Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem
menu
Polub nas na Facebooku

Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Czy dynia może chronić przed rakiem?

istetiana/Getty Images

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Dynia - dlaczego warto ją jeść? 

Dynia to warzywo, po które sięgamy głównie jesienią. Na jego bazie można przygotować zupy, placki, ale i ciasto czy babeczki. Jest bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Dynia zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E oraz K. W warzywie znajdziemy również tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz takie pierwiastki jak: żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor.

Badania pokazują, że dynia ma korzystny wpływ na pracę nerek, układu krążenia oraz pokarmowego (przyczynia się m.in. do szybszej regeneracji wątroby). Obniża cholesterol, a także pozwala utrzymać poziom cukru na bezpiecznym poziomie.

Czy dynia chroni przed rakiem? 

W ocenie specjalistów tak. Eksperci są zdania, że obecna w warzywie witamina A ma korzystny wpływ nie tylko na wygląd naszej skóry, czy odporność, ale także chroni błony śluzowe gardła. To zabezpieczenie może minimalizować ryzyko wystąpienia raka płuc, zwłaszcza u palaczy.

Warto dodać, że przed chorobą nowotworową chronią również pestki dyni. Dzięki nim możemy uniknąć raka jelita, czy prostaty. Co więcej, skutecznie rozprawiają z pasożytami, które niekiedy żerują w ludzkim organizmie.

Zobacz wideo: Dynia skarb natury

Dzień Dobry TVN 

Źródło: o2.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
71
8
Polecamy
5 najzdrowszych zup.
Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?
5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu? Dzień Dobry TVN
5 warzyw, które warto jeść w sierpniu
5 warzyw, które warto jeść w sierpniu Dzień Dobry TVN
Chrup rzodkiewkę.
Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy
Chrup rzodkiewkę. Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy TVN zdrowie
Jarmuż ma więcej witaminy C niż cytryna!
Dlaczego każdy z nas powinien go jeść?
Jarmuż ma więcej witaminy C niż cytryna! Dlaczego każdy z nas powinien go jeść? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ruszył konkurs „Możemy więcej”. Złóż wniosek już dziś
Ruszył konkurs „Możemy więcej”. Złóż wniosek już dziś Materiał sponsorowany
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Nieprzyjemny zapach z nosa – przyczyny i leczenie
Nieprzyjemny zapach z nosa – przyczyny i leczenie
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Kolonoskopia – jak prawidłowo przygotować się do badania? Dieta zalecana przed planowanym badaniem
Kolonoskopia – jak prawidłowo przygotować się do badania? Dieta zalecana przed planowanym badaniem