Polub nas na Facebooku
Czytasz: Flawonoidy w profilaktyce i terapii – właściwości, działanie i występowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Flawonoidy w profilaktyce i terapii – właściwości, działanie i występowanie

warzywa, owoce

Fot. Betsie Van der Meer / Getty Images

Flawonoidy to związki pochodzenia roślinnego, które wspierają funkcjonowanie organizmu człowieka. Dzięki swoim właściwościom wykazują m.in. działanie przeciwnowotworowe, dlatego powinny znajdować się w wielu produktach codziennej diety.

Flawonoidy zaliczane są do grupy polifenoli, a jeszcze szerzej do naturalnych związków roślinnych, tzw. fitozwiązków. Sklasyfikowano ok. 4 tys. flawonoidów, w których znajdują się np. glikozydy flawonoidowe i izoflawonoidy. Występują głównie w roślinach – najczęściej w warzywach i owocach. Nadają im barwę i pełnią funkcje ochronne. Z kolei dla człowieka największą wartością są ich właściwości przeciwutleniające. Flawonoidy są łatwo dostępne, dlatego stosuje się je nie tylko do leczenia i profilaktyki, ale także jako składnik w kosmetyce.

Flawonoidy (bioflawonoidy) – czym są? Preparaty i ich działanie

Flawonoidy mają właściwości, które powinna docenić każda dbająca o swoje zdrowie osoba. Substancje te mają m.in. działanie: przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Pomagają także w detoksykacji i uszczelniają naczynia. Ponadto wykazują właściwości spazmolityczne, hipotensyjne, moczopędne i przeciwarytmiczne. To właśnie flawonoidy (bioflawonoidy) skutecznie obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają wątrobę z toksyn, a także wzmacniają działanie układu krwionośnego. Obecne w organizmie umożliwiają szybsze przyswojenie witaminy C. Dodatkowo skutecznie chronią przed chorobami oczu. Warto podkreślić, że to właśnie ich działanie przeciwutleniające jest dla człowieka szczególnie istotne. Jeśli w organizmie stężenie flawonoidów jest wysokie, umożliwia to niszczenie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania różnych chorób, w tym nowotworowych.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Flawonoidy – występowanie

Flawonoidy są popularne, dlatego ich występowanie jest rozległe. Według klasyfikacji obecnie wyróżnia się nawet 4 tys. tego typu związków. Są m.in. w warzywach i owocach (liście, kwiaty, owoce i nasiona). Nadają im barwę, dlatego najwięcej jest ich w produktach mających intensywny kolor. Ich źródłem są m.in. czerwone i fioletowe pokarmy, np. papryka, porzeczka, winogrona i aronia. Znajdują się także m.in. w: kaszy gryczanej, jabłkach, cebuli, pomidorach, sałacie, roślinach strączkowych, kakao i brokułach. Można je spotkać również w ziołach i napojach, takich jak: zielona herbata, kawa, piwo czy czerwone wino. 

Szacuje się, że człowiek spożywa dziennie ok. 1 g flawonoidów. Zależne jest to jednak od nawyków żywieniowych – zdrowa dieta bez używek z pewnością będzie obfitować w te związki. Ze względu na ich szeroką dostępność realizacja powyższej normy nie jest trudnym zadaniem. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej, warto jesienią i zimą korzystać z mrożonych warzyw i owoców, które dostarczą składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Flawonoidy są dostępne także w lekach opartych na naturalnych składnikach. Znajdują się w preparatach z głogiem, lipą bądź czarnym bzem. Są również w środkach zażywanych przez osoby chorujące na serce lub wątrobę czy przez kobiety wchodzące w okres menopauzy.

Flawonoidy występują także w kosmetykach. Wzbogacają głównie skład produktów przeciwstarzeniowych. Swoim działaniem wzmacniają także preparaty przeznaczone do cery tłustej bądź naczynkowej. Badania potwierdzają, że dzięki zawartości flawonoidów w składzie kosmetyki ujędrniają i napinają skórę, a także nadają jej miękkości. Związki te są również stosowane w środkach przeciwłupieżowych.

Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Czy warto je stosować?

Szeroki zakres działania flawonoidów wpływa na to, że bardzo często stosowane są zarówno w profilaktyce, jak i terapii. Fitozwiązki są przede wszystkim używane w zapobieganiu nowotworom. Oprócz tego, że działają antyoksydacyjnie, to dodatkowo pomagają w aktywacji substancji, które blokują replikację DNA komórek rakowych. Ponadto flawonoidy stosowane są u osób borykających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Właśnie ta grupa chorób stanowi najczęstszą przyczynę zgonów Polaków, dlatego też istotne jest nie tylko leczenie, ale również działania profilaktyczne. Badania dowodzą, że produkty zawierające flawonoidy skutecznie obniżają ryzyko zachorowania. M.in. odpowiadają za uelastycznienie naczyń, obniżają frakcję „złego” cholesterolu i zmniejszają proces zapalny w przebiegu miażdżycy. Inną chorobą cywilizacyjną, którą można skutecznie zwalczać i zapobiegać jej powstawaniu dzięki flawonoidom, jest cukrzyca. Związki te przede wszystkim stymulują syntezę insuliny, co w konsekwencji umożliwia jej regulację.

Ponadto flawonoidy w profilaktyce bardzo często stanowią składnik zalecanych suplementów diety. Warto jednak pamiętać, że także ich nadmiar może negatywnie wpływać na organizm i zachować umiar w ich stosowaniu.

Zobacz film: Czy dieta Dukana jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

  1. M. Maciejewska, H. Czeczot, Flawonoidy w profilaktyce i terapii
  2. Flawonoidy – budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych
  3. Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
29
4
Polecamy
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne!
Dlaczego warto je jeść?
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne! Dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Chcesz być zdrowy?
Tych składników nie może zabraknąć w twojej diecie!
Chcesz być zdrowy? Tych składników nie może zabraknąć w twojej diecie! Dzień Dobry TVN
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce TVN zdrowie
Antocyjany i ich właściwości.
Które warzywa je zawierają?
Antocyjany i ich właściwości. Które warzywa je zawierają? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby