Mleko roślinne - co to jest?
Mleko roślinne jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, które zawiera laktozę. Laktoza to trudny w trawieniu enzym, który ten może powodować wiele nieprzyjemnych skutków zdrowotnych u alergików.
Mleko roślinne jest łatwiejsze w trawieniu, nie zawiera laktozy i tłuszczu zwierzęcego. Jest uzyskiwane z połączenie ekstraktów z roślin i wody. Warto zwrócić uwagę, by lista składników na opakowaniu mleka roślinnego była jak najkrótsza z składała się z: wody, składnika bazowego mleka, oleju i soli.
Napoje roślinne często są wzbogacane witaminami takimi jak B12, D i składnikami mineralnymi: żelazo i wapń. To istotna informacja dla wegan, których dieta jest uboga w powyższe składniki, ponieważ nie zawiera składników zwierzęcych.
Rodzaje mleka roślinnego. Czym zastąpić mleko krowie?
Istnieje wiele rodzajów mleka roślinnego. Wśród ogólnodostępnych na sklepowych półkach znajdziemy: sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, czy jaglane. Ich rodzaj zależy od głównego składnika, który tworzy wraz z wodą mleko – napój roślinny.
Mleko roślinne możemy wykonać także samodzielnie w domu, np. z kaszy jaglanej, orzechów nerkowca, czy grochu.
Mleko sojowe - właściwości
Mleko sojowe polecane jest osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy, alergię pokarmową na białko zwierzęce, a także cierpiącym na różne schorzenia układu pokarmowego. Napój ten nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego. Jeśli mleko nie zostało dosłodzone, może być stosowane także przez osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny.
Systematyczne spożywanie mleka sojowego może powodować obniżenie trójglicerydów we krwi i wpłynąć na całkowity poziom cholesterolu we krwi. Poza tym wpływa na podwyższenie dobrych lipoprotein o dużej gęstości. Dzięki temu spożywanie mleka sojowego może stanowić element profilaktyki chorób serca.
Substancje zawarte w mleku sojowym powodują też zwiększenie odporności naczyń krwionośnych na wahania ciśnienia krwi, dzięki czemu są one mniej podatne na uszkodzenia.
Fitoestrogeny zawarte w napojach sojowych mają działanie antynowotworowe. Przypisuje im się szczególną skuteczność w profilaktyce raka prostaty. Ponadto picie mleka sojowego zmniejsza ryzyko otyłości, chorób serca, wahania nastroju, bezsenności, depresji czy cukrzycy u kobiet w okresie menopauzy.
Przeczytaj więcej: Właściwości i składniki odżywcze mleka sojowego
Mleko migdałowe - właściwości
Mleko migdałowe, podobnie jak inne mleka roślinne, nie zawiera laktozy, która jest jednym z najpopularniejszych alergenów, występujących w mleku krowim. Ponadto, w odróżnieniu od mleka zwierzęcego, napój z migdałów nie zawiera kazeiny – ciężkostrawnego białka, które może przypisywać się do powstawania chorób serca czy osteoporozy. Wśród najważniejszych właściwości prozdrowotnych mleka migdałowego wymienia si wspieranie redukcji wagi – mleko migdałowe jest niskokaloryczne, zawiera trzykrotnie niższą ilość kalorii niż pełnotłuste mleko krowie. Co więcej, napój bogaty jest w błonnik roślinny, który przyspiesza przemianę materii i zapewnia długotrwałe poczucie sytości.
Mleko migdałowe obniża także poziom cholesterolu i trójglicerydów, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego oraz zawiera niewielką ilość cukrów i nieznaczną ilość węglowodanów. To sprawia, że nie powoduje nagłych wyrzutów cukru i może być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę lub znajdujące się w grupie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Przeczytaj więcej: Mleko migdałowe - właściwości i składniki odżywcze mleka migdałowego
Mleko kokosowe - właściwości
Mleko kokosowe jest produktem wysokokalorycznym, zawierającym głównie nasycone kwasy tłuszczowe, ale spożywanie go może być korzystne dla zdrowia. Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości mleka kokosowego zalicza się: wspomaganie odchudzania, działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne.
Mleko kokosowe także stanowi świetną alternatywę dla nabiału – poleca się go weganom oraz osobom, które nie tolerują laktozy. Produkt zawiera wiele cennych wartości odżywczych, niemniej jednak ze względu na wysoką kaloryczność nie zaleca się spożywania go w zbyt dużych ilościach.
Przeczytaj także: Mleko kokosowe - właściwości i składniki odżywcze
Mleko owsiane - właściwości
Mleko owsiane zawiera wiele cennych dla zdrowia składników – 15 witamin i 10 minerałów. Doceniane jest głównie za dużą ilość: witaminy A, witamina E, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, wapń (szklanka mleka owsianego zawiera 36 procent więcej wapnia niż szklanka zwykłego mleka) żelazo (1 szklanka pokrywa 10 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo), mangan, fosfor, magnez i fitochemikalia: roślinne substancje czynne, które działają antybakteryjnie, hamują rozwój komórek nowotworowych, zapobiegają chorobom serca i udarowi oraz przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu.
Właściwości mleka owsianego przyczyniają się do zapobiegania chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroby jelit (w tym rak jelita grubego). Mleko owsiane wzmacnia odporność, usprawnia perystaltykę jelit i procesy trawienia (głównie za sprawą błonnika pokarmowego), podnosi sprawność umysłową i poprawia samopoczucie, ma właściwości antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu, pomaga hamować rozwój komórek nowotworowych (dzięki zawartości fitochemikaliów i licznych antyoksydantów), i zapobiega anemii.
Przeczytaj więcej: Mleko owsiane - właściwości i składniki odżywcze
Mleko ryżowe - właściwości
Mleko ryżowe wspomaga odporność organizmu, a także dodaje energii. Z tego powodu warto je pić podczas przeziębienia czy ogólnego osłabienia organizmu. Istotne jest również to, że mleko ryżowe nie zawiera szkodliwych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i oczywiście laktozy. Z tego powodu polecane jest osobom z nietolerancją laktozy oraz cierpiącym z powodu alergii na białko mleka krowiego. Po mleko ryżowe mogą sięgać także osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Przeciwwskazaniem do picia mleka ryżowego jest cukrzyca, ponieważ mleko ryżowe ma wysoki indeks glikemiczny.
Przeczytaj także: Mleko ryżowe - właściwości i składniki odżywcze
Zobacz także video: Czy mleko roślinne można podawać dzieciom?