Suszone pomidory przywędrowały do Polski z Włoch, gdzie suszono je na słońcu w celu uzyskania mocniejszego smaku. Za czerwony kolor pomidorków odpowiada likopen, czyli bardzo silny przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki. W przypadku suszonych pomidorów, a więc tych poddanych obróbce cieplnej ilość likopenu… nie zmienia się! Staje się on za to dużo łatwiej przyswajalny. Dodatkowo olej, w którym pomidorki są przechowywane ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Suszone pomidory mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny. Poprawiają kondycję skóry i oczu, regulują metabolizm cukru, a także poprawiają krzepliwość krwi (dzięki zawartości beta-karotenu). Niestety są dosyć kaloryczne – w 100 g znajdziemy 258 kcal. Niestety kupowane w sklepach suszone pomidory zawierają dużo sodu, czyli popularnej soli, gdyż producenci solą je w celu pozbawienia wody. 100 g suszonych pomidorów zawiera 0,11 g sodu (w przypadku dorosłych dzienna dawka nie powinna przekraczać 5 g, niemowląt - 0,12 g, a w przypadku dzieci - 0,75 g).
WAŻNE! Kupując suszone pomidory należy zwrócić uwagę na zalewę – najzdrowszą opcją są suszone pomidory w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek i oleju sojowym. Powinno się unikać: oleju słonecznikowego, kukurydzianego, z pestek winogron.
Pasta z suszonych pomidorów – przepisy
Przepisów na pastę jest bardzo dużo, różnią się one nieznacznie, a wszystko zależy w dużej mierze od waszych preferencji.
Suszone pomidory z chili:
Składniki:
- 15 suszonych pomidorków
- Ząbek czosnku
- Pół łyżeczki octu winnego
- 6 krążków chili
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Kcal (100 g) | 240 |
---|---|
Białko | 12.14 |
Tłuszcz | 2.53 |
Węglowodany | 41.9 |
Błonnik | 10.55 |
Suszone pomidory z ziołami
Składniki:
- Słoik suszonych pomidorów
- Świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
- Mieszkanka ziół prowansalskich
- Oliwa (może być także ta z zalewy)
- Świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i gotowe!
Pasta serowo-pomidorowa
Składniki:
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Kapary
- Słoik suszonych pomidorów
- Chudy biały ser
- Bazylia, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni, po czym dodać kapary, ser i pomidory. Wszystko przełożyć do blendera i gotowe. Należy doprawić do smaku pieprzem i bazylią.
Składniki odżywcze suszonych pomidorów (podane na 100 g):
- Tiamina – 0.528 mg
- Ryboflawina - 0.489 mg
- Niacyna - 9.050 mg
- Witamina B6 - 0.332 mg
- Kwas foliowy - 68 µg
- Witamina A - 874 IU
- Witamina E - 0.01 mg
- Witamina K - 43 µg
- Witamina C - 39.2 mg
-
Cynk - 1.99 mg
- Sód - 107 mg
- Fosfor - 356 mg
- Magnez - 194 mg
- Żelazo - 9.09 mg
- Wapń - 110 mg
- Potas - 3427 mg
Czy to prawda, że nie można łączyć pomidora z ogórkiem? Zobaczcie sami: