Na sam początek prezentujemy nieco łatwiejszy przepis na zupę krem z pieczonej papryki w wersji wegańskiej:
- 4 różnokolorowe papryki (2 żółte i 2 czerwone)
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży tymianek
- 2 liście laurowe
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula (należy ją drobno pokorić)
Przygotowanie:
- Paprykę należy pokroić na ćwiartki, wypestkować, następnie ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut (papryka i czosnek musza być miękkie). Właśnie – czosnek również należy upiec, najlepiej razem z papryką!
- Upieczoną paprykę można ułożyć w torebce foliowej na 15 minut (lub przełożyć ją do naczynia i przykryć folią na 30 minut) i po tym czasie zdjąć z niej skórę, co powinno być łatwe.
- Cebulkę pokrojoną bardzo drobno podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista, dodajemy liście laurowe, tymianek, zalewamy bulionem i dodajemy paprykę i czosnek.
- Całość gotujemy ok. 30 minut. Z zupy musicie wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Resztę blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
Kcal (porcja) | 51.6 |
---|---|
Białko | 1.6 |
Tłuszcz | 2.1 |
Węglowodany | 5.5 |
Błonnik | 2.3 |
Teraz pora na kolejny przepis na zupę krem z czerwonej papryki – tym razem z serkiem mascarpone:
- 1 kg czerwonej papryki (około 5-6 sztuk)
- cebula
- główka czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- świeży tymianek
- ok. 3-4 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki serka mascarpone
Przygotowanie:
- Podobnie, jak w poprzednim przepisie, na sam początek pieczemy paprykę i obieramy ją ze skóry. Tym razem jednak do piekarnika dodajemy nie tylko czosnek, ale i pół cebuli, najlepiej zawiniętej w folię aluminiową.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy świeże gałązki tymianku. Po upływie tego czasu (i odczekaniu aż papryka ostygnie, aby zdjąć z niej skórę), wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy połowę serka mascarpone i blendujemy na krem. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupę podawaj ze świeżym tymiankiem i mascarpone.
Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Jak go przygotować? Odpowiedź na filmie:
Papryka – właściwości
Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.
W papryce (odpowiednio czerwonej/zielonej/żółtej) znajdziemy:
- Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
- Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
- Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
- Niacyna - 0.979/0.480/0.890 mg
- Witamina B6 - 0.291/0.224/0.168 mg
-
Kwas foliowy - 46/10/26 µg
- Witamina A – 3131/370/200 IU
- Witamina E – 1.58/0.37/ - mg
- Witamina K - 4.9/7.4/ - µg
W papryce znajdziemy także liczne minerały, m. in wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.