Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal

Zupa krem z pieczonej papryki to bogata w smaku, gęsta i sycąca zupa, która zaskoczy cię wyrazistym smakiem. Można ją przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i z serkiem mascarpone w wersji dla wegetarian. Sprawdź oba proste przepisy z cyklu #ObiadNaZdrowie - są przepyszne!

Na sam początek prezentujemy nieco łatwiejszy przepis na zupę krem z pieczonej papryki w wersji wegańskiej:

  • 4 różnokolorowe papryki (2 żółte i 2 czerwone)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży tymianek
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula (należy ją drobno pokorić)

Przygotowanie:

  1. Paprykę należy pokroić na ćwiartki, wypestkować, następnie ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut (papryka i czosnek musza być miękkie). Właśnie – czosnek również należy upiec, najlepiej razem z papryką!
  2. Upieczoną paprykę można ułożyć w torebce foliowej na 15 minut (lub przełożyć ją do naczynia i przykryć folią na 30 minut) i po tym czasie zdjąć z niej skórę, co powinno być łatwe.
  3. Cebulkę pokrojoną bardzo drobno podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista, dodajemy liście laurowe, tymianek, zalewamy bulionem i dodajemy paprykę i czosnek.
  4. Całość gotujemy ok. 30 minut. Z zupy musicie wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Resztę blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
Kcal (porcja) 51.6
Białko 1.6
Tłuszcz 2.1
Węglowodany 5.5
Błonnik 2.3

Teraz pora na kolejny przepis na zupę krem z czerwonej papryki – tym razem z serkiem mascarpone:

  • 1 kg czerwonej papryki (około 5-6 sztuk)
  • cebula
  • główka czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • świeży tymianek
  • ok. 3-4 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:

  1. Podobnie, jak w poprzednim przepisie, na sam początek pieczemy paprykę i obieramy ją ze skóry. Tym razem jednak do piekarnika dodajemy nie tylko czosnek, ale i pół cebuli, najlepiej zawiniętej w folię aluminiową.
  2. Na 15 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy świeże gałązki tymianku. Po upływie tego czasu (i odczekaniu aż papryka ostygnie, aby zdjąć z niej skórę), wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy połowę serka mascarpone i blendujemy na krem. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Zupę podawaj ze świeżym tymiankiem i mascarpone.

Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Jak go przygotować? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Źródło: Wiem, co jem 

Papryka – właściwości

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.

W papryce (odpowiednio czerwonej/zielonej/żółtej) znajdziemy:

  • Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
  • Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
  • Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
  • Niacyna - 0.979/0.480/0.890 mg
  • Witamina B6 - 0.291/0.224/0.168 mg
  • Kwas foliowy - 46/10/26 µg
  • Witamina A – 3131/370/200 IU
  • Witamina E – 1.58/0.37/ - mg
  • Witamina K - 4.9/7.4/ - µg

W papryce znajdziemy także liczne minerały, m. in wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?