Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naturalne antybiotyki. Które z nich są najsilniejsze?
menu
Polub nas na Facebooku

Naturalne antybiotyki. Które z nich są najsilniejsze?

Kurkuma

Fot: lacaosa / gettyimages.com

Najsilniejszym naturalnym środkiem bakteriobójczym jest czosnek, który stosuje się w leczeniu grypy, przeziębieniu, zaburzeniach jelitowych i zapaleniu zatok. Dobrym lekarstwem dla dzieci jest kurkuma. Natomiast syrop z cebuli jest naturalnym środkiem bakteriobójczym, który zabija groźne infekcje.

Antybiotyki są niewątpliwie jednym z najważniejszych wynalazków XX w. Pierwszym znanym człowiekowi antybiotykiem była penicylina, którą odkrył szkocki lekarz mikrobiologii Aleksander Fleming.

Zbyt częste stosowanie syntetycznych antybiotyków

Wiele chorób, które w poprzednich wiekach zabijały miliony osób, teraz leczy się dzięki antybiotykom. Eksperci jednak alarmują, że pacjenci nadużywają syntetycznych odmian tej substancji. Antybiotyki działają jedynie na infekcje bakteryjne oraz grzybicze, jednak ludzie używają ich również przy zakażeniach wirusowych. Częste i długotrwałe stosowanie takich środków obniża znacznie odporność organizmu, ponieważ działają zabójczo na naturalną florę bakteryjną człowieka. Nie powinno używać się antybiotyków przy przeziębieniach, grypie oraz katarze. Stosowanie takich substancji powinno być zawsze ostatecznością. Natura obdarzyła ludzkość naturalnymi środkami bakteriobójczymi, które zarówno wspomagają walkę z zakażeniami bakteryjnymi, jak i są bezpieczne dla zdrowia (wzmacniają układ odpornościowy). Warto sięgać po stare przepisy babć z wykorzystaniem leczniczych roślin i przypraw. Można ich używać bez ograniczeń, bo nie istnieje ryzyko uodpornienia na nie.

Zobacz film: Prozdrowotna moc czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czosnek – najsilniejszy naturalny środek bakteriobójczy pochodzenia naturalnego

Numerem 1 naturalnych środków bakteriobójczych pochodzenia naturalnego jest czosnek. Jest on niezastąpiony w zapobieganiu groźnym chorobom. Szczególnie skuteczny jest w leczeniu grypy, przy zapaleniu zatok przynosowych, przy przeziębieniu i zaburzeniach jelitowych. Jego główny składnik, allicyna, niszczy drobnoustroje, takie jak paciorkowce, gronkowce i bakterie E. coli. Warto jeść go regularnie dla profilaktyki. Najlepiej zjadać go w nieprzetworzonej formie, np. na kanapce. W celu zneutralizowania jego silnego zapachu można do czosnkowej kanapki dodać zioła, np. pietruszkę, miętę, koper włoski lub kardamon.

Cebula – warzywo o działaniu bakteriobójczym

Cebula, zaraz po czosnku, jest jedną z najlepszych roślin o działaniu bakteriobójczym. Jest szczególnie skuteczna przy zwalczaniu chorób górnych dróg oddechowych i układu pokarmowego. Zawiera allicynę i fitoncydy, które hamują rozwój bakterii. W celu leczenia przeziębienia, kaszlu i zbicia gorączki warto pić własnoręcznie zrobiony syrop z cebuli.

Syrop z cebuli

Składniki:

  • jedna dorodna cebula,
  • cukier.

Czas przygotowania: 24 h.

Poziom trudności: łatwe.

Przygotowanie:

  • Pokrój cebulę w plasterki lub kosteczkę.
  • Zasyp cukrem.
  • Odstaw na 24 godziny w zaciemnione miejsce.
  • Przyjmuj łyżeczkę syropu 3 razy na dobę.

Kurkuma – naturalny środek bakteriobójczy dla dzieci

Kurkuma to roślina pochodząca z Indii i jest otrzymywana z korzenia ostryżu. Jest ona od dawna używa w medycynie Dalekiego Wschodu. Zawiera kurkuminę, czyli silny przeciwutleniacz, który odpowiada za jej żółtopomarańczowy kolor. Kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Znajduje zastosowanie w łagodzeniu bólów miesiączkowych, oraz w dolegliwościach układu trawiennego. Warto łączyć ją z czarnym pieprzem, który zwiększa przyswajanie kurkuminy oraz z imbirem, który również ma działanie przeciwzapalne i stosuje się go w leczeniu przeziębienia.

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Szot na przeziębienie

Składniki:

  • 1 korzeń imbiru,
  • garść małych korzeni kurkumy,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • cytryna,
  • cynamon.

Czas przygotowania: 10 min.

Poziom trudności: łatwe.

Przygotowanie:

  • Pozbądź się twardych i zgrubiałych części korzeni kurkumy i imbiru.
  • Z oczyszczonych korzeni wyciśnij sok za pomocą wyciskarki. Jeśli nie masz wyciskarki, zalej wrzątkiem korzenie, a następnie odcedź.
  • Do wyciśniętego płynu dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę pieprzu i cynamonu.
  • Pij dla wzmocnienia w okresie jesienno-zimowym lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie.

Chrzan – korzeń o działaniu przeciwwirusowym

Naturalnym środkiem bakteriobójczym, który można znaleźć na przydrożach i przylesiach jest chrzan. Był on kiedyś znany jako lek przeciw przeziębieniu, ale aktualnie używa się go jedynie jako dodatku do potraw na stole wielkanocnym. Świeży korzeń chrzanu ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze oraz wykrztuśne w nieżytach górnych dróg oddechowych. Zawiera fitoncydy, lizozym i alkohol fenyloetylowy. Roślina ta wzmacnia odporność organizmu, leczy katar, kaszel, chore zatoki i jest pomocna przy chorobach nowotworowych. Słoiczek z domowym chrzanem warto mieć zawsze w lodówce. Można nim smarować kanapki lub używać jako dodatku do potraw mięsnych, rybnych, strączkowych oraz nadać ostrość zupom.

Domowy chrzan

Składniki:

  • 250 g chrzanu,
  • ocet winny,
  • sól,
  • cukier.

Czas przygotowania: 15 min.

Poziom trudności: łatwe.

Przygotowanie:

  • Chrzan umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Starty chrzan umieść w sitku i zalej wrzątkiem.
  • Do masy chrzanowej dodaj łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Zobacz film: Antybiotyki a otyłość. Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
101
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?