Czym jest trądzik i co go wywołuje?
Trądzik jest chorobą skóry i najczęściej dotyczy skóry twarzy, ale może wystąpić też na szyi i dekolcie. Zazwyczaj pojawia się w okresie przekwitania, ale coraz częściej występuje również u osób dorosłych. Czynników, które mogą wywołać trądzik jest kilka. Bardzo często wywołany jest przez zmiany hormonalne, przez które dochodzi do nadmiernego pobudzenia czynności gruczołów łojowych. Do trądziku przyczynia się również stres, nieodpowiednia dieta oraz zła pielęgnacja skóry.
Trądzik pojawia się na skórze w efekcie oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Źle skomponowana dieta, często bogata w produkty wysoko przetworzone, u osób z trądzikiem sprawia, że gruczoły łojowe zostają pobudzone do działania i produkują nadmierną ilość sebum. Pory w skórze zaczynają się blokować, zatrzymując łój oraz zanieczyszczenia, przez co pojawiają się zaskórniki oraz trądzikowe stany zapalne.
Coraz więcej wskazuje na to, że również poziom cukru we krwi ma wpływ na niekorzystne zmiany skórne. Wysokie stężenie glukozy we krwi powoduje zwiększone wydzielanie sebum i wzrost rogowaciejących komórek, co prowadzi do rozwoju stanów zapalnych na skórze twarzy. Dlatego dieta dla osób zmagających się z trądzikiem, powinna być oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, które nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, tylko uwalniają energię powoli i równomiernie.
Trądzik jest chorobą skóry, dlatego powinna być pod kontrolą specjalisty. Dieta jest bardzo pomocna w leczeniu, jednak należy pamiętać o właściwej pielęgnacji skóry. Twarz należy również oczyszczać z nadmiaru sebum i zanieczyszczeń.
Skąd się bierze trądzik? Dowiesz się tego z filmu:
Trądzik – jakich produktów należy unikać?
Przede wszystkim z diety należy ograniczyć:
- Produkty wysoko przetworzone, np. fast foody, frytki, chipsy, słodycze. Należy unikać produktów, które zawierają sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty
- Kolorowe, słodzone, gazowane napoje, energetyki, kawa, alkohol
- Żywność z długim terminem ważności, słone przekąski, czekolada, wyroby cukiernicze
- Ostre przyprawy, sól
- Tłuste, smażone potrawy, tłuste mięso i wędliny, tłuste sery, smalec, słoninę, tłuste sosy, majonez
- Białe pieczywo i makaron
Większość wyżej wymienionych produktów nie ma korzystnego działania na organizm, a nawet mogą wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia. Większość z nich na wysoki indeks glikemiczny, nie mają żadnych wartości odżywczych oraz są ciężkostrawne. Barwniki, aromaty i syntetyczne związki, pogarszają stan cery. Należy również uważać na daktyle, ziemniaki oraz dynię.
Trądzik – jakie produkty należy wprowadzić do diety?
Dieta osób zmagających się z trądzikiem powinna być zdrowa, lekkostrawna, oparta na produktach świeżych, nisko przetworzonych i takich, które pomagają usunąć toksyny z organizmu. Jadłospis oparty na takich produktach dostarcza witamin i minerałów, które korzystnie działają na łagodzenie zmian trądzikowych. Dieta powinna być bogata w witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, cynk, krzem i siarkę.
Jak skutecznie walczyć z trądzikiem? Dowiesz się tego z filmu:
Witamina A
- Niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu nabłonka skóry
- Sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy
- Przyśpiesza gojenie się ran
- Wygładza i uelastycznia skórę
Źródło: marchewka, pomidory, pomarańcze, brzoskwinie, papryka, szpinak, brokuły, melony, sałaty. Wszystkie żółte, czerwone, pomarańczowe i zielona owoce i warzywa.
Witaminy z grupy B
- Wspomagają gojenie się ran, regenerację tkanek
- Zapobiegają pękaniu skóry
- Przy niedoborze pojawiają się stany zapalne, wypryski, łojotok, łuszczenie oraz rogowacenie się skóry
Źródło: Pełne mleko, jaja, wątroba, pełnoziarniste produkty (pieczywo, makarony), kasze, orzechy, pestki dyni, rośliny strączkowe.
Witamina C
- Przyśpiesza gojenie się ran
- Reguluje działanie witaminy E
- Wspomaga syntezę kolagenu, dzięki któremu skóra jest gładka i jędrna
- Silny przeciwutleniacz
- Zmniejsza wydzielanie sebum
Źródło: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, pietruszka, brokuł, papryka, brukselka, jarmuż.
Witamina E
- Wygładza i uelastycznia skórę
- Jest wykorzystywany w leczeniu trądziku oraz łojotokowego zapalenia skóry
- Silny przeciwutleniacz
- Reguluje skład łoju
- Chroni naskórek i błony komórkowe
Źródło: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i rzepakowy, migdały, orzechy włoskie.
Cynk
- Poprawia ogólny wygląd skóry i koloryt
- Reguluje pracę gruczołów łojowych
- Przywraca odpowiednie pH skory
- Ułatwia gojenie się ran
Źródło: kiełki, soja, owoce morza, ryby, kasze, słonecznik, żytnie pieczywo, wątróbka, jaja.
Krzem
- Odpowiada za elastyczność i sprężystość skóry
- Bierze udział w biosyntezie kolagenu
- Reguluje wydzielanie sebum
- Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i trądziku różowatego
Źródło: Głownie napar z pokrzywy, skrzypu polnego i mniszka lekarskiego, chleb razowy, otręby pszenne.
Siarka
- Stosowana w leczeniu trądziku
- Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
Źródło: jaja, kalafior, rzodkiewki, warzywa liściaste, suszone owoce, ryby morskie.