Poza cebulą, znane są również zdrowotne właściwości czosnku oraz młodych pędów sosny, z których można robić płukanki uśmierzające ostry ból gardła.
Zobacz także:
Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma
Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło
Czosnek – naturalne lekarstwo na przeziębienie
Syrop z cebuli - wartości odżywcze cebuli
Cebula jest warzywem uprawianym na całym świecie nie tylko ze względu na walory smakowe i duże zastosowanie w kuchni światowej (nie tylko polskiej), ale również właściwości odżywcze, które posiada. Surowa cebula zawiera minerały takie jak cynk, sód, potas, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. Poza tym, w jej składzie można znaleźć duże pokłady witaminy C, B, PP oraz prowitaminy A.
Dzięki takim wartościom odżywczym cebula pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Zwalcza również nadciśnienie oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z kolei flawonoidy będące także składnikiem cebuli mają właściwości moczopędne. Warto również wiedzieć, że surową cebulę można przyłożyć do opuchniętego miejsca po użądleniu pszczoły. Warto również żuć warzywo w przypadku wystąpienia obrzęku w jamie ustnej.
Syrop z cebuli - co można zrobić z cebuli?
W przypadku podstawowego zastosowania, wystarczy pokroić cebulę, ponieważ wewnątrz znajdują się olejki lotne, w tym dwusiarczek alilopropylowy, kwercytynę, enzymy i związki alkilowe. Oczy zaczynają łzawić. Jest to właściwa reakcja organizmu, ponieważ pod powiekami zbierają się łzy, które mają działanie dezynfekujące.
Po surową cebulę powinni sięgać przede wszystkim diabetycy, ponieważ jest niskokaloryczna. Dzięki niej można zmniejszać również przyjmowaną dawkę insuliny. Poza tym, rozgotowaną cebulę można przykładać do miejsc, w których pojawiły się zmiany trądzikowe (przede wszystkim na twarzy). Okłady warto stosować doraźnie również w przypadku żylaków, rozstępów, blizn, czyraków czy odparzeń.
Warto także przygotować wino z cebuli, które wzmacnia odporność organizmu człowieka, a także zabezpiecza go przed infekcjami. W czasie wzmożonej ilości przeziębień, można pić pół kieliszka napoju dziennie.
Syrop z cebuli - działanie
Poza jedzeniem surowej cebuli, w sezonie jesienno-zimowym zalecane jest również przygotowanie syropu z tego bogatego w składniki odżywcze warzywa. Dzięki olejkom lotnym, syrop działa bakteriobójczo. Przede wszystkim jednak oczyszcza górne drogi oddechowe, zmniejszając zarówno kaszel suchy, jak i mokry.
Syrop z cebuli pomaga udrożnić nos. Wystarczy nasączyć wacik napojem, a następnie przyłożyć do nosa i głęboko oddychać. Syrop z cebuli jest często podawany dzieciom. Należy jednak pamiętać, żeby stosować go jako środek wzmacniający odporność. Jeśli napój zostanie wskazany przez lekarza, warto zapytać o szczegóły podawania dziecku syropu.
Poza tym syrop podaje się anemikom, ponieważ zawiera dużą ilość żelaza. Polecany jest także osobom, które mają problemy z układem moczowym.
Syrop z cebuli - przepisy
Istnieją co najmniej trzy przepisy na przygotowanie zdrowego syropu z cebuli. Do zrobienia syropu potrzebne są dwie duże cebule, miód oraz wyciśnięty sok z cytryny. Wystarczy bardzo drobno posiekać warzywa, a sok wymieszać w oddzielnej miseczce z kilkoma (zazwyczaj dziesięcioma) łyżkami miodu. Następnie zalewa się cebulę mieszanką i odstawia w nasłonecznionym miejscu na co najmniej dobę.
Miksturę można przykryć ścierką lub przelać do słoika, aby składniki lepiej wymieszały się ze sobą. Kolejnym krokiem jest przecedzenie naparu i przelanie go do butelki.
Drugim sposobem jest dodanie do posiekanej cebuli dwóch dużych łyżeczek cukru. Miksturę należy trzymać w zakręconym słoiku przez kilka godzin (do 24 godzin), a następnie wytrącić syrop przez gazę.
Syrop można zrobić nie tylko z surowej, ale również z gotowanej cebuli. Wystarczy drobno posiekać warzywo, dodać dwie łyżki miodu, a następnie zagotować na małym ogniu. Odcedzony napar warto przelać do butelki i słoika.
Syrop z cebuli - dawkowanie
W czasie wzmożonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę (okres jesienno-zimowy i wczesno wiosenny) dorosły może pić co najmniej pół kieliszka syropu dziennie. Dzięki temu zwiększy się odporność na wirusy i bakterie krążące w powietrzu. Przygotowany syrop można pić 2 - 3 razy dziennie po jednej łyżce.
W przypadku przeziębienia syrop warto pić częściej (4 - 5 łyżek). Dobrym rozwiązaniem jest również wlewanie łyżeczki naparu do herbaty. Dzieciom można dawać do picia syrop od drugiego roku życia.
Dużo rodziców podaje napar maluchowi sprawdzając na początku reakcję organizmu. Jeśli nie występują takie objawy jak ból brzucha czy czerwona wysypka, można podawać napar po pierwszym roku życia dziecka.
Jakie wartości odżywcze ma cebula? Dowiesz się tego z filmu: