Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną - składniki i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną - składniki i kcal

Faszerowane pomidory to doskonała propozycja na obiad, a wypełnieniem dla nich będzie farsz na bazie kaszy jaglanej. Jak przygotować takie danie i jakie będzie miało wartości odżywcze? W cyklu #ObiadNaZdrowie znajdziesz zawsze prosty, zdrowy i tani przepis na obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Pomidor to warzywo, które Polacy szczególnie sobie upodobali. Zazwyczaj jednak jemy go na surowo – w sałatce czy na kanapce – lub przygotowujemy z nich domowy koncentrat do zupy pomidorowej. A szkoda, bo można je podawać na różne sposoby, choćby pieczone i nadziewane.

Pomidory - dlaczego warto jeść pomidory? 

Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która poza wzmacnianiem odporności zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się powstania zmian nowotworowych. Dostarczają także witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i pomagają się zrelaksować. Zawarta w warzywie witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość. Pomidor to także cenna porcja błonnika, witaminy A oraz E. Błonnika potrzebuje układ pokarmowy, witamina A wspomaga oczy oraz poprawia wygląd skóry. Witamina E – spowalnia proces starzenia się skóry.

Czy pomidor i świeży ogórek to dobre połączenie? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6.

Po to niezwykle smaczne warzywo powinny sięgać przede wszystkim te osoby, które maja problemy z układem krążenia. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga wyregulować szalejące ciśnienie tętnicze.

Ale to jest w nich najcenniejsze. Najbardziej wartościowym składnikiem pomidorów jest likopen, który jako jeden z niewielu wartościowych związków, lepiej wchłania się po obróbce. Dlaczego jest taki ważny? Likopen wspomaga pracę układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu, ale przede wszystkim jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Badania pokazują, że związek chroni przed rozwojem raka piersi, prostaty, skóry, a także szyjki macicy.

Kasza jaglana - jakie ma wartości odżywcze? 

Od pewnego czasu kasza jaglana cieszy się bardzo dużą popularnością. I dobrze, bo stanowi doskonałe źródło potasu, magnezu oraz żelaza. Dostarcza także błonnika oraz wapnia, tego ostatniego potrzebuje cały układ kostny. Zawiera także krzem, który wspomaga trawienie. Z jedzenia kaszy jaglanej muszą zrezygnować osoby chore na cukrzycę. Po ugotowaniu jej indeks glikemiczny bardzo się podnosi.

Zobacz film i poznaj najlepszy przepis na kaszę jaglaną

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: X-Bank Gallery.

Jak przygotować pomidory faszerowane kasza jaglaną (przepis na 4-5 porcji)?

Dopełnieniem farszu może być cukinia, cebula i czosnek. Te ostanie warzywa to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Świetnie zwalczają infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.

  • 300 gramów pomidorów
  • 90 g kaszy jaglanej suchej
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 cukinia (mała)
  • 1 cebula
  • oregano, kurkuma, sól morska, pieprz
  • olej rzepakowy (ok. 2 łyżek)

Pomidory trzeba bardzo dokładnie umyć. Odciąć górną część i oczyścić z gniazd nasiennych, które należy podzielić na mniejsze kawałki. Następnie myjemy cukinię (jeśli jest młoda nie ma potrzeby usuwać nasion). Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po kilimu minutach dodajemy gniazda nasienne z pomidorów, suszone pomidory pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodajemy kasze jaglaną i dusimy wszystko przez kilka minut. Kiedy masa będzie gotowa i trochę ostygnie można napełniać nią pomidory. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez dwadzieścia minut.

Jaką wartość odżywczą mają tak podane pomidory (wartości dla jednej porcji)?

Kcal
125
Białko
4
Tłuszcz 4,22
Węglowodany
18
Błonnik
2,8
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
99
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?