W czasie jesienno-zimowym poza syropem z czosnku, można również przygotować napar z innych roślin, które mają zastosowanie w medycynie naturalnej. Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie syropu z cebuli, prawoślazu lub młodych pędów sosny.
Syrop z czosnku - wartości odżywcze czosnku
Czosnek zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczny (7 kcal), dlatego często wykorzystuje się go jako naturalny środek zwalczający przeziębienie. W składzie czosnku można znaleźć olejki lotne oraz eteryczne, flawonoidy, witaminy z grupy B oraz C, potas, żelazo, a także magnez, siarkę i selen. Głównym olejkiem lotnym jest allicyna, którego najwięcej wydziela się ze świeżo zerwanego warzywa. Poza tym działanie allicyny porównywane jest z bakteriobójczym działaniem penicyliny. Czosnek posiada również naturalne antyoksydanty, dzięki którym ma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe.
Czy czosnek leczy? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:
Syrop z czosnku - właściwości czosnku
Przede wszystkim czosnek pomaga zwalczać infekcje bakteryjne górnych dróg oddechowych, ponieważ zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii, w tym pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców. Poza tym zapobiega zawałowi serca oraz udarowi mózgu, ponieważ ma właściwości przeciwzakrzepowe, a także obniża ciśnienie tętnicze. Niweluje również powstałe zmiany miażdżycowe. Czosnek wpływa także korzystnie na układ trawienny, zwiększając wydzielanie żółci i trawienie jedzenia. Dzięki temu zmniejsza wzdęcia. Pomaga również zwalczać bakterie takie jak owsiki, glisty czy tasiemce. Ma także działanie antynowotworowe, zmniejszając ryzyko wystąpienie raka żołądka. Częste jedzenie czosnku wpływa również korzystnie na wygląd skóry, ponieważ niszczy wolne rodniki, a także zapobiega powstawaniu nowych. Chroni także neurony u osób starszych, poprawiając funkcjonowanie mózgu.
Syrop z czosnku - przeciwwskazania
Przy wszystkich zaletach czosnku, warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość zjedzonego czosnku może powodować biegunkę, wymioty, zawroty głowy lub uczucie zmęczenia. Czasami wywołuje również alergię w postaci wysypki lub czerwonych plam na skórze. Czosnku nie mogą jeść osoby, które są przygotowywane do operacji, ponieważ warzywo rozrzedza krew, a także wysokociśnieniowcy. Warzywa powinny także unikać chorzy mający problemy z żołądkiem, ponieważ jedzenie czosnku w połączeniu z przyjmowanymi lekami, może zwiększać bóle.
Syrop z czosnku - co można zrobić z czosnku?
Z czosnku można zrobić domową miksturę, która zmniejsza obrzęk w gardle. Do podgrzanego mleka z masłem wystarczy wrzucić sprasowany czosnek i dodać dla smaku łyżeczkę miodu. Warto przygotować również nalewkę, w której warzywo jest zalewane 0,5 l wódki. Miksturę można pić dwa razy dziennie po 10 - 20 kropli. Nalewka pomaga na bóle reumatyczne, ma również działanie przeciwmiażdżycowe, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Miksturę należy pić przez miesiąc, a następnie zrobić kilka tygodni przerwy. Warto również wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi zawiera najwięcej tlenku siarki, dlatego jest najzdrowszym rodzajem czosnku. Poza tym warzywo zwiększa odporność na wirusy i grzyby.
Syrop z czosnku - przepis
Do przygotowania syropu z czosnku potrzebne są dwie główki polskiego różowego czosnku, wyciśnięty sok z trzech cytryn oraz jedna szklanka przegotowanej, zimnej wody. Można również dodać 3 łyżki miodu lipowego, który ma właściwości rozgrzewające i napotne. Przed rozpoczęciem mieszania składników, czosnek należy przepuścić przez praskę, a następnie odstawić go na 10 minut. Do wyparzonego słoika wlewa się sok z cytryny, który może zawierać pestki i miąższ, sproszkowany czosnek oraz miód. Następnie należy wymieszać składniki, zakręcić słoik i schować do lodówki na co najmniej trzy doby. Po tym czasie można pić miksturę, która po otwarciu może stać w chłodnym miejscu 2 - 3 tygodnie. Do czosnkowego syropu warto dodać również imbir, ocet jabłkowy lub wymieszać czosnek z cebulą. W tym wypadku skutecznemu działaniu towarzyszy również intensywny zapach i smak, który można zneutralizować żując goździki lub natkę pietruszki, popić czerwonym winem, jogurtem lub mlekiem. Dobrym rozwiązaniem jest także gryzienie ziaren kawy, spróbowanie łyżeczki miodu lub zjedzenie jabłka.
Syrop z czosnku - dawkowanie
Syrop z czosnku można pić profilaktycznie. Jedna łyżeczka naparu przed snem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych wystarczy, żeby uchronić się przed przeziębieniem. Natomiast w przypadku nasilających się objawów, w tym mokrego czy suchego kaszlu i bólu gardła, maluchy i osoby dorosłe mogą zwiększyć dawkowanie leku do 3 łyżeczek na dobę.