Polub nas na Facebooku
Czytasz: Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło
menu
Polub nas na Facebooku

Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło

siemię lniane

Fot: mescioglu / gettyimages.com

Siemię lniane na ból gardła wykorzystywane jest od wielu lat. Z nasion przygotowuje się napój do picia. W tym celu zaparza się 2 łyżki nasion w szklance gorącej wody. Lekko przestudzony napój spożywa się, najlepiej z dodatkiem soku malinowego.

Ból gardła to bardzo częsta przypadłość, za którą odpowiadają głównie infekcje wirusowe. W większości przypadków można go z powodzeniem wyleczyć znanymi od pokoleń domowymi sposobami. Jednym z częściej stosowanych naturalnych rozwiązań jest siemię lniane na ból gardła, które doskonale radzi sobie z tą nieprzyjemną dolegliwością. Tego typu terapię na bolące gardło mogą bez obaw stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Siemię lniane w leczeniu bólu gardła

Siemię lniane jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, która kryje w sobie wiele właściwości. Wykorzystanie lecznicze nasion lnu było opisywane już w VI w. p.n.e. przez medyków greckich i rzymskich. Nasiona lnu znane są przede wszystkim ze swojego pozytywnego działania na układ pokarmowy. Jednakże ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do problemów jelitowych (choroba wrzodowa i remedium na zaparcia). Siemię lniane jest bardzo pomocne na chore gardło i kaszel. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku suchego, duszącego kaszlu, któremu towarzyszą przesuszenie śluzówki i problemy z mówieniem oraz z odkrztuszaniem flegmy. Nasiona lnu pomagają nawet wyleczyć zapalenie oskrzeli. Siemię lniane to jeden najpopularniejszych naturalnych sposobów na chore gardło wśród śpiewaków operowych. Uważane jest za bezpieczne, bardzo tanie i nieinwazyjne rozwiązanie, które może z łatwością zastąpić niejeden dostępny w aptece środek na ból gardła.

Jeśli mimo stosowania naturalnych metod ból gardła i kaszel nie mijają, przybierają na intensywności i stają się coraz bardziej uciążliwe, konieczna okazuje się konsultacja lekarska. Specjalista określi, co jest przyczyną dolegliwości i na podstawie tego opracuje odpowiedni sposób leczenia.

Siemię lniane na gardło – właściwości i działanie

Siemię lniane działa na gardło przeciwzapalnie i ściągająco, zmniejsza ból, łagodzi uczucie drapania i pieczenia w gardle oraz wspomaga zwalczanie infekcji. Dodatkowo posiada właściwości silnie nawilżające. Wydzielany przez siemię lniane śluz pokrywa ściany gardła cienką, ochronną warstwą, dzięki czemu znacznie ogranicza działanie drobnoustrojów chorobotwórczych i łagodzi odruch kaszlu. Napar z siemienia lnianego pomaga również w odkrztuszaniu wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych.

Siemię lniane bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka. Nasiona lnu zawierają liczne aktywne biologicznie składniki o działaniu prozdrowotnym. Siemię lniane stanowi doskonałe źródło witaminy E, C, B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego oraz minerałów, w tym magnezu, wapnia, cynku, żelaza, sodu, potasu, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny. Dzięki zawartości lignanów chroni przed działaniem wolnych rodników, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i fitoestrogenowe. Dlatego też regularnie picie siemienia wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. W związku z tym w celach profilaktycznych warto po nie sięgać każdego dnia.

Jak przygotować siemię lniane na ból gardła?

Siemię lniane można spożywać w formie nasion, oleju lub mączki, ale w leczeniu dolegliwości ze strony dróg oddechowych najlepiej sprawdzają się nasiona. Do wyboru są dwa rodzaje – złote i brązowe, przy czym te drugie cieszą się zdecydowanie większą popularnością. Nie poleca się natomiast sproszkowanego siemienia lnianego, które szybko się utlenia i traci swoje cenne właściwości.

Siemię lniane na ból gardła jest bardzo proste do przygotowania. Sporządza się z niego napój do picia. Należy 2 łyżki siemienia lnianego zalać szklanką gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na 10–15 minut do zaparzenia. Siemię właściwie nie posiada konkretnego smaku, dlatego można wzbogacić jego walory, dodając sok malinowy. Następnie trzeba dokładnie wymieszać powstały napój, przecedzić przez sito lub gazę, aby pozbyć się ziaren i spożywać powoli, aby mógł spokojnie spływać po gardle.

Innym sposobem użycia siemienia lnianego na ból gardła jest kleik. Przyrządza się go, gotując przez 10–15 minut na bardzo małym ogniu miksturę powstałą z łyżeczki siemienia lnianego zalanego szklanką wody. Następnie usuwa się ziarna przy użyciu sitka lub gazy i dodaje łyżkę miodu. Najlepiej sprawdzi się miód ze spadzi z drzew iglastych, tymiankowy, szałwiowy lub lipowy. Zaparzone siemię lniane staje się gęste i klejące, przez co u dzieci może wywoływać odruch wymiotny. Miksturę przygotowaną zarówno pierwszym, jak i drugim sposobem zaleca się spożywać 2–3 razy dziennie, nie bezpośrednio przed jedzeniem. Nie powinno się ich popijać wodą czy innym napojem.

Płukanki z siemienia lnianego na gardło

Z siemienia lnianego przyrządza się też płukankę na gardło. Należy rozgnieść 2 łyżeczki nasion lnu, po czym zalewa się je szklanką letniej wody i odstawia na 30 minut. Następnie przecedza się miksturę, a otrzymany wywar stosuje jako płukankę. Przy chrypce i zaniku głosu stosuje się mieszankę, w skład której wchodzą: 50 g korzenia żywokostu, 20 g siemienia lnianego i 50 g kwiatów ślazu leśnego. Zioła należy dokładnie wymieszać i zalać stołową łyżkę szklanką wrzącej wody, po czym zostawić pod przykryciem na kwadrans do zaparzenia. Naparem należy płukać gardło kilka razy dziennie.

Znane jest też połączenie: 20 g siemienia lnianego, 20 g biedrzeńca, 20 g mchu szarego, 20 g bluszczyku kurdybanka i 20 g podbiału. Po wymieszaniu łyżkę stołową ziół zalewa się szklanką wrzącej wody i pozostawia na 10–15 minut do naciągnięcia naparu. Po tym czasie napój przecedza się i pije ciepły 3 razy dziennie.

Jak działa siemię lniane? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie właściwości ma siemię lniane? Źródło: x-news

Bibliografia:

1. Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, „Medycyna Rodzinna”, 2017, 20(1), s. 41-47.

2. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „CHEMIK”, 2013, 67(3), s. 186-191.

3. Leśnicka M., Zielska, zioła i ziółka, Gdańsk, Tower Press, 2000.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
273
12
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?