Dynia - dlaczego warto ją jeść?
Dynia to warzywo, po które sięgamy głównie jesienią. Na jego bazie można przygotować zupy, placki, ale i ciasto czy babeczki. Jest bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Dynia zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E oraz K. W warzywie znajdziemy również tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz takie pierwiastki jak: żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor.
Badania pokazują, że dynia ma korzystny wpływ na pracę nerek, układu krążenia oraz pokarmowego (przyczynia się m.in. do szybszej regeneracji wątroby). Obniża cholesterol, a także pozwala utrzymać poziom cukru na bezpiecznym poziomie.
Czy dynia chroni przed rakiem?
W ocenie specjalistów tak. Eksperci są zdania, że obecna w warzywie witamina A ma korzystny wpływ nie tylko na wygląd naszej skóry, czy odporność, ale także chroni błony śluzowe gardła. To zabezpieczenie może minimalizować ryzyko wystąpienia raka płuc, zwłaszcza u palaczy.
Warto dodać, że przed chorobą nowotworową chronią również pestki dyni. Dzięki nim możemy uniknąć raka jelita, czy prostaty. Co więcej, skutecznie rozprawiają z pasożytami, które niekiedy żerują w ludzkim organizmie.
Zobacz wideo: Dynia skarb natury
Źródło: o2.pl