Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mleko kokosowe – właściwości, kalorie, zastosowanie. Jak zrobić mleko kokosowe?
menu
Polub nas na Facebooku

Mleko kokosowe – właściwości, kalorie, zastosowanie. Jak zrobić mleko kokosowe?

mleko-kokosowe

Fot.: joanna wnuk / stock.adobe.com

Mleko kokosowe pozyskuje się z miąższu owoców palmy kokosowej – gotowy produkt można zakupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie w domu. Mleko kokosowe jest wyjątkowo bogate w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Mleko kokosowe produkuje się poprzez mieszanie rozdrobnionego miąższu kokosa z wodą. W zależności od wykorzystanych proporcji gotowy produkt może mieć różną konsystencję – od płynnej po bardzo gęstą, kremową. Po schłodzeniu rozwarstwia się na stałą, tłustą warstwę oraz wodę. Mleko kokosowe posiada białą barwę, intensywny kokosowy aromat oraz głęboki smak, który zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu. Często bywa mylone z wodą kokosową, czyli płynem, który naturalnie znajduje się wewnątrz owoców palmy kokosowej. Mleko kokosowe wykorzystywane jest głównie w Azji, przede wszystkim w kuchni tajskiej oraz indyjskiej, gdzie stanowi niezwykle aromatyczny dodatek do wielu potraw. Ze względu na ciekawy aromat oraz właściwości prozdrowotne, coraz większą popularnością cieszy się jednak również w Europie.

Mleko kokosowe – właściwości, kalorie, wartość odżywcza

Kaloryczność i wartości odżywcze mleka kokosowego uzależnione są w głównej mierze od zawartości wody w danym produkcie. W gotowym mleku z puszki lub kartonu najczęściej spotkać można się z około 60-70% zawartością wody. 100 gramów takiego mleka kokosowego zawiera około:

  • 200 kcal,
  • 24 gramów tłuszczu, z czego 21 gramów stanowią tłuszcze nasycone, przede wszystkim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (między innymi kwas laurynowy),
  • 3,3 gramów węglowodanów,
  • 2, 2 gramy błonnika,
  • 2,3 gramy białka.

Mleko kokosowe zawiera wiele witamin i składników mineralnych, między innymi:

  • mangan (spożycie 100 gramów mleka kokosowego zaspokaja niemalże połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek),
  • miedź,
  • magnez,
  • selen,
  • żelazo,
  • fosfor.

Ponadto, mleko kokosowe zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, lecytynę oraz kwas foliowy.

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło: 36.6.

Mleko kokosowe – jak zrobić

Na skalę przemysłową mleko kokosowe produkuje się poprzez mechaniczną ekstrakcję rozdrobnionego miąższu owocu palmy kokosowej (z wykorzystaniem odpowiedniej ilości wody), filtrację oraz pasteryzację. W sklepach natknąć można się na klasyczne mleko kokosowe oraz wersję light (odtłuszczoną). Mniej kaloryczną postać mleka uzyskuje się poprzez długotrwałe odwirowywanie produktu lub rozcieńczenie większą ilością wody.

Mleko kokosowe można również przygotować w domu – ze świeżego miąższu lub wiórków kokosowych. Jak je przyrządzić?

  1. Jedną porcję wiórków lub świeżego miąższu kokosa zalać 2 porcjami zimnej wody (najlepiej mineralnej) i pozostawić na noc.
  2. Kokosa oraz wodę przełożyć do garnka i podgrzać do temperatury 70 stopni Celsjusza (nie gotować!).
  3. Zawartość garnka przełożyć do pojemnika blendera lub do wysokiego naczynia (w przypadku, gdy używany jest blender ręczny) i dokładnie zmiksować.
  4. Uzyskany płyn odcedzić na gazie lub bardzo gęstym sicie, dokładnie odciskając.
  5. W razie potrzeby gotowe mleko kokosowe można rozcieńczyć, dodając większą ilość wody.
  6. Mleko przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

Mleko kokosowe – zastosowanie

Oprócz tradycyjnych potraw azjatyckich (na przykład curry), mleko kokosowe można wykorzystywać także do przyprawiania polskich dań. Dzięki kremowej konsystencji może ono zastępować śmietanę, na przykład do zabielania zup i sosów. Mleko może być również wykorzystywane do przygotowywania deserów – za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu schłodzone mleko kokosowe łatwo się ubija, przyjmując konsystencję klasycznej bitej śmietany. Bardziej rozcieńczone mleko kokosowe może służyć jako alternatywa mleka krowiego – do płatków, naleśników czy kawy.

Zobacz film: Jakie mleko jest najlepsze? Źródło: 36,6.

Mleko kokosowe – właściwości prozdrowotne

Pomimo tego, że mleko kokosowe jest produktem wysokokalorycznym, zawierającym głównie nasycone kwasy tłuszczowe, spożywanie go może być korzystne dla zdrowia. Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości mleka kokosowego zalicza się:

  • Wspomaganie odchudzania – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (stanowiące ponad 90% nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w mleku kokosowym) poprzez żyłę wrotną, bezpośrednio z przewodu pokarmowego, przedostają się do wątroby, gdzie zostają niemalże natychmiastowo spalone i przekształcone w energię. Tym samym, tłuszcze znajdujące się w mleku kokosowym nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Ponadto, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe spowalniają perystaltykę jelit, umożliwiając tym samym lepsze wchłanianie wartości odżywczych, a także zapewniając długotrwałe poczucie sytości.
  • Wspomaganie leczenia choroby wrzodowej – spożywanie mleka kokosowego łagodzi owrzodzenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz pozwala delikatnie złagodzić dolegliwości bólowe, towarzyszące chorobie.
  • Działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe przyczyniają się do łagodzenia przewlekłych stanów zapalnych (na przykład w chorobach autoimmunologicznych). Ponadto, dzięki zawartości kwasu laurynowego, mleko kokosowe zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych lub wirusowych.

Mleko kokosowe może stanowić alternatywę dla nabiału – poleca się go weganom oraz osobom, które nie tolerują laktozy. Produkt zawiera wiele cennych wartości odżywczych, niemniej jednak ze względu na wysoką kaloryczność nie zaleca się spożywania go w zbyt dużych ilościach.

Zobacz film: Skład czekoladek kokosowych z alkoholem. Źródło: Wiem,co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
160
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni