Polub nas na Facebooku
Czytasz: Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

truskawki

Fot.: mirkograul / stock.dobe.com

Truskawki cieszą się ogromną popularnością ze względu na wyśmienity smak, wspaniały aromat i możliwość szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej. Te apetyczne owoce są także bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów oraz innych substancji korzystnych dla zdrowia i urody.  

Truskawki nie występują naturalnie w przyrodzie – zostały wyhodowane około 300 lat temu przez przypadkowe skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Współcześnie istnieje kilka tysięcy odmian truskawek. Uprawiane są w niemal wszystkich krajach z klimatem umiarkowanym oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Owocują od połowy maja do późnej jesieni (okresy owocowania są różne w zależności od gatunku). Wśród światowych producentów truskawek pierwsze miejsce zajmują Stany Zjednoczone. Polska (z produkcją około 200 000 ton rocznie) plasuje się na siódmej pozycji.

Zobacz film: Co warto wiedzieć kupując truskawki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Truskawki – wartości odżywcze

Walory smakowe truskawek czynią z nich jedne z najbardziej lubianych krajowych owoców. Warto je spożywać również ze względu na bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C – w 100 g znajduje się aż 60 mg kwasu askorbinowego (średnie dzienne zapotrzebowanie to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety). Owoce dostarczają także witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E.

Wyjątkowe właściwości zdrowotne truskawek wynikają z szeregu obecnych w nich składników mineralnych. Do najcenniejszych należą: potas (aż 153 mg w 100 g owoców), fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan. Ponadto truskawki zawierają sporo błonnika pokarmowego oraz takich korzystnych dla organizmu ludzkiego substancji, jak bromelina, kwercetyna, kwas elagowy, fitoncydy, antocyjany (owoce zawdzięczają im czerwoną barwę), pektyny i sole organiczne.

Właściwości prozdrowotne truskawek

Substancje zawarte w truskawkach wzmacniają odporność organizmu (witamina C jest niezbędna do produkcji białych krwinek), działają przeciwzapalnie (dzięki właściwościom antocyjanów), bakteriobójczo i antywirusowo (za sprawą fitoncydów).

Truskawki są bogatym źródłem antyoksydantów – witaminy C, A, kwercetyny, manganu, kwasu elagowego. Przeciwutleniacze, zwalczając nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują mutacje komórek, tym samym zapobiegają chorobom nowotworowym.

Dieta bogata w truskawki wpływa korzystnie na układ krążenia. Zawarty w owocach potas zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i obniża ciśnienie krwi. Korzystnie na pracę serca wpływają także błonnik, witamina C i magnez. Substancje, takie jak antocyjany, kwercetyna czy witaminy z grupy B, przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej, rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i utrzymują na stałym poziomie „dobry” cholesterol (HDL). Zawarte w truskawkach żelazo, wspomagając procesy krwiotwórcze, ogranicza ryzyko anemii.

Obecne w truskawkach witaminy z grupy B i magnez regulują pracę układu nerwowego, obniżają napięcie i wpływają na dobre samopoczucie. Korzystnie na pracę mózgu oddziałują zawarte w owocach antyoksydanty, potas (polepsza koncentrację), a także mangan, który sprzyja szybkiemu przekazywaniu impulsów nerwowych, poprawia pamięć i zapobiega zmęczeniu. Mangan jest także ważnym budulcem hormonu tarczycy – tyroksyny.

Wapń, fosfor i mangan, których dostarczają truskawki, mają wpływ na utrzymanie prawidłowego uwapnienia kośćca. Zapobiegają osteoporozie, co pośrednio przekłada się na mniejszą częstotliwość występowania zapaleń stawów i złamań kości.

Zawarta w truskawkach witamina C łagodzi stany uczuleniowe. Antyalergicznie działa także kwercetyna – łagodzi takie objawy, jak nieżyt nosa, łzawienie oczu czy pokrzywka. Redukuje nawet dolegliwości związane z astmą. Ostrożność powinny jednak zachować osoby uczulone na salicylany, które występują w truskawkach w sporych ilościach.

Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Ponadto są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, dlatego nie tylko zapobiegają rozwojowi cukrzycy, ale też są bezpieczną przekąską dla diabetyków.

Dzięki zawartym w truskawkach minerałom spożywanie tych owoców wpływa oczyszczająco i odkwaszająco na organizm. Potas ułatwia pracę nerek i działa moczopędnie. Wapń i magnez to makroelementy silnie alkalizujące (zasadotwórcze).

Smakowite sezonowe owoce zawierają pektyny, błonnik i kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Procesy te usprawnia także bromelina (enzym, który wspomaga metabolizm białek) oraz mangan (ułatwia trawienie tłuszczu, chroni przed wzdęciami i zaparciami). Dzięki tym właściwościom truskawki stanowią doskonałą podstawę diet odchudzających. Mają w dodatku bardzo niską wartość kaloryczną (około 30 kcal w 100 g), a dzięki sporej zawartości błonnika są sycące.

Dobroczynne właściwości truskawek wpływają na kondycję skóry. Zawarte w owocach antyoksydanty opóźniają jej starzenie się, antocyjany i fitoncydy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Fosfor wzmacnia włosy i paznokcie. Na bazie wyciągów z truskawek (m.in. z pestek) powstaje wiele preparatów kosmetycznych do pielęgnacji całego ciała.

Zobacz film: Wybierz najlepsze, truskawki polskie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
3
Polecamy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Egzotyczne owoce.
Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości TVN zdrowie
Karambola – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Karambola – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?