Mleko migdałowe pozyskuje się rozdrobionych orzechów (pasty migdałowej), połączonych w odpowiednich proporcjach z wodą. Napój taki można zakupić w formie gotowej do spożycia lub samodzielnie przyrządzić go w domu. Jego konsystencja jest niemalże identyczna jak mleka krowiego. Mleko migdałowe wyróżnia się kremową barwą, delikatnym, lekko słodkim, orzechowym smakiem i aromatem. Z tego względu wykorzystuje się je głównie jako dodatek do słodkich dań, wypieków czy kawy.
Mleko migdałowe – kalorie i wartości odżywcze
Naturalne, niesłodzone mleko migdałowe jest produktem niskokalorycznym, który bez przeszkód spożywać mogą osoby na diecie redukcyjnej. Dokładna liczba kalorii oraz ilość poszczególnych składników odżywczych w napoju uzależniona jest od sposobu wytwarzania, a także od stopnia rozcieńczenia (ilości wykorzystanej wody). Przeciętnie 100 mililitrów mleka migdałowego zawiera:
- 37 kcal,
- 2,7 gramów tłuszczu (z czego 0,8 grama stanowią tłuszcze nasycone),
- 1,9 gramów węglowodanów,
- 1 gram białka (w tym tryptofan),
- 0,4 grama błonnika pokarmowego.
Ponadto, w mleku migdałowym obecne są następujące witaminy oraz składniki mineralne:
- witaminy z grupy B (przede wszystkim witaminy B2 oraz B3),
- witamina D2,
- fosfor,
- potas,
- wapń,
- mangan,
- żelazo,
- miedź.
Mleko migdałowe – jak zrobić
Do przygotowania mleka niezbędna będzie szklanka migdałów, cztery szklanki wody mineralnej (niegazowanej), blender ręczny lub kielichowy oraz gaza lub gęste sito. Wskazane proporcje składników wystarczą do tego, by wyprodukować około 1 litra mleka migdałowego.
- Migdały należy obrać z łupin, umieścić w naczyniu, zalać zimną wodą (wody powinno być co najmniej dwukrotnie więcej niż orzechów) i pozostawić do namoczenia na 8-10 godzin.
- Migdały odsączyć z wody, przełożyć do pojemnika blendera lub do wysokiego naczynia, zalać wodą, a następnie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Otrzymany gęsty płyn należy dokładnie przetrzeć przez sitko lub gazę.
- Powstałe mleko można rozcieńczyć, dodając większą ilość wody.
- Mleko należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni od przygotowania.
Mleko migdałowe można wzbogacić o ulubiony aromat, dodając do płynu wanilię, cynamon, kakao, karob lub inne, ulubione dodatki. Napój można również posłodzić, jednak należy pamiętać, że znacznie zwiększy to jego kaloryczność.
Mleko migdałowe – zastosowanie w kuchni
- Jako składnik kawy – mleko migdałowe świetnie sprawdza się w połączeniu z kawą. Z jego użyciem można przygotować bezlaktozowe, wegańskie cappuccino, frappe czy nawet latte – mleko migdałowe bez problemu można spienić.
- Jako dodatek do płatków śniadaniowych – tradycyjnej owsianki, granoli czy muesli.
- Jako składnik naleśników i wypieków – mleko migdałowe dodane do ciasta, nie tylko sprawdzi się równie dobrze, co mleko krowie, ale także nadaje potrawom i wypiekom wyjątkowego aromatu.
- Jako składnik koktajli i smoothie – mleko dobrze się sprawdza jako baza do różnego rodzaju napojów owocowych.
Mleko migdałowe – właściwości prozdrowotne
Mleko migdałowe, podobnie jak inne mleka roślinne, nie zawiera laktozy, która jest jednym z najpopularniejszych alergenów, występujących w mleku krowim. Ponadto, w odróżnieniu od mleka zwierzęcego, napój z migdałów nie zawiera kazeiny – ciężkostrawnego białka, które może przypisywać się do powstawania chorób serca czy osteoporozy. Wśród najważniejszych właściwości prozdrowotnych mleka migdałowego wymienia się:
- Wspieranie redukcji wagi – mleko migdałowe jest niskokaloryczne, zawiera trzykrotnie niższą ilość kalorii niż pełnotłuste mleko krowie. Co więcej, napój bogaty jest w błonnik roślinny, który przyspiesza przemianę materii i zapewnia długotrwałe poczucie sytości.
- Obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów – zastąpienie mleka krowiego napojem migdałowym pozwala obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie zwiększyć ilość pożądanego cholesterolu HDL. Tym samym mleko migdałowe pozwala obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Łagodzenie stanów zapalnych układu pokarmowego – mleko migdałowe jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, więc może być spożywane również przez osoby, które uskarżają się dolegliwości trawienne. Co więcej, mleko wykazuje działanie łagodzące na błony śluzowe żołądka i hamujące stany zapalne.
- Niewielką ilość cukrów – niesłodzone, naturalne mleko migdałowe zawiera nieznaczną ilość węglowodanów, nie powoduje nagłych wyrzutów cukru i może być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę (lub znajdujące się w grupie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2).
Kupując gotowe mleko migdałowe, należy zawsze dokładnie czytać etykiety umieszczone na opakowaniach. Aby skorzystać ze wszystkich zalet, jakie posiada napój, należy wybierać produkty, które nie zawierają cukru ani innych substancji słodzących, konserwantów, ani sztucznych aromatów.