Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta pomidorowa - zdrowy i pyszny  sposób na zrzucenie 2 kg w 10 dni!
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta pomidorowa - zdrowy i pyszny  sposób na zrzucenie 2 kg w 10 dni!

osoba, która kroi pomidory

Fot: Chris Cole / gettyimages.com

Dieta pomidorowa bazuje na jadłospisie z ujemnym bilansem energetycznym - nie obędzie się więc bez ograniczenia kalorii. Dobra wiadomość jest taka, że dzięki cennym właściwościom pomidorów ta niskokaloryczna dieta  korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu.

Diety redukcyjne oparte na jednym produkcie zwykle powodują szybką utratę wagi, ale są wyniszczające dla organizmu. Dziesięciodniowa dieta pomidorowa umożliwia pozbycie się paru zbędnych kilogramów w rozsądnym tempie. Przy wdrożeniu odpowiednich nawyków żywieniowych po jej zakończeniu nie powoduje efektu jojo. Mimo znacznej redukcji wartości energetycznej posiłków pozwala skomponować pełnowartościowe menu. Dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym pomidorów dostarcza organizmowi wielu składników, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia.

Pomidory i sok pomidorowy a dieta odchudzająca

Pomidor i jego przetwory doskonale nadają się na podstawę diety odchudzającej. Zarówno średniej wielkości warzywo (ważące 150–200 g), jak i szklanka niesłodzonego soku pomidorowego (200 ml) mają niewielki wpływ na wartość energetyczną codziennego jadłospisu, ponieważ dostarczają zaledwie 30–40 kcal. Ich indeks glikemiczny równy 30 nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi. Witamina C ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Moczopędne działanie potasu umożliwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Obecny w pomidorach błonnik usprawnia perystaltykę jelit, a także na długo zapewnia uczucie sytości, co pozwala uniknąć podjadania między zasadniczymi posiłkami.

Dieta pomidorowa – zasady

Na diecie pomidorowej można schudnąć około 1,5–2 kg. Trwa 10 dni i można powtarzać ją raz w miesiącu. Wartość energetyczna codziennego jadłospisu powinna odpowiadać połowie średniego zapotrzebowania – w przypadku kobiet jest to około 1000 kcal, a mężczyzn – 1250 kcal. Komponując menu, należy opierać się na zasadach zdrowego odżywiania – dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych (witamin, minerałów, aminokwasów, tłuszczów nienasyconych), w ciągu dnia spożywać regularnie 5 niewielkich posiłków i wypijać minimum 2 l płynów.

Dieta pomidorowa to jadłospis smaczny i urozmaicony. W jego skład wchodzą warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chude ryby, białe mięso, odtłuszczony nabiał, jaja, oleje roślinne, przyprawy.

Do każdego dania włącza się pomidory i ich przetwory (soki, przeciery, koncentraty itd.), których wartościowy skład zapobiega wielu możliwym w dietach redukcyjnych niedoborom pokarmowym. Co więcej, te niskokaloryczne warzywa umożliwiają zwiększenie objętości posiłków przy ujemnym bilansie energetycznym. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków pomidorów o rozmaitych smakach, co dodatkowo pozwala uniknąć monotonii w diecie. Najwartościowsze są te warzywa, które dojrzewały w słońcu – można je poznać po wyrazistym zapachu przy szypułce. Unikać należy jedynie pomidorów w puszcze, ponieważ często są dosładzane i zawierają substancje konserwujące.

Przepisy na pyszne i zdrowe dania z pomidorów:

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Pyszne kiszone pomidory

Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami

Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa)

Zobacz, jak zrobić zdrowe przetwory z pomidorów.

Źródło: x-news

Pomidory a zdrowa dieta

Pomidory można wykorzystać w sztuce kulinarnej na bardzo wiele sposobów. Ich zaletą jest to, że nie tracą najważniejszych walorów odżywczych w procesie obróbki termicznej. Z korzyścią dla zdrowia można spożywać je nie tylko na surowo, ale także w postaci soków, zup, sosów, farszów, zapiekanek. Zasobne w cenne dla organizmu składniki są także pomidory suszone. Z tego względu dieta bogata w pomidory nie jest nudna, nawet jeśli stanowią one bazę większości posiłków.

Pomidory zawierają bardzo dużo witamin – w szczególności witaminę C, ale także K, E, A, B1, B2, B3, B6 i B9. Są przede wszystkim doskonałym źródłem potasu, ale dostarczają też sporo fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz nieczęsto spotykanych w produktach spożywczych mikroelementów, takich jak mangan, miedź czy kobalt. Pomidory zasobne są także w błonnik i cenne dla zdrowia flawonoidy i karotenoidy. Na szczególną uwagę zasługuje likopen – czerwony barwnik o niezwykle silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Lista prozdrowotnych właściwości pomidorów jest długa. Regularne spożywanie tych warzyw:

  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • ogranicza ryzyko kancerogenezy i zmian neurodegeneracyjnych,
  • zapobiega schorzeniom układu sercowo-naczyniowego,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • zapewnia odpowiednie napięcie mięśniowe,
  • reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową,
  • wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia działanie narządu wzroku i przeciwdziała częstym chorobom oczu,
  • poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci, naczyń krwionośnych, stawów i kości.

Komu posłuży dieta pomidorowa?

Uderzeniowa dieta pomidorowa przynosi efekty, które posłużą nie tylko osobom walczącym z nadwagą. Zaleca się ją jako formę detoksykacji organizmu i usunięcia z niego nadmiaru płynów. Jest pomocna w przypadku nadciśnienia, łagodzi problemy trawienne, wzmacnia naturalną odporność. Dostarcza brakujących składników odżywczych w przypadku przemęczenia, przewlekłego stresu, problemów z koncentracją i zapamiętywaniem.

Ponieważ dieta pomidorowa ma charakter redukcyjny, nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i w okresie laktacji, dzieci i młodzież, a także osoby wykonujące pracę fizyczną. Ze względu na właściwości pomidorów przeciwwskazaniem do spożywania ich w dużej ilości są także niektóre choroby nerek, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa, refluks żołądkowo-przełykowy.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

 Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?