Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis

Produkty z pomidorów na stole.

Fot. AlexPro9500 / Getty Images

Suszone pomidory mają wiele zastosowań w kuchni – można je z powodzeniem dodawać do sałatek, dań obiadowych oraz do kanapek. Można także przygotować z nich pastę do pieczywa, która świetnie smakuje. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić pastę z suszonych pomidorów.

Suszone pomidory przywędrowały do Polski z Włoch, gdzie suszono je na słońcu w celu uzyskania mocniejszego smaku. Za czerwony kolor pomidorków odpowiada likopen, czyli bardzo silny przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki. W przypadku suszonych pomidorów, a więc tych poddanych obróbce cieplnej ilość likopenu… nie zmienia się! Staje się on za to dużo łatwiej przyswajalny. Dodatkowo olej, w którym pomidorki są przechowywane ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Suszone pomidory mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny. Poprawiają kondycję skóry i oczu, regulują metabolizm cukru, a także poprawiają krzepliwość krwi (dzięki zawartości beta-karotenu). Niestety są dosyć kaloryczne – w 100 g znajdziemy 258 kcal. Niestety kupowane w sklepach suszone pomidory zawierają dużo sodu, czyli popularnej soli, gdyż producenci solą je w celu pozbawienia wody. 100 g suszonych pomidorów zawiera 0,11 g sodu (w przypadku dorosłych dzienna dawka nie powinna przekraczać 5 g, niemowląt - 0,12 g, a w przypadku dzieci - 0,75 g).

WAŻNE! Kupując suszone pomidory należy zwrócić uwagę na zalewę – najzdrowszą opcją są suszone pomidory w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek i oleju sojowym. Powinno się unikać: oleju słonecznikowego, kukurydzianego, z pestek winogron.

Pasta z suszonych pomidorów – przepisy

Przepisów na pastę jest bardzo dużo, różnią się one nieznacznie, a wszystko zależy w dużej mierze od waszych preferencji.

Suszone pomidory z chili:

Składniki:

  • 15 suszonych pomidorków
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki octu winnego
  • 6 krążków chili

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Kcal (100 g) 240
Białko 12.14
Tłuszcz 2.53
Węglowodany 41.9
Błonnik 10.55

Suszone pomidory z ziołami

Składniki:

  • Słoik suszonych pomidorów
  • Świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • Mieszkanka ziół prowansalskich
  • Oliwa (może być także ta z zalewy)
  • Świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i gotowe!

Pasta serowo-pomidorowa

Składniki:

  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Kapary
  • Słoik suszonych pomidorów
  • Chudy biały ser
  • Bazylia, pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni, po czym dodać kapary, ser i pomidory. Wszystko przełożyć do blendera i gotowe. Należy doprawić do smaku pieprzem i bazylią.

Składniki odżywcze suszonych pomidorów (podane na 100 g):

  • Tiamina – 0.528 mg
  • Ryboflawina - 0.489 mg
  • Niacyna - 9.050 mg
  • Witamina B6 - 0.332 mg
  • Kwas foliowy - 68 µg
  • Witamina A - 874 IU
  • Witamina E - 0.01 mg
  • Witamina K - 43 µg
  • Witamina C - 39.2 mg
  • Cynk - 1.99 mg
  • Sód - 107 mg
  • Fosfor - 356 mg
  • Magnez - 194 mg
  • Żelazo - 9.09 mg
  • Wapń - 110 mg
  • Potas - 3427 mg

Czy to prawda, że nie można łączyć pomidora z ogórkiem? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?