Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lecytyna – na pamięć, serce oraz wątrobę. Działanie, skutki uboczne i właściwości lecytyny
menu
Polub nas na Facebooku

Lecytyna – na pamięć, serce oraz wątrobę. Działanie, skutki uboczne i właściwości lecytyny

lecytyna-suplementy-diety

Fot.: F16-ISO100 / stock.adobe.com

Lecytyna to substancja, która składa się z wielu różnych związków przede wszystkich fosfolipidów. W organizmie człowieka pełni ona wiele ważnych funkcji, między innymi usprawnia procesy myślowe i pamięć, wspomaga wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu.

 Lecytyna jest substancją o niezwykle wszechstronnym działaniu, występującą naturalnie w niemalże wszystkich komórkach organizmu – w szczególnie dużym stężeniu zwłaszcza w błonach komórkowych. Lecytyna bierze udział w różnorodnych procesach metabolicznych, reguluję gospodarkę cholesterolową, a także chroni osłonkę mielinową mózgu. Z zewnątrz lecytynę można dostarczać organizmowi wraz z odpowiednim pożywieniem lub w postaci gotowych suplementów diety.

Co to jest lecytyna?

Mianem lecytyny określa się mieszaninę wielu związków, z których zdecydowana większość posiada charakter lipidowy. Za najważniejsze spośród substancji obecnych w lecytynie uznaje się fosfolipidy, czyli związki, na które składają się kwasy tłuszczowe, glicerol, grupa fosforowa oraz dodatkowy, przyłączony związek, który może stanowić:

  • cholina – fosfolipid określany jest wówczas jako fosfatydylocholina,
  • inozytol – fosfolipid określany jest wówczas jako fosfatydyloinozytol,
  • seryna – fosfolipid określany jest wówczas jako fosfatydyloseryna.

Oprócz fospolipidów, na lecytynę składają się również glikolipidy, woda, węglowodany oraz trójglicerydy.

Zobacz film: Jak poprawić pracę mózgu? Źródło: 36,6

Lecytyna – działanie

Do najważniejszych funkcji lecytyny w organizmie człowieka zalicza się:

  • udział w procesach przemiany materii,
  • tworzenie bariery ochronnej ścian żołądka,
  • stanowienie budulca dla wszystkich komórek ciała, zwłaszcza dla błon komórkowych,
  • stanowienie elementu budulcowego tkanki mózgowej oraz otoczki mielinowej,
  • działanie ochronne na wątrobę,
  • wspomaganie przyswajania przez organizm witamin, które rozpuszczalne są w tłuszczach,
  • przyspieszanie regeneracji organizmu po wysiłku,
  • regulowanie poziomu cholesterolu.

Lecytyna – jaka najlepsza? Źródła lecytyny

Za najlepsze źródła lecytyny w pożywieniu uznaje się:

  • żółtko jaja,
  • soję,
  • rzepak,
  • orzechy ziemne i włoskie,
  • kiełki pszenicy,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • wątrobę.

Ludzka pamięć działa inaczej, niż myślimy... Zobaczcie, jak procesy myślowe obrazuje psychoterapeuta: 

Zobacz film: Jak działa pamięć? Źródło: Dzień Dobry TVN

Lecytyna – właściwości

Działanie lecytyny szczególnie istotne jest dla funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Lecytyna na pamięć – wspomaganie koncentracji, zapamiętywania oraz zdolności myślowych to prawdopodobnie jedna z najbardziej znanych właściwości lecytyny. Spożywanie produktów bogatych w lecytynę lub suplementów diety z lecytyną zaleca się przede wszystkim osobom, które pracują umysłowo, w okresie wyjątkowego wysiłku umysłowego (na przykład podczas przygotowań do egzaminu lub wystąpienia), a także osobom w podeszłym wieku, których kondycja umysłowa może ulec osłabieniu. Stosując lecytynę w celu usprawnienia procesów myślowych i pamięci, należy uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze pozytywne efekty, wynikające ze zwiększonej podaży lecytyny, zaobserwować można zwykle po około 3-4 miesiącach regularnego stosowania.

Lecytyna na serce i układ krwionośny – lecytyna uczestniczy w procesach metabolizmu tłuszczów oraz w regulowaniu gospodarki cholesterolowej w organizmie. Za sprawą zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyna wiąże cholesterol oraz wspomaga wydalanie jego nadmiernych ilości z organizmu. Ponadto, lecytyna wykazuje działanie emulgujące. Oznacza to, że rozbija ona cząsteczki tłuszczów na niewielkie fragmenty, co pozwala ograniczych ich agregację z płytkami krwi oraz ze ścianami naczyń krwionośnych. Tym samym lecytyna zapobiega rozwojowi miażdżycy czy zakrzepów.

Lecytyna na wątrobę – regularne przyjmowanie suplementów diety z lecytyną, pozwala przyspieszyć regenerację oraz detoksykację wątroby. Lecytyna, działając ochronnie na wątrobę, znacznie ogranicza szkodliwe działanie substancji, które obciążają ten narząd, na przykład leków czy alkoholu. Co więcej, lecytyna zapobiega nagromadzeniu tłuszczów w wątrobie, ograniczając jej otłuszczenie, a także wspomaga rozkład cholesterolu w żółci, zapobiegając w ten sposób powstawaniu kamieni żółciowych.

Lecytyna na potencję – sperma zawiera znaczne ilości lecytyny, która jest niezbędna w procesie produkowania płynu nasiennego. Za szczególnie istotny dla męskiej potencji uważa się inozytol – w 100 gramach spermy znajduje się go aż 53 miligramów. Regularne przyjmowanie suplementów lub produktów bogatych w lecytynę pozwala zwiększyć objętość nasienia, a także liczbę i ruchliwość plemników.

Zobacz film: Czy mózg można trenować? Źródło: 36,6

Lecytyna – dawkowanie i zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi około 2 gramów. Ilość tę można pokryć, spożywając na przykład 300 gramów pełnoziarnistego pieczywa. W stanach zwiększonego zapotrzebowania na lecytynę, dzienną dawkę można zwiększyć do 6 gramów.

Lecytyna – skutki uboczne

Suplementy diety z lecytyną uznawane są za bezpieczne i dobrze tolerowane przez organizm. Niemniej jednak nadmierne ich spożycie może wiązać się z takimi objawami jak nudności, biegunka czy wymioty. Znaczne przekroczenie zalecanej maksymalnej dziennej dawki lecytyny może skutkować wystąpieniem stanów lękowych, znacznym obniżeniem ciśnienia krwi, czy zaburzeniami pracy serca.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
514
15
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?