Zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety u dzieci jest wyjątkowo ważne. Do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka, potrzeba jest odpowiednia ilość składników odżywczych, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Niestety niewielu rodziców o to dba i podaje dziecku słodką przekąskę. Na szczęście można ją zastąpić czymś nie tylko równie smacznym, ale przede wszystkim zdrowym.
Zdrowe przekąski jako sposób na jedzenie warzyw
Wiele dzieci niechętnie sięga po warzywa. Często zostają niedojedzone na talerzu, a przecież są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Warzywa i owoce w codziennej diecie dziecka mogą być wprowadzone już nawet od 7 miesiąca życia. To przyzwyczaja malucha do smaku warzyw oraz uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Zdrowe przekąski zaspokoją głód między lekcjami, są świetne jako podwieczorek oraz są wspaniałym zamiennikiem batoników, ciasteczek, chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Przekąski i potrawy na bazie warzyw, owoców i innych wartościowych odżywczo produktów to źródło witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu.
Koktajle
Wszelkie koktajle, smoothies, musy z owoców lub połączenie owoców i warzyw są świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub jako przekąska między posiłkami. Koktajle mogą być mieszanką ulubionych owoców dziecka z dodatkiem pełnego mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, a nawet wody. Nie bój się dodawać warzyw, np. szpinak, jarmuż czy ogórek. Z dodatkiem słodkich owoców są niewyczuwalne, a dostarczają cennych składników odżywczych. Dodatek produktów mlecznych będzie źródłem niezbędnego białka, wapnia oraz witaminy D. Dodatek otrębów czy płatków owianych wzbogaci koktajl o minerały i błonnik.
Dlaczego dzieci tak chętnie jedzą słodkie przekąski? Dowiesz się tego z filmu:
Smoothie z jagodami lub borówkami
- ½ szklanki jagód lub borówek
- Kiwi
- Mały banan
- Pół awokado
- ½ szklanki mleka, kefiru lub wody
Koktajl ze szpinakiem
- 2 pomarańcze
- 1/2 banana
- ½ szklanki szpinaku
- ½ szklanki wody
Koktajl z jarmużem
- 1 szklanka jarmużu
- 1 jabłko
- ½ banana
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1-2 szklanki wody
- Miód do smaku
Wszystkie składniki do koktajli należy zblendować lub zmiksować.
Orzechy i suszone owoce
Orzechy oraz suszone owoce świetnie, np. orzechy włoskie, migdały czy suszone morele sprawdzą się, jako przekąska lub dodatek do jogurtu z owocami, owsianek, ciasteczek czy sałatek. Orzechy są bardzo dobrym źródłem wielu składników odżywczych, np. magnez, potas, wapń czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają, min. pracę mózgu. Suszone owoce zawierają sporo cukru, dlatego należy uważać z ich ilością, jednak dzięki temu świetnie zaspokoją apetyt na słodkie.
Świeże owoce i warzywa
Pokrojone w słupki warzywa, np. marchewka, świeży ogórek, papryka lub por, podaj z dodatkiem sosu ziołowego na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego, z hummusem lub innym ulubionym sosem dziecka. Taka forma podania warzyw może być ciekawsza dla dziecka, a sosy zachęcają do chrupania świeżych warzyw. Pokrojone jabłka, banany, truskawki lub inne sezonowe owoce posmarowane dobrej jakości masłem orzechowym z pewnością zaspokoją ochotę na słodkiego batonika.
Dip oliwkowy
- ½ szklanki zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Ok. 5 listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę i schłodzić przed podaniem.
Sos tzatziki
- 1 duży ogórek
- Ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić i odstawić na pół godziny, aby ogórek pozbył się wody. Wodę odsączyć, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pieprzu i dokładnie wymieszać.
Czy dzieci powinny jeść słodycze? Dowiesz się tego z filmu:
Dip jogurtowy
- Ok. 350g jogurtu naturalnego lub greckiego
- Pęczek koperku
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Koperek i czosnek drobno posiekać i dodać do jogurtu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Ciasteczka owsiane
Wszelkie domowej roboty ciasteczka i inne wypieki, zawsze będą lepsze niż słodycze zakupione w sklepie. Owsiane ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, przepyszne i w dodatku zdrowe. Produkty zbożowe, np. płatki górskie, owsiane, pszenne z dodatkiem suszonych owoców, wiórek kokosowych czy kakao sprawdzają się świetnie, jako słodka, syta i zdrowa przekąska. Będą źródłem błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego oraz pomaga w usuwaniu zanieczyszczeń z organizmu.
Ciasteczka owsiane z orzechami
- ½ szklanki drobnych płatków owsianych
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- ½ kostki masła
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru lub 3 łyżki miodu
Masło rozpuścić w mleku na małym ogniu. Płatki wymieszać razem z mąką. Do ciepłego mleka z masłem dodać cukier, poczekać aż się rozpuści, a następnie wsypać płatki połączone z mąką, wymieszać. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Z masy uformować płaskie ciasteczka i ułożyć na papierze. Piec przez około 20 minut w temperaturze 170°C.