołądka i wzmaga wydzielanie soków, poprawiając tym samym przyswajanie pokarmu.