Nic nie może się równać ze smakiem owoców kupionych latem. Są mięsiste, soczyste i bardzo słodkie. Poza walorami smakowymi stanowią bogactwo witamin i substancji odżywczych. Które z nich są najzdrowsze?
Truskawki
To niekwestionowana królowa lata wśród owoców! Najsmaczniejsze są te duże, mięsiste i wyhodowane w Polsce. Truskawka zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoc jest doskonałym źródłem witaminy C, która poza wzmacnianiem odporności, zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych.
Truskawki zawierają także sporo witamin z grupy B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy. Ten ostatni jest szczególnie cenny dla osób z anemią (bierze u działa w procesach krwiotwórczych) oraz kobiet w ciąży, gdyż chroni przed wadami cewy nerwowej, z której rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. W truskawkach znajduje się także witamina A. Dzięki niej mamy lepszy wzrok, włosy i paznokcie są mocniejsze, a skóra zdrowsza. Truskawki to także witamina E, która nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale także spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Truskawki zasługują na uwagę także ze względu na kwas elagowy. Związek ten pomaga wyregulować ciśnienie, wzmacnia kości, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Ze względu na niski indeks glikemiczny truskawki mogą być jedzone przez osoby, które chorują na cukrzycę.
Zobacz także: Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska, podobnie jak truskawka zawiera sporo witaminy C oraz witaminy z grupy B - B2 oraz B6. Pierwsza z nich poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Druga jest jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Dodatkowo witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego i pomagają załagodzić stres. W borówkach amerykańskich znajdują się także witaminy A (chroni przed tzw. kurzą ślepotą oraz poprawia wygląd skóry), E (spowalnia proces starzenia się) oraz K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi).
Owoc jest także doskonałym źródłem potasu, fosforu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia, selenu, magnezu oraz kwasu foliowego. Zawarte w borówce fitoestrogeny chronią przed rozwojem raka piersi. Borówka amerykańska zasługuje na uwagę także ze względu na błonnik pokarmowy. Związek ten nie tylko usprawnia trawienie i pomaga pozbyć się zaparć, ale także obniża poziom złego cholesterolu, tym samy chroni przed rozwojem miażdżycy. Borówka amerykańska ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (55) i jest niskokaloryczna – 100 gramów dostarcza ok. 57 kcal.
Zobacz także: Borówka amerykańska – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne, zastosowanie i odmiany
Maliny
Maliny to przede wszystkim witamina C. W 100 gramach tych owoców mieści się dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy. Dodatkowo maliny zawierają witaminę K, E, A, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Maliny mają też sporo miedzi, która wzmacnia układ kostny oraz poprawia odporność. Zawarty w owocach potas ma korzystny wpływ na działanie układu krążenia i pomaga wyregulować ciśnienie. Maliny zawierają także sporo żelaza, które jest niezbędne do "produkcji" czerwonych krwinek, dlatego też owoce są szczególnie polecane osobom, które mają anemię.
W owocach malin występują liczne kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, ferulowy, salicylowy), antocyjany, karotenoidy, olejki eteryczne. Warto zaznaczyć, że cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w liściach. Stanowią one bogactwo flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz witaminy C.
Zobacz także: Maliny – wartości odżywcze, właściwości, uprawa, zastosowanie
Czereśnie
Czereśnie stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie układu pokarmowego oraz potasu, magnezu, miedzi, jodu, żelaza i fosfor. Owoce zawierają również sporo witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B.
Jednak tym, co wyróżnia czereśnie to flawonoidy. To dzięki nim owoce zawdzięcza swoją barwę oraz ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Na tym jednak nie kończą się ich właściwości! Flawonoidy obniżają poziom kwasu moczowego, dlatego czereśnie są szczególnie polecane osobom, które chorują na dnę moczanową. Dodatkowo zwalczają wolne rodniki, poprawiają pracę serca, usprawniają trawienie, regulują ciśnienie oraz obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i alkalizujące.
Morele
Morele to przede wszystkim potas. Pierwiastek jest niezbędny nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ale także nerek. Dodatkowo dostarczają witamin z grupy B, C, PP, a także błonnika pokarmowego. Ze względu na sporą zawartość żelaza po morele powinny sięgnąć osoby chore na anemię. Suszone morele wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego są szczególnie polecane przy nadkwasocie.
Po morele warto sięgnąć także po treningu, gdyż pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. W suszonych morelach jest więcej beta-karotenu, ale są bardziej kaloryczne niż świeże. W 100 g świeżych moreli mieści się ok. to 47 kcal, a w suszonych – 284 kcal.
Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto wprowadzić do codziennej diety więcej warzyw i owoców: