Witamina B2 pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka – uczestniczy w procesach przemiany materii oraz zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego oraz narządu wzroku. Naturalnym źródłem ryboflawiny są m.in. mleko i jego przetwory.
Witamina B2 – działanie i właściwości
Witamina B2, nazywana inaczej ryboflawiną, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek ten wchodzi w skład enzymów, które uczestniczą m.in. w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Witamina B2 odgrywa ważną rolę w powstawaniu hormonów odpowiadających za regulowanie ciśnienia krwi, pracy serca oraz kurczliwości mięśni. Ryboflawina zapewnia właściwe funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Reguluje metabolizm neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji. Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał oraz kontroluje czynność układu immunologicznego (in. odpornościowego), który chroni organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Witamina B2 odpowiada również za właściwe nawilżenie oczu, zapobiegając nieprzyjemnemu uczuciu pieczenia oraz łzawieniu, a także ma wpływ na mechanizm adaptacji oka do zmian w natężeniu światła. Prawidłowa ilość ryboflawiny w organizmie umożliwia prawidłową pracę narządu wzroku oraz zapobiega zaćmie. Witamina B2 ma znaczny wpływ na stan skóry. Związek ten jest ważnym elementem w procesie wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek skóry, włosów oraz paznokci. Ponadto uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Witamina B2 wraz z witaminą A oddziałuje na błony śluzowe dróg oddechowych, przewodu pokarmowego oraz na nabłonek naczyń krwionośnych i skóry zapewniając ich dobry stan.
W jakich produktach znajdziemy witaminy A, D i B12? Zobaczcie:
Zobacz także: Witaminy na włosy. Najlepszy sposób na wzmocnienie i skuteczna broń przeciw wypadaniu włosów
Występowanie witaminy B2 w produktach żywnościowych
Witamina B2 w niewielkich ilościach wytwarzana jest samodzielnie przez organizmu przy pomocy flory bakteryjnej jelita grubego. Jej naturalnym źródłem są również produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Pokarmami dostarczającymi dużych ilości ryboflawiny są:
- mleko i jego przetwory, w tym sery twarogowe oraz żółte,
- jaja,
- wątróbka wieprzowa,
- suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola),
- drożdże,
- nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
- migdały,
- grzyby,
- warzywa: natka pietruszki, szpinak, seler naciowy,
- pełnoziarniste produkty zbożowe.
Witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego podczas gotowania nie dochodzi do dużych strat tego związku z produktów żywnościowych. Wskazane jest jednak gotowanie pokarmów dostarczających ryboflawiny w małej ilości wody, gdyż witamina ta może być wypłukiwana z żywności. Witamina B2 ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. Z tego powodu produkty bogate w ryboflawinę powinny być przechowywane butelkach z ciemnego szkła. Niewskazane jest przetrzymywanie tego rodzaju produktów na parapecie lub w innych nasłonecznionych miejscach.
Zobacz także: Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki
Jakie są zdrowe nawyki żywieniowe? Odpowiedź na filmie:
Dawkowanie i dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2 u osób dorosłych wynosi około 1,3 – 1,6 miligrama. Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę stwierdza się u kobiet w okresie ciąży oraz karmiących piersią, a także u osób narażonych na silny i długotrwały stres oraz o wysokiej aktywności fizycznej. Typowym objawem niedoboru witaminy B2 w organizmie jest powstawanie zajadów w kącikach ust. Może dojść również do pękania warg oraz rozwoju stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej oraz języka w postaci aft czy pleśniawek. Zbyt niski poziom ryboflawiny w organizmie objawia się nadmiernym wypadaniem włosów, zawrotami głowy, bezsennością oraz trudnościami w koncentracji. U osób z niedoborem witaminy B2 dochodzi do zmian i zaburzeń w funkcjonowaniu narządu wzroku, którym towarzyszy m.in. światłowstręt oraz zmętnienie soczewki oka. U kobiet, u których stwierdza się niski poziom ryboflawiny, występują często infekcje pochwy, których symptomem jest swędzenie w okolicach ujścia pochwy. Skutkami hipowitaminozy B2 są również: łuszczenie się skóry w okolicy ust, czoła, nosa i uszu, uczucie swędzenia skóry, łojotok, biegunki tłuszczowe, niedokrwistość, kurcze mięśniowe oraz drżenia. Przedawkowanie witaminy B2 może objawiać się nudnościami oraz wymiotami. Ryboflawina cechuje się wysoką przyswajalnością przez organizm z pożywienia. W celu uzupełnienia niedoborów witaminy B2 należy wzbogacić swoją dietę w produkty będące bogatymi źródłami tego związku. W leczeniu hipowitaminozy B2 stosuje się również tabletki z witaminą B2. Należy pamiętać, że ryboflawina z tabletek przyjmowana na czczo wchłania się jedynie w 15%.