Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
menu
Polub nas na Facebooku

Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Związki należące do witaminy K są też nazywane menachinonami, stosuje się też w ich nazewnictwie skrót MK-n, gdzie "n" jest liczbą od 1 do 13, która określa nienasycone reszty izoprenoidowe przy węglu C3. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jedna z najważniejszych - witamina K2 razem z D3 mają kluczowy wpływ na prawidłowy stan naszego szkieletu. Badania wykazały także, że odpowiednio dawkowana witamina K2 może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych.

Czy witaminę K powinno się podawać noworodkom? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Podawanie noworodkom witaminy K. Źródło: Dzień Dobry TVN

Witamina K i K2 MK-7 - działanie

Witamina K2 reguluje produkcję protrombiny, II czynnika krzepnięcia krwi, które jest białkiem rozpuszczalnym w surowicy krwi. Poza tym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia - w surowicy krwi występuje także białko o nazwie MGP wiążące ze sobą sole wapniowo-fosforanowe, co sprawia, że nie osadzają się one w naczyniach. Niedobór witaminy K2 powoduje pasywność białka MGP prowadzącą bezpośrednio do zwapnienia naczyń.

Przeprowadzone w Japonii próbne badania kliniczne dają nadzieję, że witamina K2 będzie też mogła być stosowana jako lek wspomagający standardową terapię przeciwko nowotworowi wątroby. Jest to związek chemiczny mający duży wpływ na prawidłowe działanie tego organu i zdecydowanie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego.

Witamina K i K2 MK-7 - niedobór

Innymi potencjalnymi skutkami niedoboru witaminy K2 są: słaba krzepliwość krwi, silne krwawienia (miesiączkowe, z dziąseł, z nosa), większe prawdopodobieństwo krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, dłuższe gojenie się ran, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki, łatwiejsze sinienie skóry, wapnienie żył lub tętnic (w dalszej perspektywie prowadzące do nadciśnienia, zatorów i zawałów).

Przyjmujesz jakieś witaminy?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Witamina K i K2 MK-7 - nadmiar

Nadmiar witaminy K2 nie prowadzi do zatrucia organizmu, ale może mieć inne negatywne konsekwencje. Są nimi: rozpad czerwonych krwinek (erytrocytów), niedokrwistość, nadmierne pocenie się, uczucie gorąca, a u niemowląt nawet żółtaczka i uszkodzenie tkanki mózgowej.

Witamina K i K2 MK-7 - występowanie

Witamina K występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Wśród warzyw i owoców najwięcej tego związku znajdziemy w: szpinaku, brukselce, zielonym groszku, szparagach, kapuście włoskiej, lucernie, ogórku, pomidorze, awokado, sałacie rzymskiej, brokułach, marchwi, ziemniakach, rzepie oraz selerze zwyczajnym. Gotowanie nie pozbawia produktów witaminy K2.

Fermentacja bakteryjna jest procesem, który nawet zwiększa poziom witaminy K w produktach. W naszej kulturze przykładami pokarmów po tym procesie są: sery holenderskie, niemieckie, szwajcarskie (np. ementaler) i norweskie (np. jarlsbergost), a także produkty fermentowane z soi, np. znane w Azji natto i miso (gdzie występuje forma witaminy K2 MK-7). Poza tym mniejsze ilości witaminy K są w mięsie, podrobach (szczególnie wątrobie), jajach oraz produktach mlecznych.

Ze względu na wysoką rozpuszczalność witaminy K2 w tłuszczach, zagęszczone produkty mają więcej tego związku niż świeże. Przykładem takiego produktu jest przecier pomidorowy.

Witamina K i K2 MK-7 – dawkowanie

Nie ustalono dokładnego zapotrzebowania człowieka na poszczególne rodzaje witaminy K. Ogólnie dorosły człowiek powinien przyjmować z różnych źródeł ok. 100 µg witaminy K na dobę, natomiast dzieci dawkę o połowę mniejszą. Dla niemowląt wskazane są dawki 2-2,5 µg na dobę.

Czy można przedawkować naturalne preparaty? Zobaczcie sami na filmie:

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
475
75
Komentarze (6)
Redakcja serwisu
Menadion (K3), Menachinon (K2) i filochinon (K1) - to związki wykazujące biologiczną aktywność witaminy K, której właściwości obejmują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. U zdrowych ludzi K1 pochodzi z pożywienia, a K2 jest syntetyzowana przez drobnoustroje w jelitach.
Czytaj całość
poirrrrot
ale wymieszaliscie obie witaminy. koszmar, sa to dwie RÓŻNE witaminy o różnym dzialaniu, roznych właściwościach, choc o podobnej budowie (nawet zastanawiano sie czy nie wyodrebnic k2 ,nadac inna nazwe, zeby sie nie kojarzyla z witaminą K powszechnie znana (k1) . K2 nie ma nic wspolnego z krzepliwoscia! a tu wszystko pomieszane, jeden misz masz. xD
Czytaj całość
paker
Pytaj w dobrych sklepach z suplementami, min. dla sportowców. Ja suplementów w aptekach nie kupuję.
Czytaj całość
qweno
można kupić "K2 MK7"
Czytaj całość
x
prawdopodobnie nie kupisz jej w aptece, ponieważ witamina k2 nie istnieje
Czytaj całość
Fiki
pod jaką nazwą można nabyć witaminę K2 w aptece?
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?