Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zwiększa płodność, chroni przed rakiem... Poznaj 8 zdrowotnych korzyści z jedzenia zupy pomidorowej
menu
Polub nas na Facebooku

Zwiększa płodność, chroni przed rakiem... Poznaj 8 zdrowotnych korzyści z jedzenia zupy pomidorowej

loooby/getty images

Lubisz zupę pomidorową? To dobrze! Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Wiele badań sugeruje, że zawarte w pomidorach składniki, mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi – w tym także przed rakiem. Co ciekawe, najcenniejszy składnik pomidorów - likopen - podczas gotowanie nie traci swojej mocy, a wręcz przeciwnie - jeszcze zyskuje.

Ciepła miska rozgrzewającej zupy pomidorowej jest świetnym sposobem na maksymalne wykorzystanie zdrowotnych właściwości pomidorów. Dietetycy wskazują na 8 zdrowotnych korzyści, jakie daje jedzenie pomidorówki.

Czytaj też:

1. Zupa pomidorowa - ma dużo wartości odżywczych a mało kalorii

Pomidory maja mnóstwo składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia, a jednocześnie zawierają mało kalorii.

Jeden duży pomidor (ok. 180 g) to:

  • Kalorie: 33
  • Węglowodany: 7 gramów
  • Błonnik: 2 gramy
  • Białko: 1,6 grama
  • Tłuszcz: 0,4 grama
  • Witamina C: 28 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Witamina K: 12 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Witamina A: 8 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 9 proc. dziennego zapotrzebowania

2. Zupa pomidorowa jest bogata w przeciwutleniacze

Przypomnijmy tylko, że przeciwutleniacze to związki, które pomagają neutralizować szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego. Dochodzi do niego, kiedy wolne rodniki gromadzą się w naszym organizmie. Spożywanie dużej ilości przeciwutleniaczy wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka i choroby zapalne, takie jak otyłość, choroby serca oraz cukrzyca typu 2.

Zupa pomidorowa jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym między innymi flawonoidów, witamin C i E oraz likopenu.

Likopen to pigment, który nadaje pomidorom jego charakterystyczny jaskrawoczerwony kolor. Związek ten wykazuje wiele zdrowotnych korzyści. Ilość likopenu tylko w jednym pomidorze pokrywa aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten konkretny składnik.

Co ciekawe, badania sugerują, że organizm lepiej wchłania likopen po ugotowaniu pomidora. Ciepło może zwiększyć jego biodostępność oraz szybkość wchłaniania. Zupa pomidorowa jest przygotowana z gotowanych pomidorów, jest  więc doskonałym źródłem tego związku.

3. Likopen z gotowanych pomidorów zmniejsza ryzyko raka

Ze względu na wysoką zawartość likopenu pomidory są badane pod kątem ich właściwości w walce z nowotworami. Mogą być szczególnie skuteczne w przypadku raka prostaty i piersi.

Liczne badania wykazały bezpośredni związek między wysokim spożyciem likopenu, szczególnie z gotowanych pomidorów, a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty. Dieta obfitująca w likopen to nawet o 28 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka piersi.

4. Jedzenie pomidorowej poprawia cerę

Regularne spożywanie zupy pomidorowej może również korzystnie wpływać na naszą skórę. Jak?

Zawarte w pomidorach beta karoten i likopen chronią  skórę między innymi przed oparzeniami słonecznymi i tzw. fotostarzeniem, ponieważ zmniejszają skutki promieniowania ultrafioletowego (UV).

Naukowcy w jednym z badań podali 149 zdrowym dorosłym osobom suplement zawierający 15 mg likopenu, 0,8 mg beta karotenu i kilka dodatkowych przeciwutleniaczy. Wynik ich obserwacji pokazał, że suplement znacznie chronił skórę uczestników przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

5. Pomidory mają dobry wpływ na kości

Badania udowadniają, że likopen odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu kości poprzez zwiększenie ich gęstości mineralnej, co zmniejsza ryzyko złamań.

Zmniejsza w ten sposób m.in. skutki osteoporozy - przewlekłej choroby, która charakteryzuje się zwiększoną łamliwością kości.

6. Przetwory z pomidorów zmniejszają ryzyko chorób serca

Wysokie spożycie przetworów pomidorowych, w tym rozgrzewającej zupy, może obniżyć poziom tzw.  złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca.

To zawarte w pomidorach likopen i witamina C zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL. Nadmieńmy, że utlenianie cholesterolu LDL jest czynnikiem ryzyka miażdżycy. Likopen obniża również wchłanianie cholesterolu w jelitach i poprawia funkcjonowanie tzw. dobrego cholesterolu HDL w organizmie.

Dodatkowo karotenoidy w pomidorach mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Wysokie ciśnienie krwi również jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

7. Jedzenie pomidorów może zwiększać płodność mężczyzn

Stres oksydacyjny jest jedną z przyczyn niepłodności wśród mężczyzn. Wolne rodniki mogą prowadzić do uszkodzenia nasienia, powodując tym samym zmniejszoną żywotność i ruchliwość plemników.

Niektóre badania sugerują, że przyjmowanie suplementów z likopenem mogą wspomóc leczenie bezpłodności. Właściwości przeciwutleniające likopenu mogą zwiększać szanse na wytworzenie większej liczby zdrowych plemników.

W jednym badaniu z udziałem 44 mężczyzn, którzy mieli problem z płodnością stwierdzono, że spożywanie produktów pomidorowych, takich jak sok pomidorowy lub zupa, znacznie zwiększyło poziom likopenu we krwi, co skutkowało poprawą ruchliwości plemników.

8. Gorąca pomidorowa zwiększa odporność

W wielu kulturach uważa się, że ciepłe, rozgrzewające zupy są domowym lekarstwem na przeziębienie. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ zawarte w zupie pomidorowej karotenoidy oraz witamina C mogą rzeczywiście stymulować układ odpornościowy.

Prosty przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny. Poznaj przepis na pyszną, zdrową zupę pomidorową z bazylią.

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki suszone oregano
  • szczypta rozgniecionej czerwonej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 szklanka grubo posiekanych liści bazylii

Wykonanie:

Podsmaż na złoty kolor cebulkę, dodaj czosnek. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj resztę składników. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zblenduj a na koniec udekoruj liśćmi bazylii.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?

źródło: x-news

źródło: www.healthline.com

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?