Związki należące do witaminy K są też nazywane menachinonami, stosuje się też w ich nazewnictwie skrót MK-n, gdzie "n" jest liczbą od 1 do 13, która określa nienasycone reszty izoprenoidowe przy węglu C3. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jedna z najważniejszych - witamina K2 razem z D3 mają kluczowy wpływ na prawidłowy stan naszego szkieletu. Badania wykazały także, że odpowiednio dawkowana witamina K2 może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych.
Czy witaminę K powinno się podawać noworodkom? Odpowiedź znajdziecie na filmie:
Witamina K i K2 MK-7 - działanie
Witamina K2 reguluje produkcję protrombiny, II czynnika krzepnięcia krwi, które jest białkiem rozpuszczalnym w surowicy krwi. Poza tym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia - w surowicy krwi występuje także białko o nazwie MGP wiążące ze sobą sole wapniowo-fosforanowe, co sprawia, że nie osadzają się one w naczyniach. Niedobór witaminy K2 powoduje pasywność białka MGP prowadzącą bezpośrednio do zwapnienia naczyń.
Przeprowadzone w Japonii próbne badania kliniczne dają nadzieję, że witamina K2 będzie też mogła być stosowana jako lek wspomagający standardową terapię przeciwko nowotworowi wątroby. Jest to związek chemiczny mający duży wpływ na prawidłowe działanie tego organu i zdecydowanie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego.
Witamina K i K2 MK-7 - niedobór
Innymi potencjalnymi skutkami niedoboru witaminy K2 są: słaba krzepliwość krwi, silne krwawienia (miesiączkowe, z dziąseł, z nosa), większe prawdopodobieństwo krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, dłuższe gojenie się ran, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki, łatwiejsze sinienie skóry, wapnienie żył lub tętnic (w dalszej perspektywie prowadzące do nadciśnienia, zatorów i zawałów).
Witamina K i K2 MK-7 - nadmiar
Nadmiar witaminy K2 nie prowadzi do zatrucia organizmu, ale może mieć inne negatywne konsekwencje. Są nimi: rozpad czerwonych krwinek (erytrocytów), niedokrwistość, nadmierne pocenie się, uczucie gorąca, a u niemowląt nawet żółtaczka i uszkodzenie tkanki mózgowej.
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie
Witamina K występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Wśród warzyw i owoców najwięcej tego związku znajdziemy w: szpinaku, brukselce, zielonym groszku, szparagach, kapuście włoskiej, lucernie, ogórku, pomidorze, awokado, sałacie rzymskiej, brokułach, marchwi, ziemniakach, rzepie oraz selerze zwyczajnym. Gotowanie nie pozbawia produktów witaminy K2.
Fermentacja bakteryjna jest procesem, który nawet zwiększa poziom witaminy K w produktach. W naszej kulturze przykładami pokarmów po tym procesie są: sery holenderskie, niemieckie, szwajcarskie (np. ementaler) i norweskie (np. jarlsbergost), a także produkty fermentowane z soi, np. znane w Azji natto i miso (gdzie występuje forma witaminy K2 MK-7). Poza tym mniejsze ilości witaminy K są w mięsie, podrobach (szczególnie wątrobie), jajach oraz produktach mlecznych.
Ze względu na wysoką rozpuszczalność witaminy K2 w tłuszczach, zagęszczone produkty mają więcej tego związku niż świeże. Przykładem takiego produktu jest przecier pomidorowy.
Witamina K i K2 MK-7 – dawkowanie
Nie ustalono dokładnego zapotrzebowania człowieka na poszczególne rodzaje witaminy K. Ogólnie dorosły człowiek powinien przyjmować z różnych źródeł ok. 100 µg witaminy K na dobę, natomiast dzieci dawkę o połowę mniejszą. Dla niemowląt wskazane są dawki 2-2,5 µg na dobę.
Czy można przedawkować naturalne preparaty? Zobaczcie sami na filmie: