Krzew aronii pochodzi z Ameryki Północnej, ale obecnie jest szeroko rozpowszechniony w Europie, w tym także w Polsce. Co ciekawe, Polska jest największym producentem soków z aronii. O roślinie mówi się, że jest to połączenie tego, co najlepsze w zielonej herbacie i czerwonym winie, czyli antyoksydantów i polifenoli.
Aronia - właściwości odżywcze
Owoce aronii zawierają witaminy: C, PP, B2, B6, E i prowitaminę A oraz mikroelementy: rad, molibden, bor, żelazo, potas, wapń, magnez, oraz cynk i jod. Aronia jest bogata w antyoksydanty, które nie pozwalają organizmowi przyswajać substancji rakotwórczych. Obniżają ciśnienie, regulują pracę serca. Jeśli mierzymy wartości antyoksydacyjne soku z aronii, to okazuje się, że bije ona na głowę wszystkie owoce.
Aronia właściwości lecznicze
Aronia to bomba bioflawonoidowa. Związki wspomagają pracę serca oraz działanie witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pełni także funkcję helatacyjną, czyli zapobiega wchłanianiu metali ciężkich z powietrza. Warto także pamiętać, że regularne sięganie po aronię poprawia elastyczność naczyń, wzmacnia ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok. Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiega zaćmie i jaskrze. Aronia jest idealna dla seniorów, zwłaszcza w postaci soku, który znakomicie uzupełni zapotrzebowanie na wszystkie wartości odżywcze.
Ogromna ilość ludzi bierze statyny, czyli leki obniżające poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałające zawałom oraz udarom mózgu. Podawanie soku z aronii może zmniejszyć dawkę przyjmowanych statyn. Ile soku z aronii powinny wypijać dziennie osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze? Wystarczy szklanka soku dziennie, czyli 200 -250 ml.
Owoce aronii wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Regularne jedzenie aronii przyczynia się do licznych korzyści zdrowotnych na całe ciało, zwłaszcza przy chorobach neurologicznych, infekcjach bakteryjnych, miażdżycy czy cukrzycy.
Układ sercowo-naczyniowy a właściwości aronii
Zawartość antocyjanów w aronii powoduje, że ma ona korzystny wpływ na układ krążenia. Organiczne związki uszczelniają bowiem naczynia krwionośne oraz zapewniają naczyniom włosowatym odpowiednią sprężystość. Wprowadzenie do diety produktów bogatych w antyoksydanty, jak owoce aronii, jest w stanie spowolnić proces tworzenia się miażdżycy. Picie soku aroniowego zalecane jest także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi lub dla osób w grupie zwiększonego ryzyka zawału serca.
Właściwości aronii a choroby nowotworowe i cukrzyca
Naturalnymi antymutagenami, chroniącymi przed chorobami nowotworowymi, są flawonoidy oraz antocyjany, które znajdują się w warzywach i owocach, w tym także aronii. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta w diagnostyce chorób nowotworowych. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) z 2009 roku, wynika, że 30% przypadków zachorowania na raka spowodowanych jest czynnikami żywieniowymi. Antocyjany zwiększają szanse przeżycia komórek, które są narażone na oddziaływanie stresu oksydacyjnego. Kwasy fenolowe zawarte w owocach aronii blokują czynniki rakotwórcze. Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy wystąpienia guza przełyku. Owoce aronii przez swoje lecznicze właściwości zmniejsza stężenie glukozy w moczu oraz krwi, dlatego polecane są cukrzykom.
Aronia właściwości i działanie przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe
W procesach zapalnych organizmowi towarzyszy enzym cyklooksygenazy 2. Antyoksydacyjne właściwości aronii powodują zmniejszenie jego aktywności, co tym samym zmniejsza stan zapalny w ciele człowieka. Sok z aronii mogą pić osoby z zapaleniem trzustki i wątroby, a także owrzodzeniem żołądka, gdyż zmniejsza on głębokość uszkodzeń błon śluzowych.
Aronia a ciężka choroba popromienna
Przetwory z aronii podawane w odpowiednich dawkach wykazują korzystny wpływ na osoby z ciężką chorobą popromienną, wywołaną promieniowaniem jonizującym. Owoce hamują generację wolnych rodników i białych krwinek. Właściwości promieniochłonne aronii wykorzystuje się również w kosmetyce, np. do produkcji żeli lub kremów ochraniających skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Suszona aronia – właściwości
W aptekach lub sklepach ekologicznych można kupić herbatę z suszonej aronii. Picie naparu poleca się, by: złagodzić dolegliwości trzustki i wątroby, wzmocnić naczynia krwionośne, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, spowolnić procesy starzenia przy przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Suszona aronia to także dobry dodatek do wina lub nalewki. Owocowa herbata jest dobry źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B.
Zobacz film i sprawdź dlaczego warto pić sok z aronii:
Przetwory z aronii
Owoce aronii bardzo rzadko są jedzone na surowo, ze względu na cierpki i gorzki smak. Jednak po odpowiedniej obróbce możemy z nich uzyskać następujące przetwory: dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki, konfitury czy susze owocowe. Sok z aronii można mieszać z wodą lub dodawać do herbaty.
Więcej o aronii i jej wpływie na nasze zdrowie znajdziecie na filmie:
Bibliografia:
- ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 21 – 30, Małgorzata Białek, Jarosława Rutkowska, Ewelina Hallmann, „Aronia czarnoowocowa (Aronia Melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej;
- BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 1, str. 10 – 17, Joanna Sikora, Magdalena Markowicz, Elżbieta Mikiciuk-Olasik, „Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”, Zakład Chemii Farmaceutycznej i Analizy Leków Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: prof. dr hab.E. Mikiciuk-Olasik;
- Medycyna Rodzinna Med Rodz 2015; 4(18): 179-181, Anna Banaś, Anna Korus, „Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków.