Orzechy laskowe to owoce leszczyny – krzewu, który w warunkach naturalnych występuje na terenie Europy, Ameryki Północnej oraz części Azji. W Polsce występuje jeden spośród piętnastu poznanych dotychczas gatunków krzewu – leszczyna pospolita. Roślina ta osiąga nawet 5 metrów wysokości, wyróżnia się owalnymi, sercowatymi liśćmi. Leszczyna pospolita kwitnie od lutego do kwietnia. Orzechy laskowe pojawiają się jednak na krzewie dopiero po jego przekwitnięciu, które następuje we wrześniu. Owoce leszczyny od wieków doceniane są przede wszystkim ze względu na wyjątkowe walory smakowe, o których wspominali już starożytni Grecy i Rzymianie. Orzechy laskowe to jednak nie tylko apetyczna przekąska, ale także źródło wielu wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Orzechy laskowe – wartości odżywcze
Orzechy laskowe, podobnie jak wiele innych odmian orzechów, dostarczają dużej ilości kalorii i tłuszczu, w związku z czym nie należą do najbardziej dietetycznych przekąsek. Pomimo tego włączenie ich do zrównoważonej diety może być bardzo korzystne dla zdrowia. Orzechy laskowe są bogatym nośnikiem wielu wartości odżywczych, witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Porcja 100 gramów orzechów laskowych dostarcza:
- około 628 kilokalorii (kcal),
- 15 gramów białka,
- 60,75 gramów tłuszczu
- 16,7 gramów węglowodanów, z czego cukry proste stanowią około 4 gramów,
- 9,7 gramów błonnika.
Dlaczego warto jeść orzechy? odpowiedz znajdziesz w filmie:
Orzechy laskowe – właściwości prozdrowotne
Orzechy laskowe stanowią bogate źródło witaminy E. Porcja 100 gramów orzechów laskowych zaspokaja całkowite dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (100% dziennego zapotrzebowania równa się 15 miligrama witaminy E). Substancja ta jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, dzięki czemu nazywana bywa „witaminą młodości”. Witamina E zapobiega objawom przedwczesnego starzenia się skóry, pozytywnie wpływając na jej jędrność, koloryt i poziom nawilżenia. Witamina E ma również niebagatelne znaczenia dla męskiej potencji, przyczyniając się do wydzielania odpowiednich ilości hormonu gonadotropowego, który istotnie wpływa na jakość plemników. Ponadto, odpowiednia podaż witaminy E zapobiega problemom z koncentracją i pamięcią, rozdrażnieniu czy osłabieniu mięśni.
Orzechy laskowe są dobrym źródłem witamin z grupy B, szczególnie witamin B1 i B6 (jedyna witamina niewystępująca w orzechach to B12). Tiamina (witamina B1) niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto, wspomaga procesy regeneracyjne organizmu, gojenie ran. Witamina B6 (pirodyksyna) łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, usprawnia pamięć i koncentrację, dzięki stymulowaniu procesów pozyskiwania energii z węglowodanów.
W orzechach laskowych znajduje się duża ilość kwasu foliowego, niezbędnego w diecie kobiet ciężarnych lub planujących macierzyństwo – niedobór tego składnika może skutkować zaburzeniami w rozwoju płodu.
Orzechy laskowe stanowią bardzo dobre źródło miedzi – 100 gramów orzechów niemalże dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niedobór miedzi w organizmie może skutkować obniżonym przyswajaniem żelaza, prowadzącym do anemii.
Orzechy laskowe bogate są w magnez, którego niedobór występuje często u osób regularnie spożywających kawę. Niewystarczająca podaż magnezu może wywołać szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych, między innymi bezsenność, podwyższony poziom stresu, skurcze mięśniowe (zwłaszcza skurcze łydek), drganie powieki, wypadanie włosów czy łamliwość paznokci.
Orzechy laskowe zawierają bardzo duże ilości manganu – 100 gramów orzechów niemalże siedmiokrotnie przekracza zalecaną dzienną dawkę tego pierwiastka. Z tego względu należy kontrolować ilość spożywanych orzechów. Długotrwała, zbyt wysoka podaż manganu może skutkować poważnymi zaburzeniami układu nerwowego, takimi jak schizofrenia, demencja czy pogarszanie się objawów choroby Parkinsona.
Jak kupować orzechy laskowe?
Najbardziej wartościowe są orzechy laskowe kupowane w łupinach. Naturalna osłona chroni orzech przed dostępem ciepła, powietrza, światła czy wilgoci i tym samym znacznie spowalnia proces utleniania substancji odżywczych. Obrane, gotowe do spożycia orzechy pakowane w plastikowe opakowania (lub sprzedawane na wagę) mogą znacznie różnić się nie tylko zawartością cennych witamin minerałów, ale także mniej intensywnym smakiem.
Jak obrać orzechy laskowe?
Aby jednorazowo obrać większą ilość orzechów laskowych, należy umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Następnie orzechy należy umieścić w dużym słoju i energicznie potrząsać naczyniem – dzięki temu skorupki się połamią.