Mleko to bardzo kontrowersyjny produkt. Nie brakuje głosów, że sprzyja osteoporozie, a nawet przyczynia się do rozwoju nowotworów. Jaka jest prawda? Czy w ogóle powinniśmy pić mleko?
W tej kwestii specjaliści są zgodni i zachęcają do picia mleka oraz sięgania po produkty mleczne. Liczne badania pokazują, że pijąc je regularnie możemy tylko zyskać.
Nabiał jest przede wszystkim doskonałym źródłem wapnia. Ułatwia przyswajanie witaminy D, bez której nie ma mowy o mocnych kościach. Dodatkowo, pierwiastek ten odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa na pracę mózgu oraz każdej pojedynczej komórki w ludzkim ciele.
W mleku i produktach mlecznych znajdziemy także witaminę A, która poprawia wzrok. Wzmacnia odporność oraz sprawia, że skóra jest zdrowa i sprężysta. Regularne picie mleka dostarcza także witaminy E, która spowalnia proces starzenia się organizmu.
Nabiał to również doskonałe źródło witaminy B12. Uczestniczy ona m.in. w procesach krwiotwórczych, a jej niedobór jest jedną z przyczyn anemii. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają też na funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawiają pamięć.
Mimo że w zdrowej i zbilansowanej diecie powinno pojawić się mleko, to niestety nie każdy może je pić. Statystki pokazują, że nawet 30 proc. Polaków nietoleruje laktozy. Przypadłość ta jest uwarunkowana genetycznie i charakteryzuje się niedoborem enzymu – laktazy – który odpowiada za rozkład laktozy. Jak wygląda życie z nietolerancją laktozy i czy uczulenie oznacza całkowitą rezygnację z jedzenia produktów mlecznych?