Poza syropem z młodych pędów sosny, lecząc kaszel można zrobić napar z czosnku z dodatkiem masła lub przygotować syrop z cebuli.
Syrop z pędów sosny - jakie składniki odżywcze ma sosna?
Sosna zwyczajna jest jedną z najpopularniejszych roślin iglastych rosnących w Polsce. W owocach drzewa znajdują się nie tylko olejki eteryczne i żywica, ale również duże pokłady związków gorzkich, garbników oraz witaminy C. Poza tym zawiera przeciwutleniające flawonoidy i kwasy fenolowe, które mają właściwości odkażające, przeciwmiażdżycowe, a także zwiększają odporność organizmu. Składniki odżywcze otrzymywane są nie tylko z owoców, ale również z kory, żywicy oraz igliwia.
Syrop z pędów sosny - co można zrobić z sosny?
Z sosny można zrobić syrop lub odwar z pączków lub inhalacje z wykorzystaniem olejku sosnowego, którego używa się również do masażu. Popularny jest także balsam z sosny mający właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Używa się go do leczenia trądziku oraz grzybicy w obrębie paznokci. Ze względu na zawarte w sośnie flawonoidy, warto wcierać balsam w skórę twarzy, ponieważ zapobiega starzeniu się cery, pobudzając krążenie. Dobrym rozwiązaniem jest również picie herbaty z sosny, która pobudza pracę wątroby i działa oczyszczająco na organizm. Poprawia także samopoczucie, dlatego warto pić napar na poprawę nastroju. Poza tym, terpentynę produkowaną z żywicy można stosować zewnętrznie na nerwobóle.
Syrop z pędów sosny - co można użyć do syropu?
Najbardziej tradycyjnym napojem przygotowanym z sosny, którego receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, jest syrop z młodych pędów sosny. Sosna wypuszcza pędy co roku, dlatego warto pamiętać o tym, że zrywając wszystkie owoce z jednego drzewa, przestaną rosnąć pojedyncze gałązki. Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie kilku sosen rosnących blisko lub oddalonych od siebie. Poza tym, na sośnie można znaleźć trzy części zawierające składniki odżywcze: pędy, małe szyszki oraz kwiatostany męskie.
Syrop z pędów sosny - kiedy zbierać pędy sosny?
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja lub w maju. Przyrosty powinny mieć jasnozieloną barwę i brązową, lepiącą się łupinkę. Najbardziej soczyste części mają ok. 12 centymetrów długości. Przyrosty warto zbierać w rękawicach, ponieważ po ich dotknięciu na dłoni pozostaje trudna do zmycia lepka substancja. Pędów nie powinno się obierać po zerwaniu, ponieważ zostają na nich żywice, które mają dużo właściwości leczniczych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Syrop z pędów sosny - przepisy
Do przygotowania syropu potrzebne są dwa duże słoiki młodych pędów, cukier trzcinowy bądź naturalny miód oraz woda. Młode pędy myje się pod bieżącą wodą, a następnie pokrojenie ich na kawałki, których wielkość nie przekroczy 1 centymetra. Dzięki temu więcej części zmieści się do jednego słoika. Przed rozpoczęciem, należy również wyparzyć weki. Kolejnym krokiem jest ułożenie warstwowo pędów naprzemiennie z 2 łyżkami cukru lub miodu. Warto dociskać łyżką pędy, aby szybciej puszczały odżywczy sok. Kolejnym krokiem jest odstawienie zakręconych słoików na okres 2 - 6 tygodni w dobrze nasłonecznione miejsce.
Codziennie warto mieszać lub wstrząsnąć naczyniem. Ważnym elementem jest obserwacja pędów i sprawdzanie, czy puściły sok. Jeśli tak, można przelać syrop do mniejszych słoiczków i odstawić do piwnicy. Napój może stać w chłodnym miejscu nawet kilka lat, nie tracąc cennych właściwości odżywczych. Jeśli nie chcemy, żeby syrop zaczął fermentować, zamiast nakrętki w pierwszej fazie, możemy użyć gazy. Poza tym, na samej górze powinien znaleźć się cukier. Możemy dodać również alkoholu (np. pół łyżki alkoholu) w przypadku niezauważalnej zmiany objętości pędów.
Syrop z pędów sosny - właściwości
Syrop z pędów sosny pomaga leczyć objawy przeziębienia. Najczęściej stosuje się go na suchy kaszel lub na chrypkę. Napar można pić również w przypadku zapalenia gardła, oskrzeli lub grypy. Jeśli ktoś zauważy u siebie pierwsze symptomy świadczące o zbliżającej się chorobie takie jak dreszcze, również może zapobiegawczo wypić łyżkę syropu. Olejek sosnowy ułatwia oddychania, działa również wykrztuśnie. Natomiast witamina C, sole mineralne i węglowodany zawarte w syropie z młodych pędów sosny korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
Syrop z pędów sosny - dawkowanie
W czasie wzmożonej aktywności bakterii i wirusów (jesień, zima) można pić jedną łyżeczkę syropu dziennie lub dodawać napar do herbaty. Przeziębionemu dziecku warto dawać trzy łyżeczki dziennie, natomiast dorosłemu - 3 - 4 łyżeczki. Syrop z młodych pędów sosny ma bardzo aromatyczny, słodki smak.