Polub nas na Facebooku
Czytasz: Otręby pszenne – właściwości i kalorie. Jak je jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

Otręby pszenne – właściwości i kalorie. Jak je jeść?

otręby

Fot. maerzkind / Getty Images

Otręby pszenne to cieszący się coraz większą popularnością produkt otrzymywany w efekcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy. Jego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie. Duża zawartość błonnika sprawia natomiast, że otręby pszenne wspomagają odchudzanie.

Otręby pszenne otrzymywane są we wczesnej fazie procesu przetwarzania ziarna pszenicy na mąkę. Przed przemiałem jest ono odpowiednio nawilżone, dzięki czemu łatwiej usunąć zewnętrzną, twardą okrywę, czyli właśnie otręby. Do najpopularniejszych otrębów oprócz pszennych należą żytnie, owsiane i gryczane. Są one chętnie wykorzystywane do celów spożywczych, ponieważ zawierają wiele cennych substancji organicznych i związków mineralnych.

Otręby pszenne – właściwości

Właściwości otrębów pszennych wynikają przede wszystkim z dużej zawartości cennych składników odżywczych. W produkcie zidentyfikowano m.in. około 20 pierwiastków, w tym szczególnie duże stężenie potasu. Jest to jeden z trzech najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, który razem z sodem i chlorem tworzy elektrolity transportujące składniki odżywcze do wnętrza komórek, reguluje ciśnienie krwi, pracę nerek oraz serca, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek, a także dotlenia mózg, co wpływa na procesy myślowe.

Na filmie znajdziecie odpowiedź na pytanie jak usprawnić pracę mózgu? Co pomoże nam poprawić pamięć i koncentrację?

Zobacz film: Jak poprawić pracę mózgu? Źródło: 36,6

Duże wartości odżywcze otrębów pszennych to także efekt wysokiej zawartości fosforu, magnezu, wapnia, sodu, cynku, żelaza, miedzi, molibdenu czy kobaltu. Produkt powstający podczas przemiału ziaren pszenicy jest również bogatym źródłem witamin, przede wszystkim z grupy B, takich jak: ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy i pirydoksyna. Otręby pszenne dostarczają ponadto witaminy A (retinol) oraz witaminy E (tokoferol), należących do silnych przeciwutleniaczy, stanowiących istotny element systemu obrony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Otręby pszenne są bogatym źródłem innych naturalnych substancji antyoksydacyjnych, zwłaszcza związków fenolowych zmniejszających ryzyko wystąpienia schorzeń układu krwionośnego oraz rozwoju procesów nowotworowych. Tak zwana lipidowa frakcja otrębów wykazuje zdolność hamowania postępu raka jelita grubego. To także zasługa szczególnie dużego stężenia nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, cechującego się również zdolnością wiązania kwasów żółciowych, w efekcie czego następuje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

W otrębach pszennych znajduje się sporo białek, zwłaszcza glutenu, o czym powinny pamiętać osoby cierpiące na jego nietolerancję.

Otręby pszenne – kalorie

Ilość kalorii w otrębach pszennych zależy od metody ich otrzymywania, dlatego producenci często podają na opakowaniach trochę inne dane. Generalnie przyjmuje się, że 100 g otrębów dostarcza około 270–280 kcal, uwzględniając zawarte w nich węglowodany i błonnik. Ponieważ jednak objętość produktu w stosunku do masy jest bardzo duża, więc zazwyczaj spożywa się stosunkowo niewielką jego porcję, dlatego wpływ otrębów pszennych na ogólny bilans energetyczny nie przekracza zalecanych norm.

Jak jeść otręby pszenne?

Na pierwszy rzut oka otręby nie są produktem specjalnie zachęcającym do konsumpcji. Tymczasem mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą stanowić ciekawy dodatek do mleka, jogurtu, kefiru, płatków czy musli; spożywane na śniadanie dostarczają energii na wiele godzin. Otrębami można wzbogacać również skład ciast czy domowego pieczywa. Sprawdzą się także jako posypka do zup, sosów, sałatek lub kanapek.

Otręby pszenne to godna rozważenia alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej, która zwykle znacznie podnosi kaloryczność potraw, zwłaszcza smażonych na tłuszczu. Dzięki użyciu otrębów można ją ograniczyć, podnosząc przy okazji wartości odżywcze, a często nawet smak dania.

Czy warto jeść na śniadanie owsiankę? Do jej przygotowania można wykorzystać otręby. Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6

Otręby pszenne – odchudzanie

Otręby pszenne mogą mieć również pozytywny wpływ na odchudzanie. To zasługa bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i tempo przemiany materii, ale również zmniejsza ryzyko zaparć oraz działa detoksykacyjnie, eliminując z organizmu szkodliwe substancje. Ogranicza również uczucie głodu, dzięki czemu po spożyciu otrębów pszennych nie pojawia się ochota na podjadanie, które często bywa przyczyną nadwagi czy otyłości.

Produkt warto wprowadzić do codziennej diety, choć nie należy przesadzić z ilością, ponieważ zbyt duża dawka otrębów pszennych może wywoływać problemy żołądkowe, np. bóle brzucha czy wzdęcia. Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie do posiłków, szczególnie śniadania, 2–3 łyżeczek otrębów. Równocześnie trzeba zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej – jej zalecana dzienna dawka to 1,5–2 l. Zapewni to prawidłową pracę jelit, a także nerek.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni