Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis

Getty Images i Archiwum prywatne

Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj przepis znanej dietetyczki Agnieszki  Pisały-Topczewskiej w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po kroku  pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Ze względu na bogactwo wartości odżywczych pomidorów ich stała obecność w diecie wiąże się z szeregiem skutków prozdrowotnych:

  •     opóźniają procesy starzenia się i działają antynowotworowo – przeciwutleniacze (likopen, witaminy) zwalczają szkodliwe wolne rodniki,
  •     obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia – błonnik, potas, witamina C, miedź i magnez wpływają korzystnie na pracę serca, likopen zmniejsza ryzyko zawałów, a także spowalnia zmiany miażdżycowe, witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, witaminy z grupy B podnoszą ilość „dobrego” cholesterolu we krwi i ograniczają odkładanie się „złego”, witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, kobalt i żelazo biorą udział w tworzeniu hemoglobiny,
  •     wzmacniają odporność – witamina C jest niezbędna do produkcji limfocytów (aby nie dopuścić do jej straty, nie należy łączyć pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym niszczący kwas askorbinowy),
  •     wspomagają trawienie – błonnik wspiera pracę jelit i usuwa resztki pokarmowe, mangan poprawia przemianę materii,
  •     działają moczopędnie – potas powoduje obniżenie ciśnienia krwi,
  •     regulują pracę układu nerwowego – witaminy z grupy B i brom łagodzą napięcie, redukują stres,
  •     wpływają korzystnie na samopoczucie – kwas foliowy wspomaga produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny (hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój, sen, apetyt), potas poprawia koncentrację.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zjedz zdrowy obiad i pozbądź się zbędnych kilogramów!

Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis

Składniki:

  • 150 g włoszczyzny 

  • 1 mała cebula

  • 1 szklanka soku pomidorowego 

  • 3 łyżki startych orzechów włoskich 

  • 1 łyżka jogurtu greckiego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

  • 30 g ryżu

  • tymianek

  •  sól i pieprz

  • natka pietruszki


Sposób przyrządzania:

Ugotować wywar z włoszczyzny, dodać podduszoną na oliwie cebulę i sok pomidorowy, a następnie starte orzechy włoskie i chwilę gotować. Doprawić do smaku tymiankiem, solą, pieprzem, jogurtem greckim i posypać natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę zalać osobno ugotowany ryż.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie:  Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis

Zobacz także video:  Pomidory to samo zdrowie! 5 powodów dla których warto je jeść

x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni