Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chorujesz na cukrzycę? Wprowadź ziemniaki do codziennej diety!
menu
Polub nas na Facebooku

Chorujesz na cukrzycę? Wprowadź ziemniaki do codziennej diety!

Ziemniaki

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Ziemniak zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, które wspierają m.in. pracę przewodu pokarmowego i serca. Warzywo polecane jest także osobom, które chorują na cukrzycę lub mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Dlaczego warto wprowadzić ziemniaki do codziennego menu?

Ziemniaki znajdują szerokie zastosowanie kulinarne, ale są również wykorzystywane w medycynie naturalnej. Stanowią dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. W ich składzie znajdują się również inne cenne związki, m.in. potas i witaminy z grupy B.

Ziemniak - wartość odżywcza

Ziemniak jest warzywem pochodzącym z Ameryki Południowej znanym już od tysięcy lat. Wbrew powszechnie panującej opinii ziemniaki nie są wysokokaloryczne i tuczące. W 100 g (po ugotowaniu) dostarczają około 71 kcal. Ich wartość energetyczna zwiększa się w wyniku zestawiania ziemniaków z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak panierowane kotlety czy tłusty sos. W 100 g ugotowanych ziemniaków znajduje się: 1.8 g białka, 0.1 g tłuszczów, 15 g węglowodanów (głównie w postaci skrobi) oraz 1.4 g błonnika pokarmowego. Ziemniaki są dobrym źródłem witamin i minerałów. W ich składzie występują duże ilości witaminy C, która należy do związków o działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto ziemniaki dostarczają: witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan, żelazo, miedź.

Ziemniak - za co odpowiadają zawarte w nim witaminy i inne związki?

Substancje obecne w ziemniakach odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Przyczyniają się do obniżania ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ziemniaki wpływają na pracę układu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom, biegunkom oraz problemom trawiennym. Gotowane są lekkostrawne, dlatego mogą pojawić się w diecie dzieci, osób starszych oraz z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego. Zawarte w nich witaminy i minerały usprawniają proces krzepnięcia krwi, wspierają funkcjonowanie narządu wzroku oraz poprawiają stan i kondycję skóry. Witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego i prowadzą do usprawnienia procesów poznawczych: pamięci, uwagi i koncentracji. Witamina C należy do związków antyoksydacyjnych, a więc neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Do jej roli należy m.in. wzmacnianie odporności organizmu, dzięki czemu zmniejsza podatność na infekcje, grypę i przeziębienia. Ponadto, witamina C zawarta w ziemniakach uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne wspomagając działanie układu sercowo-naczyniowego. Ma również właściwości kosmetyczne, gdyż opóźnia procesy starzenia się skóry, działa przeciwzmarszczkowo, rozjaśniająco i odmładzająco.

Ziemniaki - właściwości zdrowotne i lecznicze

Ziemniaki wykazują właściwości lecznicze, które od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Sok z surowych bulw znajduje zastosowanie w leczeniu zgagi, nadkwasoty oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Okłady z tartych, surowych ziemniaków są skutecznym środkiem na oparzenia. Dodatkowo działają napinająco na skórę redukując zmarszczki i łagodząc pęknięcia skóry. Kisiele przygotowane na bazie mączki ziemniaczanej znajdują zastosowanie jako preparat osłonowy i ochronny na błonę śluzową żołądka, np. przy zatruciach pokarmowych. Gotowane i rozdrobnione ziemniaki stosowane są jako naturalna maseczka zmniejszająca oznaki zmęczenia skóry.

Po ziemniaki powinny sięgać osoby, które chorują na cukrzycę. Ugotowane i jedzone na zimno lub w temperaturze ciała mają dużo niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że po ich zjedzeniu stężenie glukozy we krwi nie rośnie tak gwałtownie. Dzieje się tak ponieważ obróbka termiczna sprawia, że zawarta w warzywie skrobia zmienia się w tzw. skrobię oporną, która przechodzi przez układ pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Dzięki temu nie tylko poziom glukozy trzymany jest w ryzach, ale także cholesterolu. Skrobia zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i zapewnia lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia.

Przekonajcie się, z czym obiad będzie najzdrowszy! Kasza, ryż, makaron czy ziemniaki - co wybrać?

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Ziemniaki - jak je przyrządzać, aby zmniejszyć utratę witamin i minerałów?

Ziemniaki wskutek obróbki wstępnej (mycie, obieranie) oraz termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie) tracą duże ilości witamin i minerałów. W celu ograniczenia tych strat należy przestrzegać kilku podstawowych zasad w trakcie przygotowywania ziemniaków. Najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką. Z tego powodu ziemniaki powinno obierać się jak najcieniej lub wcale. Można je piec lub gotować w mundurkach. Wskazane jest gotowanie ziemniaków na parze lub przy użyciu szybkowaru, wówczas dochodzi do mniejszych strat witaminy C. W wyniku przetrzymywania w wodzie obranych i pokrojonych ziemniaków dochodzi do znacznej redukcji zawartych w nich składników mineralnych. Warzywa te należy obierać i kroić niedługo przed gotowaniem, ewentualnie można je wcześniej obrać (bez krojenia) i wrzucić w całości do garnka z zimną wodą. Ziemniaki powinno się gotować w małej ilości wody. Większe stężenie soli przyczynia się do obniżenia strat cennych składników odżywczych.

Ziemniaki - komu nie są zalecane?

Ziemniaki, zwłaszcza przygotowywane w tradycyjny sposób nie są zalecane osobom z niewydolnością nerek ze względu na dużą zawartość potasu. Przy schorzeniu tym, ziemniaki należy gotować w dużej ilości wody, kilkukrotnie ją wymieniając w trakcie obróbki termicznej. W ten sposób dochodzi do wypłukiwania potasu z ziemniaków. Warzywa te nie są również wskazane przy schorzeniach reumatycznych, gdyż mogą przyczynić się do zaostrzenia sztywności i bólu stawów.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni